Skocz do zawartości
  • 0

Wymiana śruby w silniku

piotrekOlc

Pytanie

Cześć,

mam pewien dylemat, a mianowicie zastanawiam się nad zmianą śruby w silniku na większą bądź też taką dającą większą prędkość, tylko że w ogóle się na tym nie znam... Czy jest to w ogóle możliwe?? Silnik to Suzuki DF6S kupiony rok temu w salonie Suzuki Marine jako fabrycznie nowy. Czy takie śruby można zakupić w serwisie?? Powodem tej zmiany jest to, że moja łódź nie wchodzi w pełny ślizg, a już naprawdę niewiele brakuje. 

Dzięki wszystkim za odpowiedź,

Pozdrawiam ;)

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja po Blosie to mam POOOŚLIZG    ;)  :highfive:.

Tak na prawdę to sam posiadałem SUZe 6DF przy Solarku 360 i sobie chwaliłem taki zestawik i sobie nawet latał w "prawieślizgu". Śruby są dostępne w serwisie bo sam zamieniałem.

post-2328-1348917507,4175_thumb.jpg

Edytowane przez miramar69

• 0

Łódka firmy Boatspoland 390. waży mniej więcej 115 kg. Na razie zobaczę po sezonie i wypoleruję dno i zobaczymy  jak nie to zaczniemy kombinować

Szkoda tylko twojego czasu i energii na kombinacje,kup coś co ma mininmum 10 koników i ta łódka zacznie latać w ślizgu w dwie osoby.Miałem krügera 390 i żadna 6 nie pchneła go do prawie ślizgu,na suzuki 9,9 dt w dwie osoby pływała w ślizgu bez problemu.
  • Like 1

• 0

Cześć,

mam pewien dylemat, a mianowicie zastanawiam się nad zmianą śruby (...) Powodem tej zmiany jest to, że moja łódź nie wchodzi w pełny ślizg, a już naprawdę niewiele brakuje. 

Dzięki wszystkim za odpowiedź,

Pozdrawiam ;)

Jako "patentowany praktyk" poruszania się po wodzie pozwolę sobie sierdzić iż kombinowanie ze zmianą śruby przy silniku  <20 km to rzeźba w gównie. Wątpię żeby dla takich silników producenci mieli w ogóle w ofercie śruby o rożnych parametrach uciągowych.  Jeśli już musisz osiągnąć pełny ślizg przy tych parametrach łodzi i silnika  to musisz zdecydowanie przebalansować łódź na dziób. O ile Twoje stwierdzenie że obecnie nie wiele brakuje do ślizgu jest prawdą to powinno zadziałać. Ja w tym roku pływałem łódką 4m na Mercury-ym 5Hp w ślizgu więc się da.

Edytowane przez hi tower

• 0

Jak k.... grochem w ścianę  :( . Było dwie czy trzy merytoryczne wpowiedzi podpowiedzi ale reszta dalej o ,,uślizgu czy prawie ślizgu". Aby pływać ,,slizgiem" łodzią typu solar, texas, wigry czy inne tego typu 360tki lub 4 metrowe potrzebny jest co najmniej 15-20KM silnik.

Wypowiedziałem się na prośbę kolegi, choć nie chciałem brać udziału w tej dyskusji, 5-6 KM uslizg, ślizg lub co ... :D wiecie na czym można się poślizgać, a jeśli co poniektórzy nie ... to i się nie dowiecie.

• 0

(...) Aby pływać ,,slizgiem" łodzią typu solar, texas, wigry czy inne tego typu 360tki lub 4 metrowe potrzebny jest co najmniej 15-20KM silnik.

(...)

W zasadzie z tym stwierdzeniem nie ma co dyskutować. Lecz jeśli ktoś już na siłę chce wprowadzić taką łódkę w ślizg za pomocą silnika 5-6 KM to jest to do zrobienia lecz nie ma nic wspólnego z komfortowym i bezpiecznym poruszaniem się po wodzie.

• 0

po co się pienić i wymyślać ślizgi półślizgi itp.można po prostu podać prędkość w km/h i po kłopocie.według mnie zmiana śruby,hydrostabilizatory i tp rzeczy jeśli pomagają w prowadzeniu lub zwiększają o kilka km/h zawsze mają sens.nie każdego stać na wymianę silnika na 2x mocniejszy,a czasami pokombinować warto.

• 0

po co się pienić i wymyślać ślizgi półślizgi itp.można po prostu podać prędkość w km/h i po kłopocie.według mnie zmiana śruby,hydrostabilizatory i tp rzeczy jeśli pomagają w prowadzeniu lub zwiększają o kilka km/h zawsze mają sens.nie każdego stać na wymianę silnika na 2x mocniejszy,a czasami pokombinować warto.

Akurat w tym wypadku nie ma co kombinować.Lepiej wyjść z założenia że jestem za biedny na kombinacje i zamienić silnik na większy.Przerabiałem to już raz i nie prowadzi to do niczego oprócz frustracji i totalnego wq...a.Stary silnik sprzedać idzie zima kasę szparować i na nowy sezon kupić mocniejszy. Poza tym przy mocach silników o których mowa ceny nie są jeszcze niemożliwa do akceptacji, wybór jest dość duży zarówno nowych jak i używanych.

• 0

Witam, jaką polecilibyście śrubę do Mercury 20 KM 4T 17r, łódka Pegazus 380 Waga łodzi 200 Kg + silnik 60kg + 2 osoby z szpejem 250kg czyli łącznie 500 kg łódź płynie 35-37 km/h. Niby nie mało ale wydaje mi się że można więcej wycisnąć :) ?