Skocz do zawartości

AVID na okonie???

LASOTA1974

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam zamiar sprawić sobie St.Croix Avid  na okonie,na celowniku jest AVS 70MLF2  c.w 3 11g , 213cm lub AVS 66LF2  c.w 3 7g ,198cm. przynety jakie chce stosowac to gumki i obrotki do ok 10g.Prosze o opinie!!!!

Pozdrawiam :)

Edytowane przez LASOTA1974

• 6 miesięcy temu...

Witam,

pewnie zostanę odznaczony złotym szpadlem za odkopanie wątku, ale nie chce zakładać nowego. Otóż szukam kija pod okonia i znalazłem właśnie Avida AVS60ULF2 183cm 0,9-5,4g. I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy może ktoś miał kontakt z tym kijaszkiem? Interesuje mnie realny zakres "działania" tego kija. Kij będzie pracował na bajorze z jigami 3-5g. Da radę? Może ktoś ma i podzieli się swoją opinią na temat tego patyka. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam b5473

moze cos pomogę :)

w prawdzie nie mialem tego kija ale lowilem avidem 76 mlxf

i ten akurat dawal rade w tym przedziale co podałeś.

w moim odczuciu avidy c.w maja trochę zaniżone

tym co mialem spokojnie mozna bylo smigac 15 gram plus 3 calową gumką a opisany jest do 11 gram

tak wiec ten co opisales spokojnie powinien ogarnac gorny zakres przynęt jakie opisales z lekkim naddatkiem

Edytowane przez tony1983
  • Like 1

Witam,

pewnie zostanę odznaczony złotym szpadlem za odkopanie wątku, ale nie chce zakładać nowego. Otóż szukam kija pod okonia i znalazłem właśnie Avida AVS60ULF2 183cm 0,9-5,4g. I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy może ktoś miał kontakt z tym kijaszkiem? Interesuje mnie realny zakres "działania" tego kija. Kij będzie pracował na bajorze z jigami 3-5g. Da radę? Może ktoś ma i podzieli się swoją opinią na temat tego patyka. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam b5473

Jak lubisz finezyjne łowienie to będzie dobry. Mam stc o tym samym wyrzucie z innej serii i właśnie do takich zadań używam max to jest główka 5-6g + przynęta 2 cale.  Spisuje się świetnie i do tego ta przyjemność w czasie holu !

Posiadam również model LF czyli do 7g i to już jest sporo mocniejszy kijek. 

Wędki które polecają koledzy wyżej u mnie by służyły pod sandacza na lekko. Miałem avida 70mlf2 do 11g i nijak mi to nie pasowało na okonie. Może za małe okonie łowie ?

Edytowane przez sol321
  • Like 2

Jak lubisz finezyjne łowienie to będzie dobry. Mam stc o tym samym wyrzucie z innej serii i właśnie do takich zadać używam. Spisuje się świetnie i do tego ta przyjemność w czasie holu !

Posiadam również model LF czyli do 7g i to już jest sporo mocniejszy kijek. 

Wędki które polecają koledzy wyżej u mnie by służyły pod sandacza na lekko. Miałem avida 70mlf2 do 11g i nijak mi to nie pasowało na okonie. Może za małe okonie łowie ?

O taką odpowiedź mi chodziło. Wielkie dzięki kolego. Spodobało mi się delikatne łowienie, a wiem, że STC mają zapas więc nie potrzebuję mocniejszego kija. Podzielisz się jeszcze kolego jakiego typu przynęt i w jakiej gramaturze używałeś? Jak z lotnością?

Edytowałem poprzedniego posta, ale jeszcze raz napisze. Max to są gumki 2 cale + 5-6g. Optimum to 3-4 g + gumka 1-1,5 cala. Jak na tą długość wędki to leci jak z katapulty, bardzo daleko. Woblerki i obrotówki to tylko w najmniejszych rozmiarach, Wobki do 3 cm, obrotóweczki 00-1. Oczywiście można coś więcej założyć i śmignąć, ale dla mnie komfort łowienia kończy się na tych przynętach jakie wymieniłem.

Ja używam do tej wędki nanofila 0,06 lub plecionki 0,08  w zależności od łowiska i ryb, kołowrotek wskazany jak najlżejszy. Powyżej 230g psuje całą zabawę...

• Like 1

Witam,moim zdaniem najlepszy będzie lf,miałem też jak kolega 7''6 mlxf i to typowy kijek na sandacze na lekko,grał fajnie od ok 6g plus 3 kopyto,teraz mam lis 7''6' mlf i też na okonie się nie nadaje,tak więc myślę ,że mlxf i mlf odpadają a lf będzie idealny,pozdrawiam

Edytowane przez Kosa1982

Witam,moim zdaniem najlepszy będzie lf,miałem też jak kolega 7''6 mlxf i to typowy kijek na sandacze na lekko,grał fajnie od ok 6g plus 3 kopyto,teraz mam lis 7''6' mlf i też na okonie się nie nadaje,tak więc myślę ,że mlxf i mlf odpadają a lf będzie idealny,pozdrawiam

Ja jeżeli mam być szczery to ani okoni ani nawet sandacza tym kijem nie łowiłem.Ale jak się jakiś okonek przez przypadek trafił to został wyciągnięty.Nie spadały mi z niego okonki.

u mnie to był kij na pstrągi a dopiero w tym roku zastąpił go cd XLS do 14 gram :)

• 2 lata później...