Tomus Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam !!! Który waszym zdaniem będzie lepszy do łowienia okoni na cieniutkie linki + gumki 3-4cm na główeczkach 2-3g ?? Może ktoś miał okazję porównać te obydwa kije ??Który bardziej Polecacie i dlaczego ??SG Parabellum Ul 215 0-7g,Cormoran ULX 210 0-9gZ góry dziękuję za odpowiedzi !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Kurczę ale ta technika poszła do przodu....wędki z CW od 0gr....czyli samą żyłką można już rzucać;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowka Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Ten cormoran ma akcję fast? Jeśli tak, to na okonie wolałbym tą wędę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 23 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Ten cormoran ma akcję fast? Jeśli tak, to na okonie wolałbym tą wędęz tego co wyczytałem to akcja jest taka "ledwo" fast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joza67 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Kurczę ale ta technika poszła do przodu....wędki z CW od 0gr....czyli samą żyłką można już rzucać;pBa nawet bez żyłki się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melabolgia Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Mam tego SG 0-7g, kluskowaty na maxa.... nie bardzo mi pasuje choć czasem po niego sięgam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Moze siegnij po lrf z sg ? Duzo pozytywnyh opini zbiera. Mozesz tez zaryzykowac i lyknac np major crafta basspare 8 lb do 7 gram albo do 6 lb www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/177 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Polecam SG LRFa, co prawda mam go niedlugo, ale bardzo mi podpowiada, na szczytówce fajnie widać brania, rzutowo też super, upięcie takie jak lubie (w temacie Mój sprzęt UL czy coś takiego wrzuciłem fotkę ugięcia). Cały czas mowa o 7' 0.5-7g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Sam jestem tym kijaszkiem zainteresowany. Powiedz cw jest zawyżone/zaniżone czy tak jak podają tak jest ? Podoba mi się ten kijek w dużym stopniu ze względu na ciężar wyrzutowy i krótki dolnik taki jaki lubie . Edytowane 24 Września 2014 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Więcej napisze po niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Sam jestem tym kijaszkiem zainteresowany. Powiedz cw jest zawyżone/zaniżone czy tak jak podają tak jest ? Podoba mi się ten kijek w dużym stopniu ze względu na ciężar wyrzutowy i krótki dolnik taki jaki lubie .LRF jest pierwszym moim seryjnym kijem od 3 lat i powiem szczerze byłem pozytywnie zaskoczony jego wykonaniem.Posiadam model 2.26m 5-12g i optymalnie działa w zakresie 4-15g.Model, o którym pisze Kuba macałem w sklepie i raczej nie da rady więcej niż te 7g, tzn. rade pewnie da ale komfortu nie będzie, ma zbyt miekki szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Więcej napisze po niedzieli Kuba obyś ciągle miał go wygiętego.Powodzenia na MP . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Jeśli SG to troutizimo niestety już nie dostępny, ja wybrałem ULX-a i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Savagear LRF- super kijki za niewielkie pieniądze...mam 244 cm do 10 g......nie mam zamiaru zmieniac, ewentualnie dokupic tego mocniejszego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajmienier Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Więcej napisze po niedzieli Mógłbyś Kuba napisać w jakim zakresie przynęt działa optymalnie LRF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Mam od niedawna SG lrf 2,44 cm, 2-10 g. Bardzo mi pasuje ta wędka. Przy niewielkiej wadzei krótkim dolniku wydaje się dłuższa niż jest faktycznie. Ma bardzo dobre właściwości rzutowe.Bardzo fajny patyk za niewielkie pieniądze, na małe ciurki i większe rzeki z ręki. Przy długości 244 nada się również na pływadełko.Miałem na nim szczupaki takie 50+ i jednego 60 -taka (fajna zabawa przy takich rybkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajmienier Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Mam od niedawna SG lrf 2,44 cm, 2-10 g. Bardzo mi pasuje ta wędka. Przy niewielkiej wadzei krótkim dolniku wydaje się dłuższa niż jest faktycznie. Ma bardzo dobre właściwości rzutowe.Bardzo fajny patyk za niewielkie pieniądze, na małe ciurki i większe rzeki z ręki. Przy długości 244 nada się również na pływadełko.Miałem na nim szczupaki takie 50+ i jednego 60 -taka (fajna zabawa przy takich rybkach).Czy Twoim zdaniem ciężar wyrzutu jest prawidło opisany?Szukam czegoś pod okonka max do 12g przynety, ten LRF wpadł mi w oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Mam kijek od niedawna. Do tej pory poruszałem się w granicach cw. Myślę że opis wędki odpowiada stanowi faktycznemu.Machalem:-główka 2g + kopytko 2" / 7g + 2,5"-obrotówka 2-wobec 5 cm.Bardzo odpowiada mi ten patyk ale nie jest to typowy UL taki jak SG 0,5-7g. Długość 244 i to cw. jest jak _dla mnie_ bardziej niż OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajmienier Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Dzięki za odpowiedz Pomyśle nad tym modelem lub tym troche mocniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 7' 0.5-7g także jest dobrze określony co do gramarzu wyrzucanych przynęt. Najwięcej jak do tej pory rzucałem 5g+7cm gumiok. Wędka jest nadzwyczaj czuła, jak na razie nie odnotowałem żadnych spadów, kijek dobrze trzyma rybę, a hol okonia trzydziestaka daje już sporą frajdę Ogl bardzo polecam tego kijaszka, nie widziałem fajniejszego w tych pieniadzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajmienier Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Dzięki Kuba za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dud1 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Jakiś czas temu do troutizimo 215 7g ( dokładnie 216 i chyba ten sam blank co parabellum) dołączył cormoran ulx 210 ( dokładnie 213)Dolniki podobnej długości. Cormoran może 2 mm dłuższy.Przy dolniku cormoran jest minimalnie grubszy. Ok 80 cm przed końcem blank ma praktycznie identyczną grubość. Potem u cormorana staje się cieńszy. Ma to przełożenie na akcję i pracę wędki. Na sucho przy oparciu o ścianę cormoran gnie się mocniej w części szczytowej- szczytówka jest bardziej miękka i delikatna. Tak jakbym porównał szybkie wędzisko odległościowe pracujące bardziej szczytówką do parabolicznego floata. Dół w cormoranie jest mocniejszy. Przy zacięciu na sucho w bok pracuje 1/4 części szczytowej, która szybko gaśnie, a dolnik nie bije w łokieć. W troutizimo pracuje 1/3 , a szczytówka ( i nie tylko) buja się 2-3 x dłużej, a sam dolnik bije po łokciu.W praktyce potwierdziły się te obserwacje. Cormoran jest zdecydowanie szybszy (med-fast) Nadaje się bardziej do gumek, ponieważ szczytówka jest delikatniejsza- bardziej przypomina wklejkę. Dużo lepiej sygnalizowane jest branie a opadu. Taki max dla tej wędki to jakieś 5g główka i 5cm guma. W troutizimo jest podobnie. Jednak przy obrotówkach i małych wobkach, zwłaszcza w większym nurcie SG mniej się gnie ponieważ wędka pracuje na większej długości odciążając szczytówkę. Opad w dolnym zakresie cw lepiej widoczny i odczuwalny na cormoranie.Cormorana kupiłem pod koniec 2014 r i ciesze się, że zdążyłem( nieprodukowany) Jest fajny dla osób, które nie lubią wklejek. SG bardziej się sprawdzi w przypadku przynęt sprawiających większy opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi