Skocz do zawartości

Slammer-regulacja położenia szpuli...

homax

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czuję się serwisantem- ekspertem, ale z tego co widziałem w slamerze i na tyle ile go znam, nie widziałem możliwości włożenia podkładek pod szpulę tak jak to się czyni np. w shimano. Slammer chyba nie przewidział takiej opcji regulacji.

Edytowane przez Jacek_bp
  • Like 1

Chodziło mi żeby obniżyć :) Czyli uzyskać stożek szerszy z przodu, co skutkowało by mniejszą tendencją do plątania... Konstrukcja chyba tego nie przewiduje... Ale może ktoś coś wymyślił.. tuning jakiś... ;)

Można co prawda od biedy podkład ręcznie podwinąć więcej z przodu, ale to takie prowizoryczne rozwiązanie..

Chodziło mi żeby obniżyć :) Czyli uzyskać stożek szerszy z przodu, co skutkowało by mniejszą tendencją do plątania... Konstrukcja chyba tego nie przewiduje... Ale może ktoś coś wymyślił.. tuning jakiś... ;)

Można co prawda od biedy podkład ręcznie podwinąć więcej z przodu, ale to takie prowizoryczne rozwiązanie..

Rzeczywiście konstruktor nie przewidział takiej opcji jak regulacja wysokości szpuli,jednak istnieje możliwość małej ingerencji w cały układ.

Temat raczej nie do opisania,typowo warsztatowy kosztujący wiele prób.

Jeżeli chcesz zwiększyć nawój z przodu szpuli to proszę zdjąć rotor i na pierścionek łożyska oporowego założyć podkładkę,podniesie to rotor razem z rolka do góry,a tym samym uzyskamy większy nawój na zewnętrzny rant szpuli.Grubość podkładek należy dobrać doświadczalnie,ale zaczynamy np.od 0,20. Za grubo nie może być,ponieważ oddalimy zbijak kabłąka i będą kłopoty ze zbijaniem poprzez korbę. 

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 5

• 2 tygodnie później...

Miałem ten sam problem w modelu 360 i go nie rozwiązałem. Myślałem że się nie da nic z tym zrobić a po prostu mam za cienką linkę. Sprzedałem kołowrotek ale znów się przymierzam do powrotu do slammera bo kołowrotek na moje oranie dna - super i nic więcej nie potrzeba. Mógłbyś dac jakieś zdjęcia?

• 1 rok później...

Witam.

Jest możliwość obniżenia szpuli w slammerze i tym samym przesunięcia nawoju dystalnie. Metoda jest niestety dość agresywna. Należy w elemencie szpuli, na którym szpula opiera się na poprzecznym pręcie włożonym w oś, pogłębić frezy, w które wpasowuje się poprzeczny pręt. Pręt ma śerdnicę 2 mm. Sugeruję do frezowania użyć wiertła 1,5 mm z tego względy, że wiertarki maja minimalne bicie i frez wyjdzie za szeroki jak w moim przypadku, nie ma to jednak wpływu na prace kołowrotka. Głębokość frezowania ustalamy wg własnych potrzeb. Wcześniej jednak sugeruję zmierzyć odległość podstawy szpuli od rotora w najniższym jej położeniu, tak aby po obniżeniu nie tarła o rotor ( można ja co prawda zeszlifować podstawę szpuli jeżeli potrzebujemy obniżyć więcej jak pozwala "fabryka"). Materiał tego elementu jest dość miękki i da się to zrobić zwykłym wiertłem. Dobrze jest użyć wiertarki stołowej i aby zminimalizować ryzyko złamania wiertła, umieścić je w głowicy wiertarki tak aby wystawało ok 5 mm. Po tym "zabiegu" należy zdjąć plastykową tuleję z osi blokującą poprzeczny pręt. Jest za wysoka po pogłębieniu frezów i będzie blokowała wpasownie pręta w pogłębione frezy.

W moim przypadku udało się podnieść minimalnie powyżej wypośrodkowania.

post-63322-0-42020300-1475362723_thumb.jpg

Pozdrawiam.

• Like 6

• 6 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Tak, taki nawój po tym zabiegu opisanym powyżej. Nic więcej nie zmieniałem. Co prawda nie wygląda jak w shimano czy daiwie ale jak na slammera to chyba nieźle?

Zgadza się, to ta PP :), kawał sznura. Do cieńszej plecionki wydaje się, że ciut za bardzo opuściłem szpulę. Może nie dowijać proksymalnie.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

W moim przypadku to może nie do końca wina slammera to sporadyczne brodzenie, po prostu łowię głównie na obrotówki wahadła, a one jak wiadomo skręcają linkę. Po tym tuningu jeszcze  nie miał debiutu, z reszta w tym sezonie ogólnie mało spiningowałem. Przyjdzie wiosna, przetestuję i napiszę czy jest poprawa.

Nawój wygląda na wypośrodkowany. W slammerach wydaje mi się, że nawój swoją drogą ale też rant szpuli przyczynia się do brodzenia przy nawinięciu plecionki "pod korek". To zaokrąglenie zaczyna się dość "wcześnie" idąc od osi szpuli. Pomimo wyeliminowania odwróconego stożka wydaje mi się, że nie należy nawijać wyżej jak do wysokości, na której zaczyna się zaokrąglenie rantu. Ale nic to, pożyjemy zobaczymy. Jeśli zmniejszy to częstotliwość brodzenia, to może slammery wrócą do łask większego grona.

p.s.

Widzę, że już kilka osób się pokusiło o tunning wg mojej metody :)

Edytowane przez Blue
  • Like 2