Skocz do zawartości

Optymalny zestaw do streamera.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Robert, pytałeś o optymalny zestaw do STREAMERA, nie do mokrej muchy. Nie wiem, na ile opanowałeś technikę double haula, to dość trudne jest, ale warto. OBS jest stworzony do tego i ze względu na skoncentrowaną masę głowicy doskonały do nauki tej techniki... Trening zaprocentuje zwłaszcza jak przyjdzie miotać dużymi przynętami...

Ojej....., nie sądziłem, że odbierzesz to jako uwagi, reklamacje i wyrzuty....... ;) . Nic z tych rzeczy. Jestem zadowolony bardzo, a nawet jeszcze bardziej. Weź pod uwagę,  że dla mnie każdy nowy zestaw to odkrywanie Ameryki :huh: , bo na razie ogarnąłem zakresy skrajne #4 i #10, a pomiędzy...... czarna dziura..... ;) (bez niecnych skojarzeń poproszę szanowne Koleżeństwo). Mam dokładnie to co chciałem i już widzę, że zestaw idealnie będzie mi leżał do streamera. Ma kopa i niewiele potrzebuje miejsca na bujanie, a to bezcenne w warunkach mojego łowienia. Jeszcze chwilkę czasu potrzebuję na całkowite zgranie się z kijkiem i linką. Double haul to temat, który jeszcze sprawia mi pewne problemy, mogę natomiast powiedzieć, że opanowany mam single hauling, a to za sprawą wspomnianej szczupakówy #10. Ten zestaw #6 właśnie z Rio OB daje mi też pewne nadzieje na łowienie sandaczy w pewnym bardzo urokliwym i zasobnym miejscu. Póki co to przemyślenia teoretyczne, ale mam pewną koncepcję jak to zrobić - niebawem przekonam się czy nie błądzę. Do mokrej muchy wszystko też będzie działać ok. jednak na nieco większej wodzie.

Przy okazji raz jeszcze wielkie dzięki za bardzo merytoryczne podpowiedzi :)  :) .

Serdeczności. Robert.

Nie połowiłem dziś, bo spinningiści przede mną wodę okrutnie zmłócili i ryby skłuli, ale pomachałem konkretnie nowym zestawem i powiem szczerze ....... rewelacja. Wystrzelenie muchy na ponad 20 metrów z pomocą Zenitha i linki Rio OutBound po trzech wymachach to żaden problem.  Spokojnie osiągam nawet dłuższe dystanse niż moją szczupakową #10. Jak się lepiej przyłożyć można sznur wypuścić prawie do podkładu. Jest ok. :D . Praca kija genialna....., szkoda, że nie było okazji przetestować go przy holu, ale jestem cierpliwy. Zawsze po kupnie nowej wędki musiałem frycowe zapłacić......... ryby jakieś nieśmiałe i skrępowane się robią.