Skocz do zawartości

Stary Daiwa Millionaire 6HM Japan

zolwiu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Ujęty w tytule sprzęt dostałem kilka dni temu. Jest uszkodzony, zacina się prowadnica linki. Czy coś więcej, nie wiem, pierwszy raz mam styczność z takim typem kołowrotków. Pytanie brzmi, czy warto próbować go odrestaurować? Do jakich metod według Was mógłby się nadać?

post-53820-0-64987100-1412416579_thumb.jpgpost-53820-0-85995000-1412416595_thumb.jpgpost-53820-0-77612000-1412416612_thumb.jpg

Dzień dobry. Ujęty w tytule sprzęt dostałem kilka dni temu. Jest uszkodzony, zacina się prowadnica linki. Czy coś więcej, nie wiem, pierwszy raz mam styczność z takim typem kołowrotków. Pytanie brzmi, czy warto próbować go odrestaurować? Do jakich metod według Was mógłby się nadać?

attachicon.gifDSCF9238.JPGattachicon.gifDSCF9241.JPGattachicon.gifDSCF9242.J 

Millionaire to top multiplikatorów u Daiwy,Stary,szacuję go tak gdzieś na lata 70-te. Bardzo lubię restaurować takie starocie,może z tego by i co wyszło.

Restaurowałem sporo starych kołowrotków między innymi właśnie do gabloty za szkłem w pewnej tawernie wędkarskiej na pomorzu.Szczerze mówiąc to pomimo zaawansowanego wieku mogły dalej spełniać swoje zadanie.
Popatrzyć zawsze można,nic nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
Józef leśniak

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Względnie nie to małe na wałku, bo najczęściej jest z mosiądzu, tylko to większe, plastikowe na osi przekładni, bo najczęściej jest plastikowe. No chyba, że te stare milionerki  mają inaczej. Może być też "trafiony" wodzik, który porusza się po wałku, ewentualnie szlag trafił nacięcia w wałku.