siewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witam.Sporo się naczytałem i naoglądałem o castingu i zachciało mi się własnego zestawu. Niestety nie dysponuję zbyt dużym funduszem i w związku z tym mam pytanko: czy warto inwestować w tani sprzęt, czy lepiej poczekać, dozbierać i później kupić coś lepszego (i tak nie dozbieram bardzo dużej sumy).Mam zamiar łowić szczupaki na spore woblery i jerki.Kije jakie brałem pod uwagę to coś z tanich jaxonów, ewentualnie jakiś dragon (ogólnie kije w granicach 130-150zł)np:Dragon Millenium HD Jerk 1,90m 60-120gJaxon Eternum Speedy Jerk 1,95m 30-100gZ multiplikatorami jest niestety jeszcze mniejsze pole do manewru bo do wyboru jest:Jaxon Casting Express 200 (0,25/180m)i właściwie na tym się kończy, bo reszta już z dwa razy droższa jest. Czy coś takiego ma sens? Czy będę się tylko męczył? Z góry dziękuje i pozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Tani kij - ok, ale multik zdecydowanie kup solidniejszy. Może Okuma Nitryx lub Induron - można tanio trafić. A jeszcze lepiej jakiegoś okrągłego Abu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ten Okuma Nitryx powiedzmy, że mieściłby się w moim przedziale cenowym. Wytrzyma to choć jeden sezon pod warunkiem używania woblerów i jerków max do 10cm?Jeśli mi się spodoba odłożę na coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 w sprawie wedki nie bede sie wypowiadal, bo jezeli jestes bardzo ograniczony funduszem, to nie zaszalejesz i pieniadze przeznacz na lepszy multiplikator, przede wszystkim nie kupuj tego expressa, bo nie bedziesz sie meczyl, tylko to cos zajedziesz w krotkim czasie, na forum pokazuja sie czesto multiki daiwa procaster 100HL albo rojo a takze abu c3 i c4 #4000, za bardzo rozsadne pieniadze, tego bym na twoim miejscu szukal co do przynet i wytrzymalosci kolowrotka, to nie musiasz sie martwic, bo wabiki max 10 cm sa przesmiesznie male i kazdy masywniejszy low profile lub maly okraglak sobie z nimi poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Koledzy w zasadzie powiedzieli juz wszystko. Ja bym tylko dodal ze z wedek staralbym sie celowac raczej w dragona. Z jaxonem bywa roznie choc wedki nie sa az takie zle. Niestety miewaja powazne problemy z powtarzalnoscia jakosci. Jesli chodzi o multika: abu C3 / C4 w rozmiarze CZTERY TYSIACE bedzie jak najbardziej ok. Czyli modele 4500/4600 jesli krecisz prawa lub 4501/4601 jesli chcesz krecic lewa. Procastery daiwy tez sa jak najbardziej na miescu. Jaxon casting expres oraz jaxon long casta unikalbym jak ognia. W razie dodatkowych pytan wal smialo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Najtańszą opcją jest umówienie się z kimś, kto multikami łowi i jest w stanie pokazać Ci na czym rzecz polega. Wtedy będziesz w stanie stwierdzić czy warto inwestować. Jeżeli się spodoba to wtedy kup coś, czego za 2 miesiące nie będziesz chciał wymienić na coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 jesli dysponujesz ograniczonym funduszem warto poszukac tez czegos z drugiej reki na forum. z tanich i sprawdzonych konstrukcji warto przypomniec stara Shimano Citice B oraz nowsze budrzetowe daiwy jak np. Team Daiwa Exeler, ktora zastapila swietnego procastera 100HL. Siewicz@ wazne, zeby zaczac z czyms na przewidywalnym poziomie. W perspektywie czasu zawsze wychodzi to taniej!! pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam. Z czystym sumieniem moge polecic Team Daiwa Exceler 100SHL. Uzywam takiego do przynet od 10g w tym sliderow 7 w parze z kijem 1.95m 10-35g, ale nie powinno byc problemow ze sliderami 10. W cenie do 300PLN jest to bardzo dobra propozycja, jednakze oprocz aukcji internetowych nie jest on dostepny w PL, chyba, ze do tego czasu znalazl sie w ofercie ktoregos ze sklepow. Mimo tego, ze jest on produkowany w Chinach, jestem zaskoczony jakoscia wykonania oraz plynnoscia pracy. Link do wersji 100HL charakteryzujacej sie mniejszym przelozeniem niz SHL: http://cgi.ebay.pl/DAIWA-EXCELER-100HL-Lefty-Baitcaster-Fish ing-Reel_W0QQitemZ360102105591QQcmdZViewItemQQptZUK_SportsLe isure_Fishing_Reels_JN?hash=item360102105591&_trksid=p32 86.c0.m14&_trkparms=72%3A1399|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240% 3A1318 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 np.: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8774& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Ja nieco obok tematu, ale tylko pozornie.Nie w kwestii castingu, a stricte tytułu tematu. Zawsze warto kupić lepszy sprzęt raz, niż najtańszy dwa razy. Zdarzy się wybitnie dobra tanizna, czasem strzelba sama strzela, bywa że i w środek tarczy Kołowrotek, czy okrągły, nisko-profilowy, czy też o stałej szpuli to tylko mechanizm. Od tego z czego i jak wykonany, zależne jest to jak dobrze i jak długo posłuży. Inaczej nie będzie.I jeszcze uwaga. Jeśli budżet będzie naprawdę mały i nie udałoby się złożyć solidnego kompletu, wtedy można poszukać oszczędności na kiju, czy nawet kołowrotku. Liczyć się trzeba z tym, że sprzęt jest słaby, ale nie żałować na sprawdzoną linkę, czy drobne akcesoria, które mogą zawieść w zestawie. Słaby sprzęt może zrazić do firmy, do metody i zupełnie niepotrzebnie.W razie gdyby casting nie podszedł, to solidny używany sprzęt zawsze można odsprzedać, a dwuletnią taniochę masz już na zawsze Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 OK dzięki Wszystkim za odpowiedzi więc decyzja podjęta - potwierdźcie tylko, czy słuszna - poczekam troszkę, oszczędzam na kijku i kupuje jeden z tych tańszych (prawdopodobnie dragon)a troszkę zainwestuję w kołowrotek i kupię procastera, albo coś tej klasy. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi wydaje mi się, że w moim przypadku to chyba najrozsądniejszy wybór. Sezon rozpocznę jeszcze zwykłym spinningiem, ale na wakacyjne wypady już będzie casting. EDIT:W sumie się tak zastanawiam jeszcze... jeśli chcę łowić woblerami i czasami gumami tak w okolicach 10-15cm to czy nie powinienem szukać lżejszego kijka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 podsumowałeś słusznie. z Procasterem / Rojo powinienes sobie poradzic rowniez z gumami 10-15cm jeżeli będą na główkach 6-8 gram lub cięższych, nawet jako początkujący, i nawet z jerkówki. Guma 10cm z głowką 6-8 gram daje przynete wazaca ok 20 gram - to juz pozwala w miare komfortowo rzucac nawet ciezszym zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 jezeli sprecyzujesz okreslenie:' ...Mam zamiar łowić szczupaki na spore woblery i jerki.... 'to moze poradzimy cos wiecej, czyt. cw. i moc wedki tak na sucho sobie mysle, ze wedka o realnym cw. 80 gram powinna w twoim przypadku w zupelnosci wystarczyc ... no chyba, ze zamierzone wabiki beda ciezsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 no tak jak napisałem - woblery i jerki w okolicach 10-12cm czasami 15cm... i podobnej wielkości gumy. Jestem ze śląska i przeważnie przychodzi mi łowić w zalewach/zaporówkach, więc przynęty uzbrajam raczej w cięższe główki i używam tonących woblerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 wobler o dlugosci 15 cm moze wazyc 35 gram i 95 gram to masa decyduje, nie dlugosc natomiast wspomniana guma 15 cm bedzie (zamontowana) wazyc kolo 50-60 gram, wiec kijek rzucajacy realnie 80 gram w zupelnosci wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Rozumiem.. czyli kijki wymienione w pierwszy poście będą się nadawały czy szukać czegoś lżejszego? (niestety chyba wtedy wzrośnie mi przedział cenowy, bo do 150zł jest mały wybór) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi