filip0985 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 WitamDużo się naczytałem odnośnie skuteczności tej przynęty i postanowiłem ją wypróbować w zbliżającym się sezonie szczupakowym. Zakupiłem już parę sztuk 7 cm Sliderów. Tylko mam pytanie czy można tą przynętą łowić skutecznie wędką 2.7 m do 30g pod kołowrotek. Z tego co się zorientowałem to raczej domena wędek pod multik. Więc czy zdziałam coś z kołowrotkiem i czy istnieją wędki do jerkowania pod kołowrotek?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Cześć. Nie stresuj się. Slider 7 cm waży od 17 (F) do 21 (S) gram, czyli przeciętna waga przynęt, średnia. Traktuj te przynęty jak normalne woblery albo błystki. Twój kijek nadaje się do tego spokojnie. Co prawda kijkiem krótszym łatwiej byłoby rzeźbić przynętą w wodzie, precyzyjnie ją podszarpywać, podciągać, lepiej ją wyczuwać itp. Jak ktoś lubi takie zabawy przynętą to krótki kijek chyba jest lepszy. Ale jeśli chcesz tylko wypróbować przynętę to nie ma sensu dopasowywać do niej całego sprzętu na jakąś szczególną modłę, tylko można łowić tym co się ma Podsumowując- Twój spinning do Sliderków 7 jest OK. Pozwodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamspin Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witaj, oczywiście że zdziałasz coś takim zestawem,no może troche tą długość 2,7m. bym skrócił,sam zaczynałem jerkować kijem 2,15 do 35gr kołowrotkiem 3500 i działało nieżle ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Spokojnie dasz radę. Spróbuj i zobaczysz co się da zrobić. Oczywiście krótsza do prawdziwego jerkowania byłaby lepsza ale ... 7cm nie daje za wiele możliwości jeśli chodzi o jerkowanie (dość uboga przynęta ze względu na swoją wielkość - chodzi o typowe możliwości dużych przynęt jerkowych). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip0985 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zakupiłem 7 cm właśnie ze względu na moją wędkę. Kupiłbym 10 cm bo ta przynęta wygrała ranking zdaję się, że 2007, ale nie miałbym czym go wyrzucić. Pobawię się w maju tymi sliderami tym sprzętem co mam i najwyżej poszukam krótszej, sztywniejszej wędki, ale pod kołowrotek. Macie może jakieś typy w okolicach 200zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Może Dragon Millenium Kogut?? Ma chyba 1,9m i cw do 60g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewer Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jeszcze w zeszłym roku łowiłem sliderem 10cm przy użyciu kija do 45g i młynkiem 3000 i wyniki były całkiem niezłe.Także spokojnie dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Niewątpliwie wraz ze wzrostem masy przynęty łatwiej jest multikiem. Jednak spokojnie się da łowić, a wyniki nie są uzależnione od typu zestawu a od umiejętności wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Sliderow 10 cm jeszcze nie probowalem bo na rynku w Stanach nawet u dystrybutora sa niedostepne tylko 7 i 12 cm ale kilka dni temu znajomy przywozl mi z Polski wlasnie dziesiateczki Slidery i Crank Fatso <_< . Mysle ze beda idealne na wiosenne szczupaki i musky. Jesli chodzi o Slidery to napewno kto lowil ta przyneta w rozmiarach 7 i 12 cm zauwazyl duza roznice w prowadzeniu. Malym Sliderem chocby nie wiem jak sie wysilal przy jerkowaniu to nie bedzie on tak ladnie odchodzil na boki jak robi to jego najwiekszy rozmiar chyba odpowiednia waga, opor wody i wielkosc robi swoje w tym przypadku na korzysc wiekszego. A moze to tylko moje przyzwyczajenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Tak , zawsze mnie to dziwilo ze mamy tu 7 i 12.... a 10 tylko Europa ...to niesprawiedliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 oczywiscie, ze masa 7-ki nie bedzie pozwalala na tak szerokie odjazdy jak 12-tka, 12-tka np. nei odjezdza tak szeroko jak danczyk czy tez manta lub devorce magnum ... nie ma prawa Tak , zawsze mnie to dziwilo ze mamy tu 7 i 12.... a 10 tylko Europa ...to niesprawiedliwe eeeeeee tam niesprawidliwe, za to w kazdym nabialowym masz hellhounda, mercer creeka, smuttly doga, cobba, squirko, crane i wielu innych, zacnych przedstawicieli szarpanej awantgardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Tak Pitt ale lubie te 10teczki Slidery w pewnych sytuacjach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Jurku,Trzeba pisać do kolegów z Europy to Ci przyślą - tylko Ty za każdym razem mówisz, że nic nie chcesz PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip0985 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 dzięki koledzy za odpowiedzi. Miałem farta bo akurat w dziale kupie/sprzedam pojawiła się wędeczka akurat dla mnie pod kołowrotek i już ją zarezerwowałem plus Slidery 10-tki Byle do maja i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Byle do maja i zobaczymy co z tego wyjdzie moze przypadkiem nic z tego nie wyjsc, bo choc przyneta lowna jak rzadko ... to jednak sama nie lowi @jerryja tez ja lubie a jak bys cos potrzebowal, to pisz, chyba bym mial sie jeszcze czym podzielic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Dziekuje Pitt za oferte . Nie moge skorzystac ...na dzis wszystkim pomocy odmawiam wiec sam ze swojej strony sie musze do tej sytuacji dostosowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Czesc filip0985Mam kolegie ktory do tej pory ciskal takim zestawem z powodzeniem .Kiedys wyskoczylismy na rybki ,kolega lowiac zestawem spiningowym ,ja stalem jak wryty co on tam wyprawial .Zwijal jak by mu jerk przed motorowka uciekal ,podciagal grobo ponad metr .Nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt ze najwieksze ryby wyjal wlasnie w ten powiedzialbym innowacyjny sposob.Lowil na jerki Naszego formowicza benito ktore kosnal mi z podla .Jerki ktorych nie moglem porownac do zadnych innych .Ciezkie z przesunietym srodkiem ciezkosci mocno do przodu .Praca barzdzo przypominala kalsyczna gume w opadzie z jedan roznica ze odbijaly przy tym na boczki i spadaly jak bombowce .Po pewnym czasie okazlao sie ze sa super na gleboka wode .Dorzocalem do nich rowniez gumowy ogonek z twistera ,wyszedl tail jak ta lala .Co do mzestawu -Wedkie jerkowa zawsze mozesz pozbawic pazura ,mi wyszla kiedys wedka trolingowa . Zastanawialem sie jak sie ma 7-demka do 10-tki pod wzgledem ruchliwosci ?Dychy reklamowac nie trzeba sama lowi ryby i wywija ?essski .pozdrwaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 termos powiem tak... pierwszy rok mojego sliderowania korzystalem w zasadzie wylacznie z 7mek. wszystko bylo ok do czasu gdy kupilem wrzucilem i sprawddzilem jak pracuje 10tkaodnioslem wrazenie ze 7mka jest jakas dziwna i zachowuje sie jakby byla zepsuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Ja uważam, że 12stka jest najlepsza dojerkingu i najlepsiej pracuje. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Im większy jerk tym lepiej będzie pracował - oczywiście to bardzo duże uogólnienie, ale mniej więcej tak jest (jeśli weźmiemy pod uwagę ten sam model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Im większy jerk tym lepiej będzie pracował - oczywiście to bardzo duże uogólnienie, ale mniej więcej tak jest (jeśli weźmiemy pod uwagę ten sam model).to faktycznie bardzo duze uogolnienie ja np. uwazam, ze phantom 6 lepiej pracuje niz duzy brat, phantom 7.5 a phantom softail 6 to jeszcze inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Ale taka prawda, ma to też podstawy fizyczne, że większym wabikom lepiej się pływa. Co do odchyleń od reguły to wabiki mogą być inaczej obciążone i może dlatego inaczej pracują, także preferencje i nastawienie wędkarza do wabika jest wliczone. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja tam sie nie znam Ale dycha jest bardziej zwrotna niz 12-stka .Obydwa modele sa bez zarzutow i lowia swoje .Wiec co do rownowagi pomiedzy praca a wielkoscia to bym sie upieral ze doze kolki maja mniej pola do popisu i sa bardziej ociezale .Jakis czs temu zamowil?em kilka modeli u Siudaka ,to co doszlo wygladalo jak male leszcze .Kwadraciaki o dlogosci 30cm i szerokosci 10-15 cm .Przy zocie takiej paletki pinpongowej ,jerk prowdzil sie oczywiscie .Pela rownowaga ,aldnie odbijal na boki i jko plywajacy gatunek cisnal metr pod powirzchnia .W calej tej gracji byla odrobina klamotnosci .W tym samym zestawie 10 cm okonki ,zwawe wywijajace po podciagnieciu prawie obracajace sie we wlasnej osi .Naprawde fajne drewniaki .No i ten model chyba autorstwa PITA wykonany przez SIDAKA ,czarny w zlote paseczki .Przypomina wygladem kajak z rzotu z gory ,pieknie odbija i wykaa sie na boki przy czym lusterkuje .Gdyby porownac leszcza 30cm z okonkiem i pittowym ,leszcz wypada troche jak ROSZYLA MASZYNA PO TORACH ........Po pewnym czasie wniosek nasowa sie sam czym wiekszy jerk tym mniej zwrotny i rochliwy i potrzebuje wiecej miejsca oraz wlozonej pracy przy jerkowaniu. Salmo Salar -Ja uważam, że 12stka jest najlepsza dojerkingu i najlepsiej pracuje.Kolega moze uzasadni na czy polega ta roznica i czemu jest lepszy . Remku -Im większy jerk tym lepiej będzie pracował - oczywiście to bardzo duże uogólnienie, ale mniej więcej tak jest (jeśli weźmiemy pod uwagę ten sam model). Przyznam ze mnie zaskoczyles Nie zgadzam sie -mifek napisal -termos powiem tak... pierwszy rok mojego sliderowania korzystalem w zasadzie wylacznie z 7mek. wszystko bylo ok do czasu gdy kupilem wrzucilem i sprawddzilem jak pracuje 10tkaodnioslem wrazenie ze 7mka jest jakas dziwna i zachowuje sie jakby byla zepsuta .Mifku znaczy sie nie wywija tak jak dycha ,czy cos ja boli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 12stka proporcjonalnie ma większą powierzchnię skręcanie i do glidingu. Większym i cięższym przedmiotom łatwiej jest się poruszać ponieważ siła lepkości otoczenia działająca na wabia i linkę rozprasza się (może złe słowo) porównując do np. Slidera 7 F lub S. Mówisz, że 10tka jest bardziej zwrotna a ja uważam, że preferencje większości wędkarzy są takie iż uważa Slidera 10 za najwygodniejszy rozmiar spośród tych trzech, wiem co mówię. Dla jeszczw większości wędkarzy nie mający kontaktu z nowoczesnym jerkingiem kupuje właśnie 10tki ponieważ zestawy które najczęściej posiadają (przynajmniej u mnie) są przystosowane do dużych przynęt. 12stka nadal jest za dużą i za ciężką przynętą a 7ka nie jest popularna. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Mifku znaczy sie nie wywija tak jak dycha ,czy cos ja boli ? znaczy sie ze w tamtych czasach 10 byla niemal objawienie w porownaniu do 7mki. zupelnie inna szersza, bardziej zamaszysta praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi