Skocz do zawartości

Zakupy sprzętu w Kanadzie

slawitogdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie przypomniałem sobie że mam bardzo dobrych znajomych w Kanadzie i pomyślałem o zakupach sprzętu wędkarskiego z tego kraju. Głownie chodzi mi o to że ciotka będzie przysyłała dla córeczki markowe ciuszki i mogłaby do tych ciuszków dorzucić coś dla szczęśliwego tatusia aby był jeszcze bardziej szczęśliwy :D wiem, że sporo osób robi zakupy za granicą (generalnie chodzi mi o sprawy podatków i ceł) a ja nie wiem co i z czym "się je". Czy aby ominąć cła i podatki wystarczy wrzucić rozpakowany kołowrotek do tej paczki czy jak to wygląda? Może znacie jakieś sprawdzone sklepy w Kanadzie i generalnie czy sprzęt tam jest tańszy i lepszy? Czy to generalnie gra warta świeczki.

pozdrawiam Sław

Jeśli chodzi o cło i podatki, to napiszę tak: naprawdę trzeba mieć pecha aby celnik otworzył paczkę i ją oclił. Nigdy mi się to nie zdażyło. Dla bezpieczeństwa można kołowrotek wyjąć z pudełka i wysłać jako "używany".

To masz chyba szczescie bo mi w 70% tla rzeczy. Ogolnie zabieraja sie za clo i podatki od 50$ w gore i po rozmowie z celnikiem zwracaja uwage na japonie usa chiny. Clo i vatu wychodzi cos okolo 30%.

Z tego co zaobserwowalem rzadko cla rzeczy wyslane fedexem ( spostrzezenie u mnie i kolegow ) ems prawie zawsze. Zawsze mozna sie wykrecac ze uzywane itp.

Edytowane przez meme174

Zamawiasz bezpośrednio ze sklepu do Polski, czy prosisz znajomych za granicą o zakup i wysyłkę do Polski?

Jeśli chodzi o zakupy w zagranicznych sklepach Internetowych lub na zagranicznych aukcjach, to z tego co się orientuję w chwili obecnej zwolnione są z cła przesyłki do równowartości 150 Euro. Brak jest zwolnienia z VATu.