Skocz do zawartości

Zenaq / RG Guide System

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Doświadczenie i wiek zarazem dają dystans do aktualnie panujących trendów uznawanych przez wschodzące "gwiazdy" rbo jako jedynie słuszne,- stąd zażarte dyskusje i obrażanie się wzajemne i milczenie po drugiej stronie...

"Gwiazdy" poszukują jedynie słusznej idei z dużą dozą bezkrytyczności i lansu na ulubione "systemy" a tacy jak Zbyszek zadają sobie trud długodystansowego poszukiwania nie jednej jedynej słusznej idei tylko pewnego rozwiązania optymalnego w jakichś konkretnych warunkach i to są kamienie milowe w rozwoju rbo z których składa się ta cała mozaika...

Mówiąc bardziej wprost lepiej zostać władcą samego siebie niż władcą całego świata...

Zadziwiające i bardzo odważne tezy wypowiadasz . Takie pompowanie balonika jeszcze przed pojawieniem się owego optymalnego rozwiązania i bardzo "cięty" komentarz, chyba nie na miejscu  . Poczekajmy aż się toto pojawi bo ostatnio pojawiło się sporo nowinek w "temacie" przelotki i nic tak naprawdę rewolucyjnego ani zapierającego dech w piersiach nie wynikło.Przypomnę dziwaczne mocrowawe , grafitowe ramki Daiwy ,Fuji Torzite, jakoś przypominają stare wersje i poprawa osiągów jest rzędu 10 % więc raczej nie spodziewam się rewolucji , zadziwiają zatem te kamienie milowe , może raczej "kamyczki" ,oczywiście mogę się mylić i pojawi się jakiś super nowe "optymalne optymalne rozwiązanie" ale w to wątpię . Jak się nie pojawi to niezłą uciechę będziemy mieli z patetycznego piewcy tego "optymalnego rozwiązania z zastrzeżeniem w konkretnych warunkach" cokolwiek to znaczy .Może lepiej jednak zostań władcą samego siebie.

Dzisiaj rzucałem trochę kijem uzbrojonym w tym systemie - widzialem to już wcześniej w pracowni na Wapinnej ale teraz jest bardziej dopracowane i zgrane z uchwytem.

Namawiam Zbyszka i Janusza na artykuł na jerkbaita, jak możesz Arek to mnie wspomóż w tym zbożnym dziele ;)

Bardzo chętnie to zrobię  :) bo to najlepsze rozwiązanie by Twórcy prezentowali to co nowe i także dlatego trzymam pysk i nie powtarzam półprawd jako "zorientowany"

Chyba że i Ty uważasz, że jestem patetycznym piewcą i będziesz się cieszył jak się to klapą okaże :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 1

Życie i informacje znalezione w sieci potrafią mnie jeszcze zadziwić. I choć znam powiedzenie o uczeniu się całe życie czasami nie pojmuję obrazków....chyba zacznę się "krzaczków" uczyć.

Bamboo work, dla zainteresowanych może być ciekawe.

http://www.zenaq.com/rod_zenaq/rod_fantastic/bam_work/bam_work.html

Grafitowe spigoty, moje inżynierskie wykształcenie jeszcze przyjmie choć samej konstrukcji blanku patrząc na obrazki nie rozumiem. Ale jeśli to nie pic na wodę i tylko kolorowane na "bamboo" to robi wrażenie.

8'7 stopy, do 1oz i 18 lbs mocy w całkiem ładnej oprawie. Chyba jakąś wyprzedaż muszę zacząć bo cena raczej też niecodzienna :-) 

Tomaszek11

Witam Wszystkich. Przede wszystkim z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wszystkim życzenia spełnienia .......

Pawle przecież wiesz , potwierdzałem to kilka razy , na pewno napiszemy , parę rzeczy jednak jeszcze musowo dokończyć , trochę ze Zbyszkiem musimy dogadać.

Widziałeś wczoraj , niewiele brakuje ale jednak jeszcze chwilę . Pewnie najgorzej będzie zacząć przed tak wymagającym gremium :wub:

• Like 1

Witam Wszystkich. Przede wszystkim z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wszystkim życzenia spełnienia .......

Pawle przecież wiesz , potwierdzałem to kilka razy , na pewno napiszemy , parę rzeczy jednak jeszcze musowo dokończyć , trochę ze Zbyszkiem musimy dogadać.

Widziałeś wczoraj , niewiele brakuje ale jednak jeszcze chwilę . Pewnie najgorzej będzie zacząć przed tak wymagającym gremium :wub:

Trzymam za słowo w takim razie :)  myślę że nikt lepiej nie przedstawi systemu niż jego Autorzy.

Zwróćcie uwagę że pan Kawalec pracuje obecnie wraz z synem który jest absolwentem Akademii Sztuk Pięknych.

Być może Kawalec Junior studiował formy przemysłowe i teraz dyskontuje wyniesioną ze studiów i z pracowni ojca wiedzę przekuwając ją na nowe uchwyty i przelotki.

Z drugiej strony , może to nie Kawalce ; może to FishingArt . - Krzysztof wszak kombinował już z przelotkami .

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 1

Myślę że wszystko się wyjaśni w artykule. Jeżeli chodzi o sam system zbrojenia nie jest to nowa rzecz, natomiast w połączeniu z nowym uchwytem można powiedzieć powstała Delta 2.0  czyli udoskonalona wersja tego co było wcześniej. W każdym razie wydaje mi się że jest to w 100% autorski pomysł znikąd nie "zerżnięty" a przynajmniej ja nie spotkałem się dotąd z tak zbrojonymi wędkami.

• 5 miesięcy temu...

Gdyby cena okazała się "przyzwoita" to może warto byłoby spróbować.

Oglądając filmik demonstracyjny mam wrażenie, że gdzieś coś podobnego widziałem. Czyżby w Microwave ATC?

Też mam jak by chm.......-deja vu- , ale mi nie kojarzy się z Microwave ATC, bez względnie z czymś innym.

Trendy wydają się zmierzać ku temu żeby coraz więcej przelotek montować na kijach... 

Przykładowo dla kija 7 stóp jeszcze do niedawna "zalecano" 7+1 i wszyscy wiedzieli, że to OK. Kije działały i działają do dziś ;)

Teraz za sprawą KL/KR "należy" chyba pchać 9+1, a "stare" 7+1 już jest "Be".

Powyższy RG System to jak dobrze liczę to 11+1 na kiju 7 stóp (2,13m) i to ubranym pod stałoszpulowca :o

Hmmm, wygląda to jakby producenci koniecznie chcieli sprzedawać więcej i więcej ;)

A może nie trzeba szukać wszędzie spisku? Ilość przelotek w takich systemach o ile wiem jest podyktowana innym niż klasycznie rozkładowi sił co ma swoje zalety ;)

Niech pomysł żyje własnym życiem i doświadczeniem pasjonatów inności  ;)

Stosując myślenie że kiedyś się łowiło kijami 7" z 6 przelotkami (zazwyczaj z 8-ką na szczycie B) ) i wyciągało się ryby, że cho-cho nie dojdzie się w nowe miejsca, które jednak służą szeroko pojętemu postępowi i tak lubianej wygodzie, lekkość, dunamiczności itd

• Like 2

przecież Shore Sea Bass, Light Game czy RockFish, to w naszych warunkach wędki "słodkowodne" :)

Nie zauwazlyem rockfisha...

A co do reszty to jednak te blanki roznia sie od naszych rodzimych x-fastow itp.

Jestem ciekaw ile wazy komplet do kija 8'6 16 lb

Edytowane przez meme174

Teoretycznie im więcej przelotek tym lepszy rozkład sił. Zatem można więcej z blanku wycisnąć a dokładniej lepiej wykorzystać jego możliwości. Dodatkowo łatwiej jest osiągnąć tak pożądane progresywne ugięcie. Jednak przy dużej ilości przelotek pojawia się problem przeciążenia blanku co wiąże się z jego zmuleniem-obniżeniem dynamiki i zmniejszeniem czułości. Zatem coś za coś. Ale, ale! Jest na to rozwiązanie rodem z Phenixa: wszystko na tytanach :D :D :D

Edytowane przez Tomas81

Nie no trend jest jeden i nie ma nic wspólnego z poławianiem ryb. Skoro udało się, że kupili jedno, to kupią drugie. Jak udało im się upchnąć większą ilość przelotek, to spróbujmy upchnąć im jeszcze więcej i jeszcze więcej. Niech wymienią stare na nowe, ale w ilości jeszcze większej. W imię tzw. niemierzalnego postępu.  ;)

• Like 1

• 4 miesiące temu...