Skocz do zawartości

SG Parabellum Ul 215 0-7g VS Cormoran ULX 210 0-9g

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!! ;)

Który waszym zdaniem będzie lepszy do łowienia okoni na cieniutkie linki + gumki 3-4cm na główeczkach 2-3g ?? Może ktoś miał okazję porównać te obydwa kije ??
Który bardziej Polecacie i dlaczego ??

SG Parabellum Ul 215 0-7g,

Cormoran ULX 210 0-9g

Z góry dziękuję za odpowiedzi !!

Sam jestem tym kijaszkiem zainteresowany. Powiedz cw jest zawyżone/zaniżone czy tak jak podają tak jest ? :D Podoba mi się ten kijek w dużym stopniu ze względu na ciężar wyrzutowy i krótki dolnik taki jaki lubie ;).

LRF jest pierwszym moim seryjnym kijem od 3 lat i powiem szczerze byłem pozytywnie zaskoczony jego wykonaniem.

Posiadam model 2.26m 5-12g i optymalnie działa w zakresie 4-15g.

Model, o którym pisze Kuba macałem w sklepie i raczej nie da rady więcej niż te 7g, tzn. rade pewnie da ale komfortu nie będzie, ma zbyt miekki szczyt.

• 2 tygodnie później...

Mam od niedawna SG lrf 2,44 cm, 2-10 g. Bardzo mi pasuje ta wędka. Przy niewielkiej wadze

i krótkim dolniku wydaje się dłuższa niż jest faktycznie. Ma bardzo dobre właściwości rzutowe.

Bardzo fajny patyk za niewielkie pieniądze, na małe ciurki i większe rzeki z ręki. Przy długości 244 nada się również na pływadełko.

Miałem na nim szczupaki takie 50+ i jednego 60 -taka (fajna zabawa przy takich rybkach).

Mam od niedawna SG lrf 2,44 cm, 2-10 g. Bardzo mi pasuje ta wędka. Przy niewielkiej wadze

i krótkim dolniku wydaje się dłuższa niż jest faktycznie. Ma bardzo dobre właściwości rzutowe.

Bardzo fajny patyk za niewielkie pieniądze, na małe ciurki i większe rzeki z ręki. Przy długości 244 nada się również na pływadełko.

Miałem na nim szczupaki takie 50+ i jednego 60 -taka (fajna zabawa przy takich rybkach).

Czy Twoim zdaniem ciężar wyrzutu jest prawidło opisany?

Szukam czegoś pod okonka max do 12g przynety, ten LRF wpadł mi w oko.

Mam kijek od niedawna. Do tej pory poruszałem się w granicach cw. Myślę że opis wędki odpowiada stanowi faktycznemu.

Machalem:

-główka 2g + kopytko 2" / 7g + 2,5"

-obrotówka 2

-wobec 5 cm.

Bardzo odpowiada mi ten patyk ale nie jest to typowy UL taki jak SG 0,5-7g. Długość 244 i to cw. jest jak _dla mnie_ bardziej niż OK.

7' 0.5-7g także jest dobrze określony co do gramarzu wyrzucanych przynęt. Najwięcej jak do tej pory rzucałem 5g+7cm gumiok. Wędka jest nadzwyczaj czuła, jak na razie nie odnotowałem żadnych spadów, kijek dobrze trzyma rybę, a hol okonia trzydziestaka daje już sporą frajdę :)

Ogl bardzo polecam tego kijaszka, nie widziałem fajniejszego w tych pieniadzach :)

• 3 miesiące temu...

Jakiś czas temu do troutizimo 215 7g ( dokładnie 216 i chyba ten sam blank co parabellum) dołączył cormoran ulx 210 ( dokładnie 213)

Dolniki podobnej długości. Cormoran może 2 mm dłuższy.

Przy dolniku cormoran jest minimalnie grubszy. Ok 80 cm przed końcem blank ma praktycznie identyczną grubość. Potem u cormorana staje się cieńszy. Ma to przełożenie na akcję i pracę wędki. Na sucho przy oparciu o ścianę cormoran gnie się mocniej w części szczytowej- szczytówka jest bardziej miękka i delikatna. Tak jakbym porównał szybkie wędzisko odległościowe pracujące bardziej szczytówką do parabolicznego floata. Dół w cormoranie jest mocniejszy. Przy zacięciu na sucho w bok pracuje 1/4 części szczytowej, która szybko gaśnie, a dolnik nie bije w łokieć. W troutizimo pracuje 1/3 , a  szczytówka ( i nie tylko) buja się 2-3 x dłużej, a sam dolnik bije po łokciu.

W praktyce potwierdziły się te obserwacje. Cormoran jest zdecydowanie szybszy (med-fast) Nadaje się bardziej do gumek, ponieważ szczytówka jest delikatniejsza- bardziej przypomina wklejkę. Dużo lepiej sygnalizowane jest branie a opadu. Taki max dla tej wędki to jakieś 5g główka i 5cm guma. W troutizimo jest podobnie. Jednak przy obrotówkach i małych wobkach, zwłaszcza w większym nurcie SG mniej się gnie ponieważ wędka pracuje na większej długości odciążając szczytówkę. Opad w dolnym zakresie cw lepiej widoczny i odczuwalny na cormoranie.

Cormorana kupiłem pod koniec 2014 r i ciesze się, że zdążyłem( nieprodukowany) Jest fajny dla osób, które nie lubią wklejek. SG bardziej się sprawdzi w przypadku przynęt sprawiających większy opór.