Fiskuzz Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Witam.Jako że jestem początkującym łowiącym na muche, chciałem zaczerpnąć troche informaji w kwestjii much. Generalnie łowie lipienie w okolicach Lublina jak narazie z małymi efektami, mój problem polega na tym że nie wiem jakie muchy są skuteczne, przeważnie zakładam nimfy, muchy wykonuje sam.Mile widziane bylyby jakies wzory( zdjęcia, opisy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Zawsze jak nie mam początkowej koncepcji to zakładam na przypon klasyczną brązke PT w wersji GH. Mucha na tyle uniwersalna że sprawdza sie zarówno na północy i południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 http://www.galeriamuchowa.pl/Olszewski%20Andrzejpolecam zapoznanie się z ww stroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 nie wiesz co założyć?Załóż red taga 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Skoro kiedyś na forum mnie wspomożono dobrymi radami nie widzę powodu by nie odpłacić tym samym, choć Jarku (@Fiskuzz) na lubelskich rzekach będziesz dla mnie stanowić konkurencję . Tu masz skuteczną, suchą muchę na jesiennego lipieniahttp://www.youtube.com/watch?v=gKXfYJMHBjE Nie musi być identyczna, ale ważne by była na haku 18, nie więcej niż 16. Hak może być mniejszy tylko wg mnie od 20 w dół na lipieniach jest zbyt dużo spadów, co bywa frustrujące. Korpus jętki możesz zrobić z nici wiodącej (oliwkowej - ciemnej lub jaśniejszej), nie musisz robić zgrubienia z dubbingu pod skrzydełkami. Ogonek może być z 3-4 promieni koguta, najlepiej genetyka grizzly lub szaro- błękitnego. Skrzydełka CDC w kolorze naturalnym, im ciemniejsze tym lepiej. Zdecydujesz sam, ale skoro do pierwszego większego przymrozku można skutecznie łowić lipienie na suchą muchę - głównie właśnie imitację jętki popielatki, co moim zdaniem jest wielokroć bardziej fascynujące, niż "taplanie" się z nimfami czy mokrymi muchami (przepraszam nimfiarzy) to dlaczego nie spróbować ?. Z nimfami i streamerami jeszcze sobie podziałasz gdy nie będzie innej opcji w okresie od lutego/marca do kwietnia. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Serdeczności. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Popielatka jest dobra, ale gdyby to było takie proste to nie byłoby radości Są jeszcze f-fly i masa innych, a ktora danego dnia skuteczna tego się nie przewidzi.Gdy nie zbierają z powierzchni to cała masa mokrych, od tych ze skrzydełkami po spidery.Na pewno trzeba zacząć od "pewniaków" typu oliwka, nimfa złotogłówka itp., ale lipasy potrafią być nieprzewidywalne i brać na coś czego akurat w pudełku nie mamy, np. emergery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiskuzz Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Skoro kiedyś na forum mnie wspomożono dobrymi radami nie widzę powodu by nie odpłacić tym samym, choć Jarku (@Fiskuzz) na lubelskich rzekach będziesz dla mnie stanowić konkurencję . Tu masz skuteczną, suchą muchę na jesiennego lipieniahttp://www.youtube.com/watch?v=gKXfYJMHBjE Nie musi być identyczna, ale ważne by była na haku 18, nie więcej niż 16. Hak może być mniejszy tylko wg mnie od 20 w dół na lipieniach jest zbyt dużo spadów, co bywa frustrujące. Korpus jętki możesz zrobić z nici wiodącej (oliwkowej - ciemnej lub jaśniejszej), nie musisz robić zgrubienia z dubbingu pod skrzydełkami. Ogonek może być z 3-4 promieni koguta, najlepiej genetyka grizzly lub szaro- błękitnego. Skrzydełka CDC w kolorze naturalnym, im ciemniejsze tym lepiej. Zdecydujesz sam, ale skoro do pierwszego większego przymrozku można skutecznie łowić lipienie na suchą muchę - głównie właśnie imitację jętki popielatki, co moim zdaniem jest wielokroć bardziej fascynujące, niż "taplanie" się z nimfami czy mokrymi muchami (przepraszam nimfiarzy) to dlaczego nie spróbować ?. Z nimfami i streamerami jeszcze sobie podziałasz gdy nie będzie innej opcji w okresie od lutego/marca do kwietnia. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Serdeczności. Robert.Serdeczne dzięki Rober.Na pewno przetestuje:) mam nadzieje że się kiedyś spotkamy na naszych rzekach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Popielatka jest dobra, ale gdyby to było takie proste to nie byłoby radości Są jeszcze f-fly i masa innych, a ktora danego dnia skuteczna tego się nie przewidzi.Gdy nie zbierają z powierzchni to cała masa mokrych, od tych ze skrzydełkami po spidery.Na pewno trzeba zacząć od "pewniaków" typu oliwka, nimfa złotogłówka itp., ale lipasy potrafią być nieprzewidywalne i brać na coś czego akurat w pudełku nie mamy, np. emergery. Nie jest to proste - potwierdzam, ale małe popielatki ostatnio dają radę, choć jesienne lipienie potrafią doprowadzić do ogromnych frustracji. Emergery też działają, ale jednak jęteczki lepiej.Aktywność lipieni w różnych strefach żerowania to też temat na długie opowieści i dywagacje. Nie podejmuję się głoszenia w tej mierze żadnych prawd objawionych, bo zbyt "cienko" się czuję. Czasem mi się wydaje, że odkryłem pewną powtarzalność, by następnego dnia dostrzec, że nic z tego . Panuje przekonanie, że lipienie wiele wybaczają nieuważnemu wędkarzowi, bo nie są płochliwe. Niby tak, ale ostatnio widzę, że są bardzo "elektryczne" i dwa chybione rzuty w strefę zbiórki z powierzchni ...... powodują koniec zbiórek, podobnie jak nieostrożne kręcenie się po brzegu. Często słyszałem, że lipień podnosi się do muchy nie gnając za nią jak pstrąg - niby tak, ale jednak nie zawsze. Ostatni ładny, przeze mnie złowiony poszedł do muchy jak torpeda. Panowie - nie chcę się wymądrzać - Jarek spytał jak teraz skutecznie łowić - to odpowiedziałem na podstawie własnych doświadczeń z ostatnich tygodni. Sam uzyskałem na forum bardzo dużo pomocy i spotkałem się z ogromną życzliwością, choćby ostatnio w sprawie kręcenia muszek. Staram się odpłacić tym samym. Serdeczne dzięki Rober.Na pewno przetestuje:) mam nadzieje że się kiedyś spotkamy na naszych rzekach:) Daj znać na p/w gdzie i kiedy będziesz - wymienimy namiary, spotkamy się nad wodą to i paroma skutecznymi muszkami Cię obdaruję. Serdeczności. Robert. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Jak na nimfę to u mnie skutkowała taka: czarny tułów, czarna jeżynka, pomarańczowa główka, przewijka ze srebrnego drutu.Ale brązki i red tagi też dają radę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Witam, Tu masz troche o skutecznych nimfach na lipienie: http://jerkbait.pl/blog/10/entry-165-z-cyklu-nawet-krol-julian-zdradza-swoje-sekrety-moje-nimfy-cz-1/ Pozdrawiam, Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Bujo ...dzięki za linka ... fajny blog !.Lubię takie felietony z przemyśleniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi