Skocz do zawartości
  • 0

Rezerwacja

BOB1

Pytanie

Pytanie do "dyrekcji" i forumowiczów: co myślicie na często pojawiającą się formułę w ogłoszeniu ..."zabieram/kupuję likwiduje rezerwacje"...

Choć w ogłoszeniu pojawia się możliwość rezerwacji (moim zdaniem takie po 24 a nawet 12 godzin są bez sensu i niepotrzebnie przeciągają temat) choćby po to aby skontaktować się ze sprzedającym z różnych powodów. Niech sprzedający zdecydują się: jest lub nie ma rezerwacji. Kasowanie rezerwacji często prowadzi do niepotrzebnego zamieszania. Może za chwilę jakiś kupujący klepnie: "kupuję zdecydowanie" po to aby po godzinie na zastanowienie , zrezygnować? (wszak ma do tego prawo)

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To tak jak na allegro....niby licytujesz a tu ktoś ci kup teraz wciśnie :P

Ja często robię rezerwę, żeby poczytać opinie w necie o danym sprzęcie, lub w celu przeprowadzenia negocjacji z kobitą odnośnie kasy na dokonanie zakupu :lol:

• 0

Jak jest coś ciekawego po dobrej cenie to i po 3-4 w kolejce stanie do kupna :D Słowo biorę kasuje rezerwacje jest dobre dla sprzedającego i dla zdecydowanego kupującego, czasami taki kupujący pochopnie podejmuje tą decyzję i przedmiot wraca na giełdę. 

• 0

Są tacy co często rezerwują i później rezygnują a inni bardziej zdecydowani nie zawsze mogą czekać kilka godzin aż się koleś rozmyśli. Moim zdaniem zdecydowani klienci powinni być promowani aq i sprzedawca szybciej sprzeda. Czyli rezerwacja ok ale jak ktoś bierze to bierze....

• 0

Co nie jest zabronione przez regulamin jest dozwolone. Jak czegoś nie ma trzeba sobie dopisać w regulaminie ogłoszenia. Wystarczy np. taki wpis w ogłoszeniu: o kolejności kupna i rezerwacji uznaniowo decyduje sprzedający. Sprzedający zastrzega sobie prawo do odwołania rezerwacji i kupna, w dowolnym momencie. Osoby zainteresowane akceptują powyższe warunki, wyrażając chęć rezerwacji/kupna. Wszystkie kwestie rozwiązane. 

Edytowane przez Krzysiek_W
  • Like 2

• 0

Zróbcie z giełdy słup ogłoszeniowy i nie będzie problemu. Jak sprzedawałem sprzęt to chciałem być w porządku wobec regulaminu i kupujących, jakiś mistrz zarezerwował i się w ogóle nie odezwał przez 24h, po zapytaniu co jest grane, odpowiedział, że zapomniał. W tym czasie inny chętny się wycofał. Zrezygnowałem z rezerwacji pisząc, że to zawracanie dupy, czym wielce uraziłem jakiegoś "dyrektora" ;) . Szkoda nerwów na zbędne regulacje.

• 0

Jak wchodzę do sklepu po pieczywo, to nie rezerwuję wszystkiego na godzinę, żeby zastanowić się albo zadzwonić do Żony, czy chcemy zjeść chleb czy bułki na śniadanie, tylko kupuję od razu to co chcę, bo za mną ustawia sie kolejka, która tez chce kupic bułki lub chleb ;)

Ja jestem za, aby zdecydowany zakup likwidował wszelkie rezerwacje. Jest ogłoszenie, jesteś chętny, kupujesz od razu. A nie zastanowienia i przemyślenia przez parę, parenaśce godzin, czy może, a może jednak nie... Mi zależy aby sprzedać przedmiot, a nie mieć 10 rezerwacji, z których okaże się, że żadna nie doszła do finału. Pierwszeństwo ma u mnie ten, kto zdecydowanie chce kupić przedmiot. 

Tak samo, jak ja cos kupuję - kasa w ręku, chęć zakupu na 100%, a tu nagle przede mną 5 rezerwacji "do wieczora", "do jutra", "do środy" i teraz czekaj i sprawdzaj co chwila, czy ktoś może edytował swój post (bo po edycji nie przeskoczy on do góry), że zabiera, bądź rezygnuje i czy przedmiot jest aktualny czy nie.

Jedyną rezerwacją, która wg mnie jest jeszcze ok, to wpis "jestem zdecydowany, krotka rezerwacja do czasu odpowiedzi na pytanie" i takie pytanie powinno byc zadawane w temacie, bo faktycznie ktoś może chcieć sie upewnić o jakiś szczegół, zanim zakupi przedmiot. I wtedy taka rezerwacja trwa na prawdę chwilę, chyba, że sprzedający nie odpisuje długi czas (warto zostawiać czasami jakiś inny namiar niż priv, jeśli nie mamy stałego dostępu do forum)

• Like 1

• 0

Hej,

Nie bierzecie pod uwagę takiej opcji, jak kupno czegoś, co jest droższe niż przynęta, wędka i młynek? Dzisiaj wróciłem z Lęborka, wioząc na pokładzie ponton za  prawie  3 tysie. Nie wyobrażam sobie braku rozmowy, obejrzenia fot itp. To trwa trochę czasu. Akurat w/w ponton kupił mój kumpel, z którym pojechałem. I, co mam sobie tak beztrosko kupić w ciemno rzecz za 3 kawałki?Rezerwacja to fajna rzecz, zwłaszcza, gdy nie mamy przy sobie kwoty, która zdecydowanie przewyższa tą, jaką mamy, wychodząc na spacer z psem albo po fajki, i mieszkamy jakieś 400 km od sprzedającego. Bankowo priorytetem tego się nie wyśle :lol:

• Like 1

• 0

Przyjrzyjmy się też przedmiotom, które rezerwujemy. O ile w temacie pontonu za 3000zł (też się czaiłem na tego Proscana ale nie uzbierałem całej kwoty... ) to zrozumiałe, o tyle przy gumach czy główkach za 5 dych szlag mnie trafia jak widzę 3 wpisy "rezerwacja do 18:00", "następny do rezerwacji" itp. Nad czym się zastanawiacie? Czy ogonek gumy nr 7 pracuje bardziej w lewo czy w prawo? Czy w ogłoszeniu ze sprzedażą 45 gum za 50zł wszystkie są nowe, pachnące i zapakowane? Czy 30 główek za 30zł jest idealnie ostra i nieużywana?

Sam kupiłem w ciemno kij Dragon HM69 za 250zł, bo cena śmieszna i nie obchodziło mnie jak się gnie, jaką ma akcję i ugięcie pod 100, 200 i 500g.

Jeszcze raz powtórzę, jeśli coś kosztuje dużo, wymaga zastanowienia z powodu braku wiedzy o stanie, akcji, działaniu, to można to zaznaczyć w rezerwacji. Myślę, że każdy sprzedający to uwzględni.

Natomiast dla mnie, jako sprzedającego, najważniejsze jest sprzedać przedmiot, więc sam zakładam rezerwację na max 1-2 godziny.

• 0

Mnie tylko rozwala napis "Słowo biorę zwalnia rezerwację" albo ja jestem głupi, albo jedno przeczy drugiemu? Bo jaki ma sens rezerwacja, którą każdy może przerwać?

Pół godziny na poszukanie siana czy sprawdzenie opinii w necie i basta, ewentualnie rezerwacja do czasu odpowiedzi przez sprzedającego ...

• Like 2

• 0

Zgadza się. Wpis "zdecydowane zabieram kasuje rezerwację" jest nielogiczny i ideę samej rezerwacji wyklucza. Z drugiej strony nie widzę najmniejszego sensu w rezerwacjach dłuższych niż 1/2 godziny, bo niby po co? Tyle wystarczy żeby sprawdzić ceny i przeliczyć swoje możliwości finansowe. Po co w ogóle pisać do sprzedającego, poza ustaleniami dotyczącymi już samej finalizacji?

I tu mamy clou tej sprawy - sprzedający chce zawsze sprzedać, to sprawa oczywista, ale niech do cholery najpierw sam się o to postara! Szlag mnie trafia jak widzę ofertę sprzedaży wędki z zamieszczoną jedną małą fotografią połowy rękojeści, albo nawet całego kija, ale w takiej jakości, że za cholerę nic nie można ocenić. I do tego jedno zdanie: sprzedaję to co na zdjęciu, oferty w wątku. Gdyby ogłoszenia były rzetelnie opisane, tam gdzie to potrzebne zamieszczone wiarygodne, odpowiedniej jakości zdjęcia, to niepotrzebne byłyby rezerwacje "do czasu odpowiedzi na pytania". Bo rezerwowanie na zasadzie "muszę się zastanowić, czy mi to w ogóle potrzebne" jest idiotyczne i bez sensu w/g mnie.

Edytowane przez Fiskare

• 0

Sama idea rezerwacji na kolezenskim portalu z definicji jest szlachetna, ale w rzeczywistosci sieje zamet i nic dobrego nie przynosi.

Nie rozumiem argumentow jak kolegi wyzej, ze rezerwacje na 1/2 godziny sa okey, a dluzsze to co juz nie ?

Albo jeszcze bardziej przewrotny argumnet kolegi, ktory wychodzi z zalozenia, iz rezerwacje na np: ponton za 3 tysiaki sa wporzo a rezerwa na gumki za 30-50 juz jest bee ??!!  HIPOKRYCI 

Ludzie czesto rezerwuja tylko po to, by wykorzystac "rezerwacje" po to by sie wlasnie zorientowac co ile jest warte i za ile mozna to pchnac dalej - tak wlasnie rodza sie patologiczne sytulacje ze szlachetna ze swojej definicji ( i tylko definicji) "rezerwacja".

Nie rozumiem i w glowie mi sie nie miesci jak wlasciciel tego portalu moze wyszczegolniac w pkt. wlasnego regulaminu gieldy, ze nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za tranzakcje zawarte na gieldzie ktora uruchomil ? to po co wgl. gielda byla zakladana ?  po to by odpowiedzialnosc zrzucac na nieuczciwych sprzedajacych/kupujacych ?

Nic do Remka nie mam, ale nie podoba mi sie forma gieldy, a w szczegolnosci "rezerwacje"

Mysle, ze gielda by zyskala na jakosci gdyby po prostu byla platna i moze nawet w pewnych aspektach dla niektorych w pewien sposob ograniczona. Wiem, ze platna gielda robi sie bardziej skomplikowana, bo nalezalo by juz odprowadzac podatki, prowadzic ksiegowosc itd. Ale dopoki nikt nie wezmie tego dzialu w garsc bedzie syf i to coraz wiekszy.

• 0

Najgorsze są rezerwacje etatowych zaklepywaczy,,bo kolega szuka czegoś takiego".Jak kolega szuka ,to niech szuka nawet jeżeli jest kolegą z J.pla przedmioty wystawiane na J.pl powinni mieć szanse kupować użytkownicy aktualnie przeglądający giełdę tego portalu.

Pozdrawiam.

• Like 2

• 0

Rezerwacje ok, ale krótkie by sprawdzić stan konta czy przeliczyć wydatki na kochankę. 6 czy 12 godzin to przesada... 

Na tym polegają też okazje, by tanio i szybko kupić. Jak ktoś jest w pracy i nie ma neta to sory, poluj po pracy na phenixy w tytanach. Życie jest brutalne  :D

• 0

(...)

Nie rozumiem argumentow jak kolegi wyzej, ze rezerwacje na 1/2 godziny sa okey, a dluzsze to co juz nie ?

(...) HIPOKRYCI 

Czego nie rozumiesz? Może trzeba jeszcze raz przeczytać? Rezerwacje nie powinny być po to żeby "wieczorem zapytać kolegi, bo chciał coś takiego", albo żeby zdążyć sprzedać coś swojego i zdobyć pieniądze na zakup. Właśnie dlatego, że instytucja rezerwacji jest nagminnie nadużywana uważam, że powinno się dopuszczać jedynie krótkie, bo w tym typie sprzedaży/kupna w większości przypadków pojawia się potrzeba chwili zastanowienia, czy prośby o dodatkowe informacje. Do stacjonarnych sklepów też nie wbiegasz pędem, chwytasz towar i płacisz, ale stoisz przed regałem i chwilę przynajmniej oglądasz sprzęt. Ewentualnie musisz sprawdzić aktualny stan konta. Rezerwacje powinny być tylko w tym celu wykorzystywane.

W tej dyskusji chodzi bardziej o bezsensowne dopuszczenie rezerwacji z jednoczesnym wpisem, że "zdecydowane biorę rezerwację kasuje".

Płatna giełda? Chyba sam nie do końca zrozumiałeś swoją myśl?

Edit: Jedyne co można by było rozważyć, to to, że sprzedający dopuszczający krótką rezerwację jest zobowiązany udostępnić numer telefonu do siebie. To rozwiązałoby wiele problemów. Chociaż nie wiem, czy trzeba to aż wymuszać wpisami regulaminu? W końcu dobry kontakt leży w interesie sprzedawcy chyba?

Edytowane przez Fiskare

• 0

Czego nie rozumiesz? Może trzeba jeszcze raz przeczytać? Rezerwacje nie powinny być po to żeby "wieczorem zapytać kolegi, bo chciał coś takiego", albo żeby zdążyć sprzedać coś swojego i zdobyć pieniądze na zakup. Właśnie dlatego, że instytucja rezerwacji jest nagminnie nadużywana uważam, że powinno się dopuszczać jedynie krótkie, bo w tym typie sprzedaży/kupna w większości przypadków pojawia się potrzeba chwili zastanowienia, czy prośby o dodatkowe informacje. Do stacjonarnych sklepów też nie wbiegasz pędem, chwytasz towar i płacisz, ale stoisz przed regałem i chwilę przynajmniej oglądasz sprzęt. Ewentualnie musisz sprawdzić aktualny stan konta. Rezerwacje powinny być tylko w tym celu wykorzystywane.

W tej dyskusji chodzi bardziej o bezsensowne dopuszczenie rezerwacji z jednoczesnym wpisem, że "zdecydowane biorę rezerwację kasuje".

Płatna giełda? Chyba sam nie do końca zrozumiałeś swoją myśl?

Edit: Jedyne co można by było rozważyć, to to, że sprzedający dopuszczający krótką rezerwację jest zobowiązany udostępnić numer telefonu do siebie. To rozwiązałoby wiele problemów. Chociaż nie wiem, czy trzeba to aż wymuszać wpisami regulaminu? W końcu dobry kontakt leży w interesie sprzedawcy chyba?

Skoro mozna rezerwowac na krotki czas to dlaczego nie na dluzszy ? zreszta czas to pojecie wzgledne, dla jednych godzina to "krotko" dla innych krotko to doba. Chyba to ostatecznie sprzedajacy powinien okreslac czy honoruje rezerwacje czy nie, a nie patologiczny regulamin  ?

Co to za argument z tym sklepem ? w sklepie stacjonarnym tez robisz sobie rezerwacje ??a przed zakupem musisz sprawdzac ile masz na koncie, bo tego nei wiesz ? Ludzie czy Wy jestescie normalni ??!!

Kiedys wlasnie cos sprzedawalem tu na gieldzie i napisalem, ze rezerwacje jak najbardziej, ale kazdy zdecydowany wpis biore kasuje kazda rezerwe.. a wiesz po co teoretycznie honorowalem te rezerwacje ? ano po to aby mi tacy jak Ty watek podbijali - naprawde tylko po to.

Po co komus obcemu moj nr. telefonu (a Ty jeszcze chcesz by to bylo regulowane regulaminem ) skoro sprzedaje mu kilka drobiazgow ? Zawsze wole droge meilowa. Raz mialem przypadek, gdzie na policji zeznawalem w pewnej nieciekawej sprawie i wlasnie dowody z poczty elektoronicznej byly dla mnie wybawieniem.  Zreszta gdybym kazdemu udostepnial swoj nr. tel to po miesiacu bym zwariowal, a po roku bredzil jak TY.

• 0

Kiedys wlasnie cos sprzedawalem tu na gieldzie i napisalem, ze rezerwacje jak najbardziej, ale kazdy zdecydowany wpis biore kasuje kazda rezerwe.. a wiesz po co teoretycznie honorowalem te rezerwacje ? ano po to aby mi tacy jak Ty watek podbijali - naprawde tylko po to.

No i wszystko jasne. A pytanie jakie zadałeś w drugim akapicie zadaj sam sobie najpierw.

• 0

Po co komus obcemu moj nr. telefonu (a Ty jeszcze chcesz by to bylo regulowane regulaminem ) skoro sprzedaje mu kilka drobiazgow ? Zawsze wole droge meilowa. Raz mialem przypadek, gdzie na policji zeznawalem w pewnej nieciekawej sprawie i wlasnie dowody z poczty elektoronicznej byly dla mnie wybawieniem.  Zreszta gdybym kazdemu udostepnial swoj nr. tel to po miesiacu bym zwariowal, a po roku bredzil jak TY.

Jeśli są to drobiazgi to oki, zbędna jest rozmowa telefoniczna.. Ale Kolega chyba i wartościowe kije i kołowrotki czasem tu oferował więc może warto te 2 minuty rozmowy telefonicznej poświecić dla kogoś kto wydaje kupę kasy na używaną rzecz notabene od obcej osoby. Chyba ,że ma się coś do ukrycia i nie chce się byc pózniej nękanym telefonami ;) 

• 0

No i wszystko jasne. A pytanie jakie zadałeś w drugim akapicie zadaj sam sobie najpierw.

Owocnych rezerwacji, a przede wszystkim zycze takiego stanu konta, bys nie musial sprawdzac czy "starczy"

Jeśli są to drobiazgi to oki, zbędna jest rozmowa telefoniczna.. Ale Kolega chyba i wartościowe kije i kołowrotki czasem tu oferował więc może warto te 2 minuty rozmowy telefonicznej poświecić dla kogoś kto wydaje kupę kasy na używaną rzecz notabene od obcej osoby. Chyba ,że ma się coś do ukrycia i nie chce się byc pózniej nękanym telefonami ;)

Tel. przeciez mozna wyrzucic, zgubic, karte sim kupic za kilka zl. itd. A dowody na poczcie elektronicznej sa niezbite i o nich sie

nie polemizuje (chocby w sadzie).

Jak zauwazylem jestem z niewielu osob, ktore otwarcie deklaruja pewny zwrot uzywanego sprzetu, gdyby tylko niezadowolil/niedogodzil.

Ile znasz takich osob od ktorych mozesz kupic sprzet i go potestowac, a gdy jednak cos sie nie spodoba to go odeslesz ? No ilu ?

• Like 1