krzysiek Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Y25, Y12, Y8L, L6 lub LV6, L5,5 do końca ew., L5 - jak na lato pod plecionkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Układ Y nie bedzie za delikatne Krzysiu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Kij i tak przy standardowych obciążeniach zapracuje szczytem, a przy dużych szczyt pociągnie dolnik...Przyklej przelotki na taśmę i spróbuj obciążyć tak, żeby plecionka oderwała któregokolwiek igreka Możesz też popatrzeć, na ile one pracują (odkształcają się) w trakcie obciążania.A jak zrobisz taki szybki stożek, to na szczytówce będziesz miał same malutkie przelotki. Do tego odpowiednio długa, lekka rękojeść i kij się będzie fajnie balansował zachowując dużą dynamikę, która jest typowa dla tej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Na obecną chwilkę za "lodówą" mam 6 kijków o długości 3,20m (wcześniej było więcej i różnych producentów) wszystkie poza jednym to CD i każdy ma 2 przelotki na dolniku. Zbrojone przez ludzi z większym doświadczeniem z różnych rejonów PL (było ich chyba 7) ale i obecnie teraz osobiście. Aby w pełni wykorzystać takie blanki stawiam na 2 przelotki na dolniku. .Nie popełnij błędu z za krótkim dolnikiem a dokładniej reargripem, o tym wspomniał wyżej Krzysiek , coby nie leciało to na pysk jak seryjnie zbrojone np.: ST.CROIX Edytowane 6 Października 2014 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Spoko rozumiem i bardzo dziekuje za podpowiedzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y) Zdecydowanie 2 i musi tak być, jeżeli pierwsza będzie odległa od uchwytu o 60+, a druga od pierwszej 30+. Jeżeli przesadzisz z poniższymi odległościami to plecionka przy rzucie może mocno bić w blank, ew. nie wykorzystasz w pełni mocy drzemiącej w dolniku, sztucznie go zmiękczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Rozumiem ....pozwolę sobie wkleić fotki z ugięcia tego balnku jak tylko dolecą przelotki od Roberta z BRC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Ja poszedlem w klasyke przelotki K pierwsza dwustopow ( dwie na dolniku) , stożek wydłużony , wejściowa 25 tunel duży na 6tkach by obnizyć troche minimalne cw i przy okazji Wydaje mi sie ze te blanki są troszeczke mocniejsze niz wynikało by to z opisu , przynajmniej re z najnowszej 3 serii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Ja się jednak zdecydowałem na przelotki doradzone przez Krzyśka....założyłem i podoba mi się to Jak się sprawdzi w boju zobaczymy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 9 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Kurcze i jest problem ...orginany spacing jest następujący mierzone od szczytu ; 11,5.23.35.47.59.73.90.107,5.129.155. A więc 5 pierwszysch przelotek jest zamocowanych dokładnie w odległości 12cm od siebie ? Dodam iż wczesniej był to cast. Czy takie zagęszczenie przelotek na szczycie było celowe w cascie ?? I tak musi być zbrojąc ten blank ? Czy np taka forma zbrojenia jest typowa pod kije castingowe ? Ktoś wie z kolegów ? Dodam , że cast miał jedną przelotkę na dolniku ...zapewne taka jest charakterystyka zbrojenia tego pod casta - nie znam się Aha i pytanie zasadnicze czy przy tej długości powinno byc 10 przelotek plus szczyt (jak było w cascie) czy 11 plus szczyt tez bedzie oki ? Edytowane 9 Października 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Delikatnie mówiąc - ja bym ten blank w cascie uzbroił zupełnie inaczej Myślę, że pod korbę 11 a nawet 12 przelotek + tip-top nie będzie niczym nadzwyczajnym, w końcu to 3,20... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Ufff ubralem w 11 plus szczyt i wyglada to bardzo dobrze ...dzieki Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepccio Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Witam! Przepraszam Kolegę. ale trochę się podepnę. Zbroję trochę słabszego z rodziny, czyli XLS 3,05 m i 6-25g. Tak sobie wykoncypowałem, że będzie w systemie KR. Pytanie tylko, czy pierwsze będą lepsze zwykłe, czy wysokie KR-H. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Kije powyżej 3,0 to do zbrojenia jest upierdliwa czynność, zwłaszcza jeśli wie się czego chce . Lepiej kupić więcej przelotek, zakładać je na taśmę i sprawdzić jak współpracuje dany setup. Do skutku, aż trafi się w to czego się oczekiwało. Założenie jednego gotowego zestawu na kij, który ktoś polecił na forum musi się skończyć wszak sukcesem, bez możliwości porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Obserwuję uwaznie, bo za moment zbroje Matagi TR106 SILKY 3,20. Daj znać Pablo ile leci w Twoim uzbrojeniu, bo ja muszę wycisnąć ile fabryka da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Obserwuję uwaznie, bo za moment zbroje Matagi TR106 SILKY 3,20. Daj znać Pablo ile leci w Twoim uzbrojeniu, bo ja muszę wycisnąć ile fabryka da. Na Matagi sie nie znam ale CD-ki dalej lataly jak sie im dalo ciezkawe przelotki co by blank troche doladowaly przy wymachu. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Na Matagi sie nie znam ale CD-ki dalej lataly jak sie im dalo ciezkawe przelotki co by blank troche doladowaly przy wymachu. Pozdrawiam, BujoMichał bo jak kij obciążony cięższymi przelotkami to lepiej ładuje szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 6 Fuji KT stykną? To nie wchodzę w Torzity chyba, a chciałem nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 U mnie jak wspomniałem wyszlo najlepiej w opcji 11 plus szczyt. Kombinowałem 10 plus szczyt ale za cholere to nie grało ....teraz jest idealnie. Płynne ugięcie i 5-tki w tunelu nawet w tak mocnym kiju to nie pomylka ..wygląda i sprawuje się doskonale Kolega ubierający XLs-a zapewne ogarnie to z 10 plus szczyt ....to 15centów mniej więc zapewnę się uda. A jeżeli chodzi o zbrojenie tak długiego kija a KR to chętnie bym zobaczył w tym wątku ugięcie tego kija w takim wydaniu Może być ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Obserwuję uwaznie, bo za moment zbroje Matagi TR106 SILKY 3,20. Daj znać Pablo ile leci w Twoim uzbrojeniu, bo ja muszę wycisnąć ile fabryka da.Co znaczy ile leci ? Chodzi Ci kolego o to abym okreslił dokładny cw w takiej opcji uzbrojenia ? Jesli chodzi o rzutowe mozliwości przy uzbrojeniu sugerowanym przez Krzyśka , to dam znac za dzień dwa ...teraz suszy się dolnik na suszarce Jutro test . Na pewno dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepccio Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Kolega ubierający XLs-a zapewne ogarnie to z 10 plus szczyt ....to 15centów mniej więc zapewnę się uda. A jeżeli chodzi o zbrojenie tak długiego kija a KR to chętnie bym zobaczył w tym wątku ugięcie tego kija w takim wydaniu Może być ciekawe Dokładnie 10+1 sobie wyznaczyłem na chwilę dzisiejszą w systemie KR. Postaram się pokleić na taśmę i zrobić fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) U mnie jak wspomniałem wyszlo najlepiej w opcji 11 plus szczyt. Kombinowałem 10 plus szczyt ale za cholere to nie grało ....teraz jest idealnie. Płynne ugięcie i 5-tki w tunelu nawet w tak mocnym kiju to nie pomylka ..wygląda i sprawuje się doskonale Kolega ubierający XLs-a zapewne ogarnie to z 10 plus szczyt ....to 15centów mniej więc zapewnę się uda. A jeżeli chodzi o zbrojenie tak długiego kija a KR to chętnie bym zobaczył w tym wątku ugięcie tego kija w takim wydaniu Może być ciekawe Witam, Widzialem nie tak dawno ugiecie takiego kija przy pstragu 72 cm na dzikiej i szybkiej szweckiej rzece. Bylo ciekawe W weekend jade na lososie, jak wejda do rzeki i trafi sie jakis wiekszy to poprosze kumpla by cyknal fotke. Bujo Edytowane 15 Października 2014 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Co znaczy ile leci ? Chodzi Ci kolego o to abym okreslił dokładny cw w takiej opcji uzbrojenia ? Jesli chodzi o rzutowe mozliwości przy uzbrojeniu sugerowanym przez Krzyśka , to dam znac za dzień dwa ...teraz suszy się dolnik na suszarce Jutro test . Na pewno dam znać.Chodzi mi raczej o odległosci, bo ja buduję pod morskie trocie z plaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Dobra więc tak: Byłem dziś chwilkę nad wodą pamachalem tym czymś ....jeśli chodzi o "rzutowośc" to lata jak z procy. Ciskalem przynętami od 7gram plus smukle 3'. Czyli minimalny c/w. Lata za horyzont . Podobnie z przynętami z górnego zakresu. Jestem mile zaskoczony przy tej długości armata niesamowita (dodam , że zbudowałem go na tunelu z 5tek L). Mało tego zdrowo przy zacięciu "pieprzlem w galąz" po czym nagiołem go na zaczepie do granic możiwości i żyje nadal... Grubośc scianek robi swoje .Więc Marku ten kij wydaje się być ciekawa propozycją do dalekosiężnych zadań Teraz zmontuje lub zakupie lżejszego brata czyli ok uncji ... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi