Skocz do zawartości

DRAGON GUIDE SELECT

jareckizet

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem wczoraj wersję CHUCKY (casting) o ile mnie pamięć nie myli. Kijek bardzo szybki, lekki, z ciekawą rękojeścią. Całkiem przyzwoicie zbudowany chociaż według opinii jednego z kolegów, mógłby mieć parę gramów więcej ołowiu, w gałce kończącej gryf.

Moim zdaniem, kijek jest ciekawą propozycją nie tylko pod bolenia ale i pod sandacza.

Według niektórych opinii, pod sandacza, przydałaby się rękojeść kilka cm dłuższa.

Po więcej informacji mógłbym odesłać do @Thymallusa. To jego kijek oglądałem.

Niestety, wspomniany wyżej, tutaj już chyba nie zagląda :wacko: .

również miałem okazję obejrzeć kijek o którym mówi @popper i powiem szczerze że już dawno nie miałem w ręku tak fajnego kija ze stajni dragona. solidny blank i piękne przewodzenie drgań a jednocześnie piękna praca blanku. ciekawy design. ogólnie mówiąc - jestem pod wrażeniem :o

• Like 1

Wszystkie charakteryzują się bardzo szybką akcją

A jak jest z ich pracą? Jak głęboko uginał się macany model?

tofik

Jak rozczytać Twoje stwierdzenie piękna praca blanku? :D

W jakie przelotki są uzbrojone te wędki, bo znalazłem rozbieżne info, a zalinkowany w pierwszym poście tekst promocyjny Dragona, nie wyjaśnia sprawy.

(Mnie interesują te modele: TINY 2,70m 2-10g oraz RENO KILLER 2,45 14-42g)

Pozdrawiam, Grzesiek

• 9 miesięcy temu...

(Mnie interesują te modele: TINY 2,70m 2-10g oraz RENO KILLER 2,45 14-42g)

Pozdrawiam, Grzesiek

Witam.

Wlasnie sie przymierzam do jakiegos ultralekkiego spiningu (przynety wobery 1-5? cm i inne podobne 1-2cm)

2.4-2.7m w cenie okolo 400-500pln

Ma byc lekki i fajnei by bylo jakby mial rekojesc rezonansowa i dzielona rekojesc (tak sobie postanowilem sprobowac nowomodnej estetyki)

Uchwyt pod kolowrotek standardowy.

akcja preferowana szybka na tyle by sie dalo zaciac np szczupaka jakby sie nawinal a jednoczesnie musi dawac wyczucie najmniejszych przynet.

Wstepnie w oko mi wpadly dragony guide select tiny i hm69 impulse

Mialem tez w rece robinsona diaflex perch 2-12g- calkiem fajny kijek (zna ktos jego wage bo www milczy), ale jedyny egzemplarz jaki mieli mial nieladna skaze na blanku - wygladalo jakby tkanina weglowa byla popruta)

Pogrzebalem w necie i nigdzie nie ma opisu tiny zas reszta z guide select opisywana jako kije od szczotki.

Mieszkam za granica. tylko robinsona widzialem reszta wedek ma c.w. okolo 10g minimum.

Jedyne wedki jakie znalazlem (np sonik sk4) w rozpatrywanym przezemnie c.w. maja max 2m dlugosci

Ja słyszałem tylko same pozytywy na temat tej serii. Machałem troszkę taka wędką kumpla - całkiem miła, mi jednak nie do końca leży ten nowoczesny design i materiał z którego wykonane są rękojeści.

Wlasnie ta seria ma wedki w c.w. w bardzo szerokim spectrum i kijek od szczotki moze byc fajny do przynet 100-200g (najciezsze moje gumy maja okolo 300g) ale boje, sie ze ten 2-xg przy podobnej charakterystyce bedzie za sztywny z drugiej strony nie chce czegos lejacego...

Konkretne wypowiedzi w necie tylko o ciezszych wersjach znalazlem.

mial ktos w rece obie wedki dragona:

hm69 impulse i guide select tiny?

A co do dzielonej rekojesci to mi sie podoba (ktotko i schludnie niedawno mialem wybor wedki penn'a 2xs i wersja 3,6 w stosunku do 3,0 byla dluzsza moze o 10-20cm reszta dlugosci to dolnik...) a co do nowego materialu to nie wiem bo nie dotykalem, ale szczerze nei lubie korka (brudzi sie, gnije, zimny i sliski jak mokry etc) pianka jest fajna (nei niszczy sie nei brudzi jakbym mogl to bym wedek z korkiem wcale nei kupowal). Z 3ciej strony na rekojesci w spiningu to ja mam kciuk i palec wskazujacy wiec i tak bez roznicy.

edyta: hm69 kosztuje niemal 1000pln lubie ryby ale bez jaj

szukam czegos do powiedzmy max 600pln

Oglądałem 2.7 7-28gr - nie przypadł mi do gustu.

Plusy:

-gruba ścianka

-całkiem fajny design

Minusy:

- leciał strasznie na pysk

- ciężki

- sztywny jak pała do ganiania krów

czyli potwierdzasz to co w necie wczesniej znalazlem.

No nic chyba przejrze marki popularne w irlandii i cos sobie wybiore do pomacania tutaj.

• 2 lata później...

Pozwolę sobie odgrzebać ten historyczny już wątek.

Mam Bandit Casta kupionego zimą 2010 r. Bardzo lubię tą wędkę , tak mi leży że przyzwyczaiłem się łowić nią wszystko co popadnie - od okoni , przez sandacze , po wściekłe szczupaki . Zawsze dawała radę , zawsze aż do dzisiaj.

Dzisiaj postanowiła się zbuntować i pękła. Przy dość forsownym cholu trzasnęła , ni z dupy , ni z pietruchy ok 10 cm. nad połączeniem składów. Złamała się równiutko w poprzek , żadnych rozwarstwień , rozszczepień ; miejsce pęknięcia wygląda jakby ktoś przeciął nożem.

Czy ktoś miał już podobnego zonka z Guide Selektem ?

Czy ktoś mógłby sprawdzić ile gwarancji ma to wędzisko ? bo jak dwa lata - to mógłbym go jeszcze reklamować.

Dodam jeszcze że raz już wymieniałem górny skład tej wędki , wtedy szczytówka pękła od uderzenia o twarde ; wtedy serwis Dragona wymienił mi złamaną szczytówkę za gratis w ramach gwarancji. Więc puki co nie narzekam.

Dzięki Czarku. To chyba dobry pomysł . Wędka będzie o jakieś 9 cm. krótsza ale może jej to wyjdzie na dobre . W każdym razie będzie niepowtarzalna.

Bądź tak miły i przedstaw mi swoją propozycję ( cena i takie tam ).

Aha i jeszcze zapytam . Czy twój Czakuś był castem ?

Mój Guide Select był w spinie. Pękł za sprawą kolegi, który chciał zobaczyć ugięcie. Wędka w jedną rękę, plecionka dowiązana do ogrodzenia i traaach... Dziwne bo plecionka PP 10 lbs dala radę a kij nie. Co do czułosci bylem pozytywnie zaskoczony, mimo że leciał na pysk. Ścianki też relatywnie grube a tu taki zonk.

Chyba od roku łowię okonie, klenie i jazie na model Tiny. Moim zdaniem niezły kijek za takie pieniądze. Wówczas zapłaciłem w jakimś sklepie inter. lekko ponad 300 zł. Akcja wybitnie szczytowa, ale pod wpływem ciężaru pracuje pod samą rękojeść.

Jako przyłów podczas okoniowania wyjąłem szczupaka 84 cm. Przy drobnej rybie wydaje się dość sztywny, ale w razie niespodzianek spokojnie zmęczy większą sztukę. Podobną sytuację miałem podczas połowów kleni na Wiśle. Zapiąłem bolka 61 cm. Hol w lekkim stresie, w obawie o kij. Ale spokojnie, przy pracy kija prawie na całej długości nie było żadnych problemów.

Był to pierwszy m-c pracy Tiny u mnie. Teraz już wiem, że przy spokojnym holu, można podczas przyłowu wyjąć także większe sztuki, oczywiście w granicach rozsądku.

WADY - leci na tzw pysk. Tak to prawda. Moim skromnym zdaniem kij powinien być krótszy(jest 2,75 cm) lub posiadać dłuższy dolnik czy też lepiej dociążony. Radzę sobie jakoś zakładając kołowrotek np o wadze 315 gr. Jest lepiej...

Reasumując spinner mi się podoba. Fajna rękojeść, choć przy mokrych dłoniach lekko śliska, ramki przelotek na pewno Fuji, nie wiem co w środku. Pierwsza przelotka od str. kołowrotka mogłaby być większa ( jest chyba 25, a powinna chyba być 30 ). Nieźle przekazuje drgania na kołowrotek...

post-1890-1348917705,9359_thumb.jpg

Ja też tak uważałem; zawsze broniłem Dragona w takich dyskusjach.

Jak już pisałem - to był mój ulubiony kijek.

Ale teraz zmieniłem zdanie. Sprawdziłem. Ten kij kosztuje 474zł. i jest opisany jako jakiś galaktyczny hi end. Wszystko topowe , wszystko najwyższej jakości i wszystko prosto z Japoni......i całą tą kosmiczną technologię h...j strzelił w jednej chwili.

Zerknąłem na strony Żbika i Kopieja.

Za tą cenę albo zbliżoną można kupić nast. wędki :

St.Croix - Tidemaster inshore / Majo bass / Premier / Triumph.

Lamiglas - Competitor / G200 / Valleye.

Jeszcze nie słyszałem żeby się komuś połamały a pozatym część z nich ma np. 5 lat gwarancji.

Myślę że ten incydent zakończy moje flirty z Dragonem.

Jaxona też nie przeproszę - kiedyś topowy XT Pro połamał mi się w rękach.

Wiesz jak jest

Trafisz na dobry egzemplarz- będze służyć, kiepski - strzeli.

Czyli z grubsza jak w jaxonie...

Ja mam trouta millenium - super kij. Kupiłem długiego pajka i zupełnie nie lezy, leci na pysk straszliwie, zupełnie nie lezy.

Ale, gdybym miał zapłacić za to 500pln to... tylko śmiech wywołuje.

Black cast też na torayach wg nalepek, blanki japan itd... 250pln...

A premierem czy inshorem można wiadra targać, nie wiem czy i jak to złamać, po za centralną glebą na kij.