homax Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Witam.Mam pytanie do ekspertów -serwisantów.. Czy w Slammerze 360 jest możliwość obniżenia szpuli? Chodzi o zmianę kształtu nawoju.. Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Nie czuję się serwisantem- ekspertem, ale z tego co widziałem w slamerze i na tyle ile go znam, nie widziałem możliwości włożenia podkładek pod szpulę tak jak to się czyni np. w shimano. Slammer chyba nie przewidział takiej opcji regulacji. Edytowane 29 Września 2014 przez Jacek_bp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Miałem ten problem z moim slamerem i rozwiązał go p.Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Chodziło mi żeby obniżyć Czyli uzyskać stożek szerszy z przodu, co skutkowało by mniejszą tendencją do plątania... Konstrukcja chyba tego nie przewiduje... Ale może ktoś coś wymyślił.. tuning jakiś... Można co prawda od biedy podkład ręcznie podwinąć więcej z przodu, ale to takie prowizoryczne rozwiązanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Chodziło mi żeby obniżyć Czyli uzyskać stożek szerszy z przodu, co skutkowało by mniejszą tendencją do plątania... Konstrukcja chyba tego nie przewiduje... Ale może ktoś coś wymyślił.. tuning jakiś... Można co prawda od biedy podkład ręcznie podwinąć więcej z przodu, ale to takie prowizoryczne rozwiązanie.. Rzeczywiście konstruktor nie przewidział takiej opcji jak regulacja wysokości szpuli,jednak istnieje możliwość małej ingerencji w cały układ.Temat raczej nie do opisania,typowo warsztatowy kosztujący wiele prób. Jeżeli chcesz zwiększyć nawój z przodu szpuli to proszę zdjąć rotor i na pierścionek łożyska oporowego założyć podkładkę,podniesie to rotor razem z rolka do góry,a tym samym uzyskamy większy nawój na zewnętrzny rant szpuli.Grubość podkładek należy dobrać doświadczalnie,ale zaczynamy np.od 0,20. Za grubo nie może być,ponieważ oddalimy zbijak kabłąka i będą kłopoty ze zbijaniem poprzez korbę. PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 30 Września 2014 przez Józef Lesniak 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 2 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Zaryzykowałem....Zeszlifowałem trochę obejmę która trzyma od dołu szpuli elementy hamulca i jest "gitara" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Miałem ten sam problem w modelu 360 i go nie rozwiązałem. Myślałem że się nie da nic z tym zrobić a po prostu mam za cienką linkę. Sprzedałem kołowrotek ale znów się przymierzam do powrotu do slammera bo kołowrotek na moje oranie dna - super i nic więcej nie potrzeba. Mógłbyś dac jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Witam.Jest możliwość obniżenia szpuli w slammerze i tym samym przesunięcia nawoju dystalnie. Metoda jest niestety dość agresywna. Należy w elemencie szpuli, na którym szpula opiera się na poprzecznym pręcie włożonym w oś, pogłębić frezy, w które wpasowuje się poprzeczny pręt. Pręt ma śerdnicę 2 mm. Sugeruję do frezowania użyć wiertła 1,5 mm z tego względy, że wiertarki maja minimalne bicie i frez wyjdzie za szeroki jak w moim przypadku, nie ma to jednak wpływu na prace kołowrotka. Głębokość frezowania ustalamy wg własnych potrzeb. Wcześniej jednak sugeruję zmierzyć odległość podstawy szpuli od rotora w najniższym jej położeniu, tak aby po obniżeniu nie tarła o rotor ( można ja co prawda zeszlifować podstawę szpuli jeżeli potrzebujemy obniżyć więcej jak pozwala "fabryka"). Materiał tego elementu jest dość miękki i da się to zrobić zwykłym wiertłem. Dobrze jest użyć wiertarki stołowej i aby zminimalizować ryzyko złamania wiertła, umieścić je w głowicy wiertarki tak aby wystawało ok 5 mm. Po tym "zabiegu" należy zdjąć plastykową tuleję z osi blokującą poprzeczny pręt. Jest za wysoka po pogłębieniu frezów i będzie blokowała wpasownie pręta w pogłębione frezy.W moim przypadku udało się podnieść minimalnie powyżej wypośrodkowania. Pozdrawiam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 2 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 No proszę "młody technik" (było kiedyś takie pismo) i dał radę... Nawój nadający się i do plecionek Sposób wydajniejszy od mojego...że ja o tym nie pomyślałem Gratuluję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David77 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zastosowałem metodę frezowania. Działa super i nawijanie jest ok. Zfrezowałem ok. 1mm.do rancika który znajduje się poniżej orginalnego gniazda. Dzięki za pomysł,polecam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Cieszę się, że mój opis okazał się przydatny koledze.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 czesc nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj wie ktos moze jakie wymiary ma lozyslo w rolce w slamerze 360 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam ponownie w wątku.Tak wygląda nawój PP. Delikatnie odwrócony stożek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 I to już po tym zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Do plecionki moim zdaniem nawój MALINA. I widzę legendarna PP Red od Psułka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Tak, taki nawój po tym zabiegu opisanym powyżej. Nic więcej nie zmieniałem. Co prawda nie wygląda jak w shimano czy daiwie ale jak na slammera to chyba nieźle?Zgadza się, to ta PP , kawał sznura. Do cieńszej plecionki wydaje się, że ciut za bardzo opuściłem szpulę. Może nie dowijać proksymalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pional2000 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Blue. Rozumiem, że już nie "brodzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Co do brodzenia plecionki napiszę w maju, bo tak mi rzeka odmarza.. Ale kształt nawoju wyszedł obiecująco, mam cichą nadzieję, że problem brodzenia zniknie. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Hmmm skąd u Was to brodzenie w slammerach. Mój bez względu na wagę przynęty nigdy nie miał brody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 A mój robi to tak często że następnym razem odkręcę do od wędki i do wody wyrzucę . Zauważyłem że najczęściej się dzieje jak po rzucie luz się wybiera nie trzymając pletki palcami to przy następnym rzucie robi się broda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 W moim przypadku to może nie do końca wina slammera to sporadyczne brodzenie, po prostu łowię głównie na obrotówki wahadła, a one jak wiadomo skręcają linkę. Po tym tuningu jeszcze nie miał debiutu, z reszta w tym sezonie ogólnie mało spiningowałem. Przyjdzie wiosna, przetestuję i napiszę czy jest poprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 U mnie po zabiegu frezowania jest także wizualnie lepiej, co do brodzenia jeszcze nie wiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Nawój wygląda na wypośrodkowany. W slammerach wydaje mi się, że nawój swoją drogą ale też rant szpuli przyczynia się do brodzenia przy nawinięciu plecionki "pod korek". To zaokrąglenie zaczyna się dość "wcześnie" idąc od osi szpuli. Pomimo wyeliminowania odwróconego stożka wydaje mi się, że nie należy nawijać wyżej jak do wysokości, na której zaczyna się zaokrąglenie rantu. Ale nic to, pożyjemy zobaczymy. Jeśli zmniejszy to częstotliwość brodzenia, to może slammery wrócą do łask większego grona.p.s.Widzę, że już kilka osób się pokusiło o tunning wg mojej metody Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Blue 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Tak. Metoda dobra, tyle tylko, że użyłem mini pilnika z główką która idealnie pasuje do wyżłobienia które znajduje się w szpuli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio449 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Trochę dziś mi się nudziło i też postanowiłem wyregulowac nawój w swoim slamerku, pierwsze zdjęcie przed regulacją i drugie po.Dołożyłem przy okazji trochę podkładu z żyłki ????plecionka na szpuli to daiwa J-BRAID X8 0,24mm (40lbs) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi