Skocz do zawartości

CD BLRBR2126MH 3,20 - Jak to ubrać.

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Kij i tak przy standardowych obciążeniach zapracuje szczytem, a przy dużych szczyt pociągnie dolnik...

Przyklej przelotki na taśmę i spróbuj obciążyć tak, żeby plecionka oderwała któregokolwiek igreka :) Możesz też popatrzeć, na ile one pracują (odkształcają się) w trakcie obciążania.

A jak zrobisz taki szybki stożek, to na szczytówce będziesz miał same malutkie przelotki. Do tego odpowiednio długa, lekka rękojeść i kij się będzie fajnie balansował zachowując dużą dynamikę, która jest typowa dla tej konstrukcji.

Na obecną chwilkę za "lodówą" mam 6 kijków o długości 3,20m (wcześniej było więcej i różnych producentów) wszystkie poza jednym to CD i każdy ma 2 przelotki na dolniku. Zbrojone przez ludzi z większym doświadczeniem z różnych rejonów PL (było ich chyba 7) ale i obecnie teraz osobiście. Aby w pełni wykorzystać takie blanki stawiam na 2 przelotki na dolniku. ;).

Nie popełnij błędu z za krótkim dolnikiem a dokładniej reargripem, o tym wspomniał wyżej Krzysiek  ;), coby nie leciało to na pysk jak seryjnie zbrojone np.: ST.CROIX

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Niby blank szczytowy szybki , ale dolnik pod dużym obciążeniem pracuję wyraznie...więc jedna przelotka czy dwie na dolniku ?? (chodzi o uklad Y)

Zdecydowanie 2 i musi tak być, jeżeli pierwsza będzie odległa od uchwytu o 60+, a druga od pierwszej 30+. Jeżeli przesadzisz z poniższymi odległościami to plecionka przy rzucie może mocno bić w blank, ew. nie wykorzystasz w pełni mocy drzemiącej w dolniku, sztucznie go zmiękczysz.

Ja poszedlem w klasyke przelotki K pierwsza dwustopow ( dwie na dolniku) , stożek wydłużony , wejściowa 25 tunel duży na 6tkach by obnizyć  troche minimalne cw i przy okazji

Wydaje mi sie ze te blanki są troszeczke mocniejsze niz wynikało by to z opisu , przynajmniej re z najnowszej  3 serii .

Kurcze i jest problem ...orginany spacing jest następujący mierzone od szczytu ;

11,5.23.35.47.59.73.90.107,5.129.155. A więc 5 pierwszysch przelotek jest zamocowanych dokładnie w odległości 12cm od siebie  ? Dodam iż wczesniej był to cast.

Czy takie zagęszczenie przelotek na szczycie było celowe w cascie  ?? I tak musi być zbrojąc ten blank ? Czy np taka forma zbrojenia jest typowa pod kije castingowe ? Ktoś wie z kolegów ? 

Dodam , że cast miał jedną przelotkę na dolniku ...zapewne taka jest charakterystyka zbrojenia tego pod casta - nie znam się :(

Aha i pytanie zasadnicze czy przy tej długości  powinno byc 10 przelotek plus szczyt (jak było w cascie) czy 11 plus szczyt tez bedzie oki ?

Edytowane przez pablo208

Witam! Przepraszam Kolegę. ale trochę się podepnę. Zbroję trochę słabszego z rodziny, czyli XLS 3,05 m i 6-25g. Tak sobie wykoncypowałem, że będzie w systemie KR. Pytanie tylko, czy pierwsze będą lepsze zwykłe, czy wysokie KR-H. Pozdrawiam!

Kije powyżej 3,0 to do zbrojenia jest upierdliwa czynność, zwłaszcza jeśli wie się czego chce . Lepiej kupić więcej przelotek, zakładać je na taśmę i sprawdzić jak współpracuje dany setup. Do skutku, aż trafi się w to czego się oczekiwało. Założenie jednego gotowego zestawu na kij, który ktoś polecił na forum musi się skończyć wszak sukcesem, bez możliwości porównania.  ;)

Obserwuję uwaznie, bo za moment zbroje Matagi TR106 SILKY 3,20.

Daj znać Pablo ile leci w Twoim uzbrojeniu, bo ja muszę wycisnąć ile fabryka da.

Na Matagi sie nie znam ale CD-ki dalej lataly jak sie im dalo ciezkawe przelotki co by blank troche doladowaly przy wymachu.

Pozdrawiam,

Bujo

U mnie jak wspomniałem wyszlo najlepiej w opcji 11 plus szczyt. Kombinowałem 10 plus szczyt ale za cholere to nie grało ....teraz jest idealnie. Płynne ugięcie i 5-tki w tunelu nawet w tak mocnym kiju to nie pomylka ..wygląda i sprawuje się doskonale :) 

Kolega ubierający XLs-a zapewne ogarnie to z 10 plus szczyt ....to 15centów mniej więc zapewnę się uda. A jeżeli chodzi o zbrojenie tak długiego kija a KR to chętnie bym zobaczył w tym wątku ugięcie tego kija w takim wydaniu  :) Może być ciekawe :)

Obserwuję uwaznie, bo za moment zbroje Matagi TR106 SILKY 3,20.

Daj znać Pablo ile leci w Twoim uzbrojeniu, bo ja muszę wycisnąć ile fabryka da.

Co znaczy ile leci  ? :)  Chodzi Ci kolego o to abym okreslił dokładny cw w takiej opcji uzbrojenia  ?

Jesli chodzi o rzutowe mozliwości przy uzbrojeniu sugerowanym przez Krzyśka  , to dam znac za dzień dwa ...teraz suszy się dolnik na suszarce :) Jutro test . Na pewno dam znać.

Kolega ubierający XLs-a zapewne ogarnie to z 10 plus szczyt ....to 15centów mniej więc zapewnę się uda. A jeżeli chodzi o zbrojenie tak długiego kija a KR to chętnie bym zobaczył w tym wątku ugięcie tego kija w takim wydaniu   :) Może być ciekawe :)

Dokładnie 10+1 sobie wyznaczyłem na chwilę dzisiejszą w systemie KR. Postaram się pokleić na taśmę i zrobić fotki

U mnie jak wspomniałem wyszlo najlepiej w opcji 11 plus szczyt. Kombinowałem 10 plus szczyt ale za cholere to nie grało ....teraz jest idealnie. Płynne ugięcie i 5-tki w tunelu nawet w tak mocnym kiju to nie pomylka ..wygląda i sprawuje się doskonale :)

Kolega ubierający XLs-a zapewne ogarnie to z 10 plus szczyt ....to 15centów mniej więc zapewnę się uda. A jeżeli chodzi o zbrojenie tak długiego kija a KR to chętnie bym zobaczył w tym wątku ugięcie tego kija w takim wydaniu   :) Może być ciekawe :)

Witam,

Widzialem nie tak dawno ugiecie takiego kija przy pstragu 72 cm na dzikiej i szybkiej szweckiej rzece. Bylo ciekawe :) W weekend jade na lososie, jak wejda do rzeki i trafi sie jakis wiekszy to poprosze kumpla by cyknal fotke.

Bujo

Edytowane przez Bujo

Co znaczy ile leci  ? :)  Chodzi Ci kolego o to abym okreslił dokładny cw w takiej opcji uzbrojenia  ?

Jesli chodzi o rzutowe mozliwości przy uzbrojeniu sugerowanym przez Krzyśka  , to dam znac za dzień dwa ...teraz suszy się dolnik na suszarce :) Jutro test . Na pewno dam znać.

Chodzi mi raczej o odległosci, bo ja buduję pod morskie trocie z plaży.

Dobra więc tak:

Byłem dziś chwilkę nad wodą pamachalem tym czymś ....jeśli chodzi o "rzutowośc"  to lata jak z procy. Ciskalem przynętami od 7gram plus smukle 3'. Czyli minimalny c/w. Lata za horyzont . Podobnie z przynętami z górnego zakresu. Jestem mile zaskoczony przy tej długości armata niesamowita (dodam , że zbudowałem go na tunelu z 5tek L).

Mało tego zdrowo przy zacięciu "pieprzlem w galąz" po czym nagiołem go na zaczepie do granic możiwości i żyje nadal... Grubośc scianek robi swoje .Więc Marku ten kij wydaje się być ciekawa propozycją do dalekosiężnych zadań :) 

Teraz zmontuje lub zakupie lżejszego brata czyli ok uncji ...

Pozdrawiam Paweł