Robert Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Minęło już kilka lat od czasu jak robiłem ostatnie wędki. Nie wiem gdzie jest aktualnie najtaniej. Ja wszystko sprowadziłem z http://www.anglersworkshop.com Nie polecam bazowania na katalogu online, bo jest skromny. Trzeba zmówić papierowy, bo tylko tam jest pełna oferta. Absolutnie nie podejmuje się doradzać jaki blank wybrać. To indywidualna sprawa i bez pomachania produktami różnych firm się nie obejdzie. Ja postawiłem na Lamiglasa, bardzo mi pasuje to co robią. Np. popularny Talon kompletnie mi nie leży. Mam jednego Loomisa i też tak do końca nie jestem zadowolony, bo u nich fast nie jest tak szybkie jak bym chciał. Fajnie się tym holuje, ale dla mnie hol jest sprawą trzeciorzędną. Warto poszukać nie koniecznie za granicą ciekawych ofert. Może trafi się gdzieś okazja taka jaką był zakup świetnego Lamiglasa na bolenie u pana Irka. Nie wiem czy jest nadal produkowany ten blank, ale na wszelki wypadek podam oznaczenie, XSH1322MH dł. 11”, line 10-20, CW ¼- 1¾ i kosztował 136 $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 hah no to miales szczescie Robercie wlasnie widzialem ten blank za 192 $ :/ polecam stronke http://www.customtackle.com/ troszke na niej jest na temat blankow i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 No wiec jednak pojawia sie kilka... ...niewiadomych. Nie wiadomo jaki wybrac blank, gdzie i za ile nabyc potrzebne komponenty (trzeba wczesniej dokladnie wiedziec jakie sa potrzebne), nie wiadomo czy aby sprowadzone roznosci nie beda zbyt ekspensywne w zestawieniu z gotowymi wyrobami sprzedawanymi przez zbrojmistrzow w postaci gotowego wedziska.Poza tym w razie ewnetualnych rozbieznosci z rzeczami zamowionymi a stanem faktycznym, odpowiedzilnosc bierze zbrojmistrz......w razie, gdy zamawia sie samemu - bujaj sie sam.. A moze by tak przyznac, ze wedzisko niefabryczne to rzecz bardzo indywidualna i aby nie bylo rozczarowania lepiej sprawe budowy powierzyc czlowiekowi, ktory juz kilka kijow stwozyl?Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Kupowaliście może blanki i komponenty na eBay.com? Można tam trafić np. blanki Batsona (razem z transportem wychodzi 100 pln taniej niż u zbrojmistrza- zakładając, że przesyłka nie zostanie oclona, a to da się załatwić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Życzę Ci więcej szczęścia niż ja miałem. Jak dostałem blank od znanego zbrojmistrza to mi trochę koparka opadła. Obdarował mnie (drogim nie zamówionym) pokrowcem który był tak ciężki, że omal wędki nie złamał. Uchwyt pod kołowrotek wysechł i pierścionki do mocowania kołowrotka przelatywały na blank zatrzymując się na pierwszej przelotce. Jak by tego było mało zbrojmistrz zamiast mojego nazwiska i hologramowej rybki, zrobił sobie na blanku reklamę swojej firmy. Całe szczęście, że nie on wybierał mi blank bo bym się załamał totalnie. A co do komponentów, to nie ma znowu takiego wyboru. Sprowadź sobie katalog to się przekonasz. Przelotki im lżejsze tym lepsze i tym droższe. W zależności od kija i kołowrotka przelotni wysokostopowe, lub „Y” albo „V” albo popularna kombinacja „Y” + „V”. Uchwyt rzecz gustu, od prostych z węgla do bajeranckich ze szlachetnego drewna. Klej Flex Coat, lakier też Flex Coat jednowarstwowy lub wielowarstwowy. Tym drugim można pomalować blank. Tym pierwszy można zalakierować grube ozdoby, (widziałem zalakierowane piórko i łuski). Korek portugalski, im droższy tym lepszy. Ten najlepszy jest selekcjonowany czyli w ty samym odcieniu. Nici tzw. japońskie, mnóstwo kolorów do wyboru z metalikiem włącznie. I to wszystko. Twój koncert życzeń jest trochę śmieszny. Zbrojmistrz ma za Ciebie wybrać blank i ma Ci zagwarantować, że jego wybór Ci się spodoba? Ma za Ciebie wybrać przelotki? Sam musisz określić czy stać Cię na najlepsze czy jakiś kompromis między ceną a jakością. Te same uwagi dotyczą pozostałych komponentów, po za klejem i lakierem, bo powszechnie używa się najlepszych. Są one bardzo wydajne i mają minimalny wpływ na cenę. Nikt nie pójdzie na taki układ jak sobie wymyśliłeś. Jak się zdasz na kogoś to możesz reklamować wady w wykonaniu lub materiale. I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 @Robercie, U którego zbrojmistrza montowałeś wędkę? To co piszesz jest nie do pomyślenia. Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Pnie Irku, zna go Pan doskonale. Jeśli Pan nalega to podam nazwisko na priv. Nie mam do niego żalu. Pomógł mi zdalnie przy kolejnych wędkach za co jestem mu wdzięczny. Po za tym wszystkie błędy poprawiłem. Flex Coat na szczęście łatwo schodzi i znane logo zastąpiłem własnoręcznym podpisem + hologramowy bass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Dobrze, że sprawa tak została załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Robercie, jako ze nie jestem zwiazany zawodowo z zadnym zbrojmistrzem, pozwolisz, ze te gierki obejde jako nie swoje sprawy...Mnie interesuja sprawy zwiazane z wytworzenim wedzisk we wlasnym zakresie, w tym w szczegolnosci ze sprowadzeniem blankow po cenach nizszych niz sa dostepne na polskim rynku.... Powiedzmy, ze innymi komponentami jako mniej gabarytowymi moze uda mi sie poradzic ze sprowadzeniem (chociaz sadze, ze nie wszyscy wedkarze beda mieli podobne mozliwosci)...jednak wedziska sa na tyle niewygodnym elementem, ze trzeba za nie placic w zwiazku z tym na tyle wysokie uboczne koszty, ze chetnie poslucham,jak radzisz przecietnemu Kowalskiemu jak to zrobic aby bylo taniej niz u zbojmistrza...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Mogę napisać jak wybrałem swoje blanki. Na zawodach WP maiłem możliwość, (za sprawą Krokusa) wypróbować blanki którymi handlują. Inne blanki sprawdzałem u jednego ze zbrojmistrzów (nie zajmuje się już tym) a resztę przetestowałem a targach w Wawie. Praktycznie „przeleciłaem” wszystkie firmy które mnie interesowały a raczej na które mnie było stać. Z żalem musiałem sobie odpuścić kilka wspaniałych wędek RST. Tak jak napisałem, swoje wędki zrobiłem kilka lat temu. Moja wiedza na temat cen jest nieaktualna. Teraz mamy inne realia inny kurs zł do $. Trzeba dokonać najzwyklejszej kalkulacji. Nie mogę na forum publicznym radzić jak minąć cło, bo takowy zabieg jest nielegalny a sposób powszechnie znany Mnie się to opłaciło. Nie wiem jak jest teraz, no może po za cenami przelotek. Potrzebuję kilka sztuk aby naprawić kij i po porównaniu cen wyszło mi, że u pana Irka kosztują tyle samo co w USA. Nie ma więc sensu sprowadzać. Odradzam kupowania przelotek za niskie ceny w jakimś wędkarskim sklepiku. Można się nadziać na podróby. Wrócę jeszcze na koniec do decyzji o zbrojeniu. Wypowiedziałem się w tym temacie ponieważ nie uważam zbrojenia za aż tak trudne jak to niektórzy sugerują. To nie to samo co zrobić miecz samurajski. Trzeba poczytać i się zastanowić czy da się radę. Jeśli ktoś ma opory przed podejmowaniem się tego zadania, to nie powinien się za to brać. Takie obawy mają zapewne swoje uzasadnianie. Ja w dzieciństwo spędziłem na robieniu modeli okrętów co nauczyło mnie wielu przydatnych rzeczy. Nie potrafię za to innych rzeczy za które się nie biorę tylko zlecam fachowcowi. To się nazywa zdrowy rozsądek. PS. Ja też nie prowadzę żadnych gierek bo również nie jestem związany z tym bussinesem. Powiedzmy, że zbrojmistrz miał słaby dzień a ja pecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Mysle, ze po tej wypowiedzi juz sie zainteresowanym rozjasnily menandry zwiazane ze zbrojeniem swojego kija w relacji cenowej do zbrojmisrzow bedacych na rynku (oczywiscie, jestem tego pewnien, ze nikt na tym forum nie ma pojecia i nigdy nie czynil obchodzenia czegokolwiek... )Ja tylko moge dorzucic, ze spostzrezenia mam inne, zwlaszcza co do tych kijow RST, ktorych mialem 2szt.(z tych nieco tanszych -Pike i Zander) i zaden nie rzucil mnie na kolana, takze nie masz czego zalowac, ze nie wszedles w posiadanie...Mysle tez, ze watek mozna powoli konczyc bo zwiazek wypowiedzi z skad inad swietnym artykolem, zaczal byc jakby ...luzny... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 GumoJak trafisz na wyprzedaż w USA to być może uda Ci się sprowadzić jakiś tańszy blank. Obecnie jednak ceny blanków kształtuja się w naszym kraju na bardzo przyzwoitym ( amerykańskim ) poziomie.Np. Blank Lamiglasa (XSH1322MH) wspomniany przez Roberta w katalogu Lamiglasa kosztuje 155 $ a w naszym kraju 510 zł.Tak wiec może warto pokusić się o skrojenie kijka na własna miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Lamiglasy bardzo mnie interesuja ale ta cena za blank odrzuca... ...Jak dojdzie do tego, ze zrobie sobie sam wedke...bede celowal, zeby cena za calosc byla nizsza niz ta podana za blank...i jest to mozliwe, nawet w zakresie podanych dlugosci... Nie mowie juz o Batsonach ale np. Talon tu i owdzie (bylem na stronie) obnizyl ceny na IM6+...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Tylko ten Lamiglas to nie jest jakiś tam kij. Nie bez powodu cieszy się od tak wielu lat dużym wzięciem. Cała seria Certifield Pro ma coś wspólnego z japońskimi mieczami. Cena odzwierciedla wkład pracy i efekt jaki uzyskano. Lamiglas ma blanki z lepszych materiałów których ceny są niższe od serii CP zrobionej z IM6. Pisze to tylko dla informacji, do niczego nie namawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Robert zgadzam się z Tobą. Mam kijek Lamiglasa CP o mocy 17 lbs zbrojony w/g własnego projektu i jestem z niego bardzo zadowolony. Zbrojmistrz, który go zbroił zakochał się w nim. Poprosił mnie o pożyczenie kijka na kilka dni w celu dokładnego sprawdzenia. Odebrałem kijek po miesiącu. Był zachwycony, ale zrezygnował. Powód był prozaiczny. Kijek w/g niego był czy jest za szybki. Powiedział mi, że jednak poszuka czegoś bardziej spokojnego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 I ja ma podobne doświadczenia. Sprowadziłem koledze jednoczęściowy blank CP 2,1 m. Często go sobie pożyczam. Znakomity kij na największe ryby i twardy argument w dyskusji (z niektórymi) o ochronie boleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Zanim w ogóle zabrałem się za budowę wędek poświęciłem rok na przygotowanie teoretyczne. Czytałem książki, szperałem w internecie, planowałem swoje wyposażenie i przestrzeń do pracy, konstruowałem niektóre elementy wyposażenia etc.W tej wypowiedzi Matta Davisa zawarta jest głęboka prawda o wiedzy jaką trzeba pozyskać by robić coś na wysokim poziomie. Myślę, że w naszych polskich warunkach ten czas może być dłuższy. No chyba że kogoś stać na zapłatę frycowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Mam jeden kijek Lamiglasa ale nie CP tylko G1000, bardzo fajna rzecz, nawet sie nie spodziewalem...Co prawda kupilem gotowy ale musialem przerobic bo 1sza przelotka od kolowrotka za mala jak na stala szpule(byl kupiony w wersji spinning), no i zmienic ze dwie omotki od dolu bo klikaly, co ponoc zdarza sie w mocnych kijach fabrycznych tej firmy...Wszystko widac ma swoje zady i walety... Fanatyka nic nie odrzuca permanentnie, jesli chodzi o sprzet wedkarski ale najwiekszy fanatyk musi miec mozliwosc namacania w sklepie, a takiej mozliwosci w W-wie brak (mysle o Lamiglasie i gdzies tam w oddali kolacze sie jeszcze St.Croix).Mam wrazenie, ze juz byla o tym mowa, jesli chodzi o moja osobe...A chec uganiania sie za tymi blankami po innych miastach mam przytepiona bo stopien usprzetowienia u mnie osiagnal juz dawno dosc wysoki poziom... No i zniecheca to, ze za jednego Certified Pro mam 2szt Batsonow, ktore tez nie chca sie lamac. Nie przesadzam jednak niczego, chetnie wyprobuje i nowe Talony w wersji Explorer, i Shikari w ogole u nas nieznane,i Lamiglasy CP, nawet St. Croix tylko......daj ty mnie szanse... Gumop.s.A jesli chodzi o moj kij wszechczasow to bezapelacyjnie jest to Shakespeare Ugly Stik Tiger(niecale 50$ za gotowy kij)...tego, co z nim wyczynialem nie wytrzymal by zaden wyrob, o ktorym tutaj byla mowa...niestety nie jest to kij do wszystkiego..ale do wytlumaczenia komus, ze przymusu nijakiego ni ma z ochrona boleni czy innych gatunkow nada sie z pewnoscia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Zniosłeś SOBIE okres i wymiar ochronny na bolki Gumo? Chyba pomyliłeś fora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2006 Hehe, widze, ze masz poczucie humoru... Dobra, sprobuje inaczej...-ale do wytlumaczenia komus, ze przymusu nijakiego ni ma lecz powinien zostawic bolenie czy inne gatunki w spokoju, nada sie z pewnoscia.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi