Pulsar Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) WitamPlanuję rozpocząć przygodę ze spiningiem w przyszłym sezonie i chciałbym zacząć powoli kompletować sprzęt więc mam nadzieję że mi pomożecie.Sprzęt chcę ukierunkować typowo na sandacza i tu mam kilka dylematów:Potrzebuję wędki do łowienia z brzegu gumkami z opadu i czasami woblerami w nocy, głównie na jeziorach i stawach ale co jakiś czas też będę wychodził połowić nad rzekę (Skawa, Wisła).Wybrać Mikado Inazuma Flash Zander 240/30 Czy Shimano Technium DF BX 270 10-30g?Zastanawiam się również nad kołowrotkiem Ryobi Zauber 4000 czy Penn Slammer 260/360? Oraz mam na oku plecionkę PP 13/15lb Yellow lub Moss Green i tu pytanie czy ewentualnie w cenie 100-150zł min. 150m znajdzie się coś lepszego czy pozostać przy sprawdzonej PP?Z góry dzięki i pozdrawiam Edytowane 4 Października 2014 przez Pulsar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 1. wybierz obojetnie ktory z tych dwoch kijkow, jak beda ryby braly to bedziesz lowil a jak nie beda braly to nie wazne jakim kijem lowisz2. wybierz zaubera 3.nie oszczedzaj na plecionce, kupuj sprawdzone rzeczy, jak kupisz 2 razy po 50zl to i tak moze beda krocej sluzyly nic dobra za 100zl. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) A ja bym zrobił tak - skoro to dopiero na następny sezon ... - teraz kupił Zaubera 4000 , do tego plecionkę PowerPro ( bardzo dobra i tania ) - zostanie na lepszy kij , na który to... zbierałbym kasę i kupił dopiero na przyszły sezon po nowym roku tutaj na giełdzie z używek , często na gwarancji , często zbrojone w pracowni , często niewiele drożej od wyżej wymienionych... Edytowane 5 Października 2014 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 A ja bym zrobił tak - skoro to dopiero na następny sezon ... - teraz kupił Zaubera 4000 , do tego plecionkę PowerPro ( bardzo dobra i tania ) - zostanie na lepszy kij , na który to... zbierałbym kasę i kupił dopiero na przyszły sezon po nowym roku tutaj na giełdzie z używek , często na gwarancji , często zbrojone w pracowni , często niewiele drożej od wyżej wymienionych...Pomysł żeby dozbierać na kijek świtał mi już kilka razy w głowie. Głównie zastanawiałem się nad jakimś używanym SCt Avidem czy czymś podobnym, jednak jakoś pomysł poszedł w zapomnienie. Czemu akurat Zauber a nie Slammer, dlaczego Chińczyk/Japończyk a nie USA?To że PP w swojej cenie nie ma konkurencji to wiem, ponieważ używam jej do sumowania i jak na razie się sprawdza, lecz czytałem również o Momoi wiele pochlebnych opinii jak i trochę zastrzeżeń co do niej, więc chciałbym dopytać i skompletować już w miarę porządny sprzęt na początek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Pulsar, jest tyle tematow na jerku, ze jak zaczniesz wszytskie czytac to i tak mozesz zmienic plany.Kazdy , kto zaklada nowy temat liczy na 100 stron rozwiewania watpliwosci.Musisz poczytac bo jest wiele tematow typu "kij na sandacza", "jaki kij na sandacza" "blank na sandacza" "sanadcz na lekko" "sandacz na ciezko" "czy ten kij nada sie na sandacza" "jaki kolowrotek do 300,400,500,600 zl" "jaki kolowrotek na Odre, na Wisle..." Bez kitu, forum jest zapchane takimi informacjami.Kij to tylko kij, jesli nie masz pieniedzy na pracownie i swoje widzimisie, to bierz to co doradzaja na forum (musisz tylko poczytac) z biegem czasu nie bedziesz musial pytac bo sam bedziesz wiedzial.Co do kolowrotkow,kolejne set tematow, tak samo jak o plecionkach, lacznie z "srednicami" i testami , sa nawet zdjecia pod mikroskopem robione.Zrob sobie kilka kaw jesli pijesz, kilka paczek fajek jesli palisz, zamknij pokoj jesli masz na klucz, i szukaj swojego grala.Tak bedzie szybciej.Musisz tylko wiedziec ze jesli na podstawie porad zakupisz zestaw to moze i tak ci nie podejsc, bo kazdy mysli i lubi inaczej Dlatego ja bym nie kombinowal, kupilbym pewnie mikado, zaubera (tego starego) plus pp (ewentualnie berkley whisplasch) zaoszczedzisz czasu, nerwow, a wynik bedzie taki sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Pulsar, jest tyle tematow na jerku, ze jak zaczniesz wszytskie czytac to i tak mozesz zmienic plany.Kazdy , kto zaklada nowy temat liczy na 100 stron rozwiewania watpliwosci.Musisz poczytac bo jest wiele tematow typu "kij na sandacza", "jaki kij na sandacza" "blank na sandacza" "sanadcz na lekko" "sandacz na ciezko" "czy ten kij nada sie na sandacza" "jaki kolowrotek do 300,400,500,600 zl" "jaki kolowrotek na Odre, na Wisle..." Bez kitu, forum jest zapchane takimi informacjami.Kij to tylko kij, jesli nie masz pieniedzy na pracownie i swoje widzimisie, to bierz to co doradzaja na forum (musisz tylko poczytac) z biegem czasu nie bedziesz musial pytac bo sam bedziesz wiedzial.Co do kolowrotkow,kolejne set tematow, tak samo jak o plecionkach, lacznie z "srednicami" i testami , sa nawet zdjecia pod mikroskopem robione.Zrob sobie kilka kaw jesli pijesz, kilka paczek fajek jesli palisz, zamknij pokoj jesli masz na klucz, i szukaj swojego grala.Tak bedzie szybciej.Musisz tylko wiedziec ze jesli na podstawie porad zakupisz zestaw to moze i tak ci nie podejsc, bo kazdy mysli i lubi inaczej Dlatego ja bym nie kombinowal, kupilbym pewnie mikado, zaubera (tego starego) plus pp (ewentualnie berkley whisplasch) zaoszczedzisz czasu, nerwow, a wynik bedzie taki sam. Na forum przegrzebałem już prawie wszystkie tematy dotyczące Sandacza Jednak nawet jeżeli byłoby 1000 tematów o tym to i tak miałbym pewne wątpliwości, zapytasz dlaczego a no dlatego że każdy ma inne preferencje co do ceny, sposobu połowu, warunków, budżetu, estetyki itd. Niektóre tematy są już dawno przestarzałe i nie aktualne. Nie zawsze również na forum jest wszystko dosłownie powiedziane, trzeba się domyślać co ktoś miał na myśli. Naprawdę Was przepraszam za kolejny taki temat ale jako 14-latek kasę na sprzęt zbieram prawie cały rok więc chciałbym już odpowiednio go dobrać. A poza tym do tej pory spiningowałem (jeżeli można to tak nazwać) tylko i wyłącznie feederem 120gr. + 3 gram obrotówka ze stonki (Biedronka) Wiem że pytania początkujących są upierdliwe, męczące oraz czasami bez sensu, lecz jak teraz Wy mi pomożecie to prawdopodobnie w przyszłości ja będę Wam pomocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Sezon w pełni więc nie odkładałbym tego na przyszły rok. Kup coś tańszego i idź nad wodę - skutecznego łowienia z opadu trzeba się nauczyć i tu strata obecnego sezonu jest błędem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Witam Kolego jeśli zaczynasz przygodę ze spinningiem to raczej z tym sandaczem może być ciężko . I możesz się szybko zniechęcić do tej metody, proponował bym na początek poszukać okoni i szczupaka będzie dużo łatwiej i więcej satysfakcji z łowienia . Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Sezon w pełni więc nie odkładałbym tego na przyszły rok. Kup coś tańszego i idź nad wodę - skutecznego łowienia z opadu trzeba się nauczyć i tu strata obecnego sezonu jest błędem. Tym bardziej, że tam gdzie sandacze są to teraz zaczyna się świetny czas aby je połowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Problem w lowieniu sandaczy jest taki, ze nie ma sandaczy dlatego mozna sie latwo zniechecic.Ja gdybym lowil w Polsce, np na Wisle, kupilbym kijek 10-40gr (tak na oko, bo roznie kije sa opisane) cie celowalbym na poczatku mojej przygody ze spinningiem w specjalistyczne kije.Lowilbym uniwersalnie.2 szpule, na jedej plecionka na drugiej zylka.2 pudelka przynet, jedno z gumami drugie z woblerami, woblery od 3,5cm do 11cm.W dzien zaczalbym od oblawiania opasek woblerami 3,5cm w gore, moze sie trafic klen, jaz , sandacz, bolen praktycznie kazda ryba, wchodzac na glowke, rowniez zaczalbym oblawiac 3,5cm w gore, nastepnie gumami w rynnie, w klatce.Z czasem gdyby byla potrzeba, szukalbym innych rozwiazan, zalezy co by mi odpowiadalo najbardziej.wiem ze kreca opowiesci kolegow, fotki pieknych ryb, ale jak sie zaczyna chodzic za ryba i nie mozna jej wychodzic to sie zaczyna wkurw...ienie Na dzien dzisiejszy uzywam tylko jednej wedki i jednego kolowrotka, do lowienia kleni, jazi, sandaczy i szczupakow.Chociaz najbardziej w tym sezonie interesowaly mnie sandacze wlasnie Mam nadzieje ze ci sie uda cos fajnego wykombinowac.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Od siebie dodam, że Technium to nie kij sandaczowy. Kijki super ale pod szczupłego choć czucie w nich fajne.Łowiłem szczupłe Techniumem 14-40, teraz przesiadłem się na Speedmastery...Z kręćków to wybrałbym Zauberka, a plećka PP ale z USA np. od Psulka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michallucek Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Inazuma flash zander swietne kije w swojej cenie .Mikado nie robi problemów z gwarancją .Wez sobie kije sprawdz w sklepie ktory ci leży .Ja polecam inazume z opinii kolegów .Kołowrotek jaki chcesz pod swoje widzimisie ten i ten jest ok .Plecionka power pro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Inazuma flash zander swietne kije w swojej cenie .Mikado nie robi problemów z gwarancją .Wez sobie kije sprawdz w sklepie ktory ci leży .Ja polecam inazume z opinii kolegów .Kołowrotek jaki chcesz pod swoje widzimisie ten i ten jest ok .Plecionka power pro .Witam !Do 30 gram już nie produkują , tylko do 35 gr.Chyba ,że gdzieś się kurzy na półce..........Mario70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Dzięki za rady koledzy Pewien forumowicz zaoferował mi kijek Dragon'a x-jig 240 cm 7-25g. w mega śmiesznej cenie więc nie zmarnuje tego sezonu i będę się uczyć opadu A na przyszły sezon kupię albo Inazume albo cos z pracowni + zaubera i PP.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi