Skocz do zawartości

Spin/blank 3,2 - 3,6m o cw powyżej 100g

fedx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ma ktoś z kolegów miałby pomysł na wędkę o następujących parametrach:

- długość 320cm do 360cm

- górne cw min 100g, ale najlepiej 120g lub nawet 160g

- akcja szczytowa ale z pełnym ugięciem pod obciążeniem

- chętnie trzyskład ale to nie aż tak bardzo istotne

Szukam takiego kijka zarówno jako gotowej wędki (zbrojenie pod spinn) lub jakiegoś blanku do uzbrojenia który spełniał by takie parametry. Możecie coś doradzić ?

W czasach kiedy była potrzeba posiadania tak długich wędek miałem przezbrojona karpiówkę ,rzeczywiście była kluskowata i trzeba było ja przyciąć , ale trzeba powiedzieć że była to prawdziwa katapulta , leciało z tego za horyzont ;)  a hol sprawiał frajdę. Zastąpił ją Batson 3,20 , 1oz ,zbudowany właśnie w FC, z tego co pamiętam były tez 1 1/2 oz , ciągle to jeszcze jednak mało . Karpiówki to teraz często zupełnie inne konstrukcje niż kiedyś i myślę że dało by się coś fajnego na takim blanku zbudować. Drugie wyjście to zwrócić się z zapytaniem do Fishingart , z tego co wiem istnieją możliwości korekty w budowie blanku być może pan Krzysiek poleci coś na bazie blanku karpiowego które budują w FA .

Witam,

ma ktoś z kolegów miałby pomysł na wędkę o następujących parametrach:

- długość 320cm do 360cm

- górne cw min 100g, ale najlepiej 120g lub nawet 160g

- akcja szczytowa ale z pełnym ugięciem pod obciążeniem

- chętnie trzyskład ale to nie aż tak bardzo istotne

Szukam takiego kijka zarówno jako gotowej wędki (zbrojenie pod spinn) lub jakiegoś blanku do uzbrojenia który spełniał by takie parametry. Możecie coś doradzić ?

Czyżby bałtyckie łowienie się szykowało? ;)

Są gotowe kije o takich parametrach, które piszesz predestynowane na łowienie pilkerem jednak można je adoptować do innych rzeczy. Wybór jest nawet dość spory ograniczeniem jest tylko budżet.

W czasach kiedy była potrzeba posiadania tak długich wędek miałem przezbrojona karpiówkę ,rzeczywiście była kluskowata i trzeba było ja przyciąć , ale trzeba powiedzieć że była to prawdziwa katapulta , leciało z tego za horyzont ;)  a hol sprawiał frajdę. Zastąpił ją Batson 3,20 , 1oz ,zbudowany właśnie w FC, z tego co pamiętam były tez 1 1/2 oz , ciągle to jeszcze jednak mało . Karpiówki to teraz często zupełnie inne konstrukcje niż kiedyś i myślę że dało by się coś fajnego na takim blanku zbudować. Drugie wyjście to zwrócić się z zapytaniem do Fishingart , z tego co wiem istnieją możliwości korekty w budowie blanku być może pan Krzysiek poleci coś na bazie blanku karpiowego które budują w FA .

Z tego co wiem, istnieje tylko możliwość budowy blanków do długości 3,05m ;) .

Poszukaj w SHIMANO jest kilka blanków (3,30m) które nadają się pod twoje wędkowanie .

Blanki CTS GT Fight lub CTS Vapor Trail mają wymaganą długość i moc.

Trochę taniej i chyba łatwiej dostępne będą blanki Century Sling Shot Surf i inne hamerykańskie, które mają w nazwie "surf" lub "surf spin".

Gotowych wędek o pożądanych parametrach szukałbym również w amerykańskich surf spinach lub japońskich do shore jigging.

Blanki pod karpiowki robia, wiec raczej ograniczenia do tych 3.05m raczej nie ma :)

Chodzi o spinningi ;) , pytałem swego czasu o dorobienie szczytówki do 3,20m  i usłyszałem to co przytoczyłem wcześniej -  "do długości 3,05m"  ;) .

Edytowane przez miramar69