Skocz do zawartości

Shimano Perfection 3010W

PablovelLoco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko dotyczące tego ''czarnuszka'',mam okazję go kupić w cenie około 45e,mechanicznie jest w stanie idealnym,czy warto.Miałyby służyć pod okonia i sandacza na lekko.

46afd1c88323a442med.jpg

Nie znalazłem zbytnio informacji o nim,być może ktoś użytkował ten lub podobny model i ma jakieś konkretne spostrzeżenia.

Witam.

Stare dobre Shimano.Rok produkcji to gdzieś ok. 1990-94. Blizniacza konstrukcja Aero GT,GTM 3010 z innym mechanizmem napędu.Jeżeli w b.dobrym stanie to warto kupić.Znakomity hamulec i żadnych problemów z rolką.

Mechanizm napędu też bardzo wiele zniesie,ale nie oszukujmy się,kultura pracy nie jest na takim poziomie jak najnowsze konstrukcje.Brak łożyska oporowego dającego natychmiastową blokadę obrotów wstecznych.Zastosowany jest system zapadkowy.

Kołowrotek zgodnie z myślą Shimano w tamtych czasach jest w zasadzie przeznaczony do spławikowych metod typu "match",

A ten nawój linki na szpulę widoczny na zdjęciu da się wyregulować na lepszy.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Dziękuję za odpowiedz Panie Józefie,co do historii tego kołowrotka to wiem tyle był kilkanaście razy nad wodą i resztę czasu leżał odłogiem,nawet ta żyłka na nim jest jeszcze z poprzedniego wieku :ph34r: .Na razie negocjuję zakup samego kołowrotka,gdyż jest on sparowany w zestawie z kijkiem Shakespeare z tamtej epoki.Kołowrotek chciałbym posiadać bardziej z sentymentu do czasów,gdy jako nastoletni chłopak pierwszy raz "pomacałem'' czarnuszka  bodajże z serii GTM,a mój ówczesny DAM Quick Camaro 25 wyglądał przy nim jak ''szmelc''