Skocz do zawartości

Sandacze 2009

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 274
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

wczoraj przejeżdżałem przez Orawę na Słowacji,

oczywiście musiałem zajechać i pooglądać sobię przez chwilkę tą wodę. Kiedyś czytałem dużo o świetnych sandaczowych efektach.

No i jakby na potwierdzenie, gdy zaszedłem na jedną z przystani, patrzę, zbiegowisko, wszyscy robią fotki, no i nie wiem czy to reguła czy przypadek obecnie na tej wodzie,

że trafiłem akurat na złapanego na spinning pięknego sandacza.

Rybcia (+-) 90 cm. Niesamowicie gruba, lecz niestety już nie popływa. :( Zrobilem fotki, lecz z wiadomych względów nie wstawiam.

pozdro

Orion99

no i nie wiem czy to reguła czy przypadek obecnie na tej wodzie

kiedys regula, dzis raczej przypadek. tam nikt nigdy c&r sie nie przejmowal, a Polacy najmniej - stamtad pochodzi slynny juz case mielenia ryb przez naszych rodaków wprost po zlowieniu, na lodzi, celem unikniecia wpadki przy kontroli limitu zlowionych ryb. Kiedys ta woda byla ponoc zatruta, ale temu osobnikowi akurat to nie zaszkodzilo, jak czytamy.

no i nie wiem czy to reguła czy przypadek obecnie na tej wodzie

stamtad pochodzi slynny juz case mielenia ryb przez naszych rodaków wprost po zlowieniu, na lodzi, celem unikniecia wpadki przy kontroli limitu zlowionych ryb.

az zaniemowiłem, ku...a przecież to szok normalnie, co ci ludzie chleba w domu nie mają ? zawsze mnie zastanawiała jedna rzecz - jak gosc ma pieniadze na wojaze ( sprawa wymagajaca niekiedy grubego portfela) to dlaczego ryby sobie na miejscu ( w swojej wiosce )nie kupi tylko po nia jezdzi, ?? ..jeszcze sie wedkarzem i podróżnikiem nazywa :D a dla mnie to zwykły cham...

żeby nie było ze to tylko OT to jesli chodzi o sandacze na turawie ostatnio przyuważyłem jak spływajacy wedkarze filetują ryby juz na brzegu - trupy rzucaja do wody , mięcho idzie do miski czy wora a oni siup do łodeczki i po nastepny komplet....

jedna RH8 Main zabral mi na zawsze :(

Rada nadzorcza coś dorzuci za taką rybę :D

Panie Robercie przydalo by sie bo druga tez zostala na dnie :lol: ale wczesniej wyciagnalem nia babke kesllera a to dowod ze dno przeczesane.Z tym ze babka zaczepiona byla za ogon mam fote ale nie wiem nawet gdzie ja wrzucic.

A wczorajsze sandaczowanie z rana nie dalo efektow. Mialem pare ostrych pobic na montaz Carolina Rig ale za kazdym razem guma zsunieta z haka a bilo tak ze malo kija nie wyrwalo z reki

Ah takich ludzi jest mnostwo niestety. Wujek mojej zony, wedkarz od prawie 40lat nie przepusci zadnej rybie :angry: nawet dwa bolki na zywca zlapal i tez wzial mimo iz wie niesmaczne sa.Sum czy cokolwiek tez dostaja w leb.Glownie lapie sandacze na zywca i zabiera kazdego czasem nawet niewymiara tlumaczac ze i tak zdechnie a karta sie musi zwrocic :angry: Jak sie dowiedzial ze ja swojego wypuscilem to marudzil jak male dziecko a na koniec zapytal ciekawe kto jeszcze wypuszcza takie ryby? wiec nie ma nawet sie co denerwowac bo na nich nie ma mocnych.Widzac takiego nad woda musielbismy sie ich pozbywac w drastyczny sposob :wacko:

Witam!Robert co do tej bardzo łownej wycieczki z Orawy to wiem wszystko co i jak bo płaciłem tam kartę roczną i jeździłem często gęsto.Faktycznie wlaściciel jednego z najwiekszych sklepów wędkarskich w Polsce miał tam niezłe żniwa ale Słowaccy strażnicy przypilnowali chlopa i karta poszła sie j.....ac.A facet nie jest jakims biedakiem kilka dużych sklepów wędkarskich w tym jeden internetowy.Trzymaliśmy łodzie na jednym ośrodku wiec chłopa znam.Po tym incydencie wędkarze z Polski mieli kontrole za kontrolą(i nie ma sie co dziwic słowackim strażnikom).Ten poczciwy wędkarz miał na łodzi 36szt a wolno było 2szt.

Słyszał ktoś kiedyś aby PZW zabrało komuś uprawnienia za przekroczenie limitów? Ja nie. Widać jak na dłoni dlaczego mamy to co mamy. Kompletny brak woli do walki z kłusownictwem. Dla PZW kłusownik to też klient a to czy ryby wyłowi grupa ludzi czy kilku nie ma żadnego znaczenia.

Słyszał ktoś kiedyś aby PZW zabrało komuś uprawnienia za przekroczenie limitów? Ja nie. Widać jak na dłoni dlaczego mamy to co mamy. Kompletny brak woli do walki z kłusownictwem. Dla PZW kłusownik to też klient a to czy ryby wyłowi grupa ludzi czy kilku nie ma żadnego znaczenia.

Tak. Jednak to nie zbiornik PZW. Pozwolenia zostały zabrane, jednak odrazu oboje wędkarzy wykupili nowe pozwolenia 2x 200zł

Pierwsze koty za płoty - w tym roku nie miałem jakoś szczęścia do sandałków - inne ryby w nocy tak, ale grasantów mało (a właściwie wcale). Ponieważ po czwartkowej wyprawie powiedziałem że nie ruszam się bez aparatu (miałem dwie ładne ryby do innych wątków), tego udało mi się uwiecznić. Najbardziej zadowolonuy jestem jednak z kija - nowy nabytek, ale jest super - lekki, cięty i nie za długi :mellow: Miejsce dobrze rokuje na przyszłość - mam nadzieje że wkrótce będzie więcej fotek.

http://img36.imageshack.us/img36/7817/zdjecie2.th.jpg

http://img38.imageshack.us/img38/7559/zdjecie1g.th.jpg