Skocz do zawartości

dociążenie jerków

logun74

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą  do kolegów bardziej doświadczonych - o poradę w sprawie dociążania jerków. Być może przegapiłem gdzieś wpis na forum na pytanie. Załapałem w tym roku po wyjeździe do Finlandii , bakcyla na jerki i swimy. Niestety gum nie bardzo chciały gryźć więc trzeba było kombinować . Standard na wiosnę to łowienie na płyciznach. Teraz pod koniec listopada jadę na Rugie na szczupaki i w związku z tym mam pytanie . Prawdopodobnie będę łowił na 4-7 m. Będę używał jerków tonących , ale chciałbym je jeszcze dociążyć bez gubienia 
pracy . W jaki sposób dociążyć jerka aby szedł głębiej( około 50 g i 65 g ) SALMO S10 gównie - ile cm od przynęty - i jak długi stosować drut zamiast przyponu. No i jeszcze jedno pytanie  - czy jest to dobry pomysł na jerki jesienią? Jeśli tak to rozumiem , że podciągać je wolniej niż na wiosnę? Mam nadzieję że podzielicie się trochę swoją wiedzą  - dziękuje i pozdrawiam.

jerki na rugii to pomylka, wiec radze pomysl od razu odrzucic ... dociazanie samych jerkow to metoda prob i bledow, patentu uniwersalnego nie ma i kazdy wabik nalezy potraktowac indywidualnie, no chyba, ze ktos ma detale gdzies tam ... powiedzmy w czelusciach  ^_^  to wtedy mozna poowijac kotwice olowiem

• Like 1

a nie możesz uzywac np dragon jerki / savage gear 4play

dragon - robic wyciecie ostrym nozem w brzuszku gumy - dobierasz duzy hak offsetowy - i grubo go obwijasz lameta - jeszcze lepiej dajesz koraliki wolfranowe - i tadam masz lowna gume duzych rozmiarów o pracy jak jerk która szybko tonie.

Soft 4 play jeszcze łatwiesz - bierzesz systemik z kotwica i stelazem i stelaz jedziesz na lamete / koraliki wolframowe - szybo tonie a po jerkowac mozna ta guma.

W dociazanie jerków na 7-8 metrów to raczej strata czasu - nawt jak jerk opadnie to podczas prowadzenia bedzie wychodził do góry.

Jak znajomi byli na ruggi ( jezdza w miare regularnie wiosna - jesień ) polecali łowic na duze gumy 15 + cm woblery gleboko schodzące.

Pamietaj to szczupaki morskie bardzo grożne i głodne.

Pitt dlaczego uważasz , że jerki na Rugi to pomyłka - jakieś doświadczenia? Może coś więcej napiszesz.

Godski - dzięki - ten temat już czytałem .

Meme- duże gumy mam , chodziło mi o jerki . Na pewno wezmę śledzie  SOFT4PLAY. w Szwecji były rewelacyjne.

na stronie glownej jest artykul o lowieniu na bodden, od tamtego czasu niewiele sie zmienilo - oczywiscie mysle o szczupakach i ich upodobaniach ... takze same bodden niewiele sie zmienily ... co sie zmienilo w stosunku do kiedys, to to, ze obecnie wolno lowic z dryfujacej lodzi i oficjalnie wolno stosowac C&R, i dowolnie wypuszczac zlapane ryby (co zreszta nigdy nie bylo zakazane w sposob kategoryczny) 

bodden to ogromny obszar wody, park narodowy, lowienie jest dozwolone tylko na torach wodnych, czyli w rynnach po ktorych porusza sie zegluga, o tej porze roku lowi sie na 5-10 m i szybko, z tego prozaicznego powodu jerki nie beda skuteczne ... wabiki na jakich ja bym sie skoncentrowal to gumy od 18 cm w gore, do tego adekwatne wedki, kolowrotki, linki i przypony a takze caly osprzet, czyli haki, agrafki i kretliki ... jak ogromny jest ten obszar? ano tak ogromny, ze bez obaw mozna podac kilka sprawdzonych miejscowek, poniewaz takich miejsc jest tam bez liku i ryby trzeba po prostu szukac  :)

nie wiem jak sie zorganizowales i jak sie przygotowales na ten wyjazd ale wedlug mnie, jezeli przygotujesz sie nieodpowiednio to bedziesz patrzyl jak inni lowia, sorry for it ale taka jest prawda  :)

jerki moga byc skuteczne wiosna, jezeli sie znajdzie odpowiednie miejsce do tego typu lowienia

• Like 1

Pitt mam rezerwację na łódź i przewodnika z Bodden Angeln. Pytam się dlatego  bo od kilku lat jeżdże wiosną do Skandynawii. Przez 7 lat jeździłem do Szwecji na 3 jeziora główne i okoliczne mniejsze leśne . Głównie łowiło się na gumę i mam dużo gum w przedziale 15 cm - sprzęt też dostosowany , ale w tym roku byłem pierwszy raz w Finlandii i tam szczupaki nie chciały brać na gumy , z czym spotkałem sie pierwszy raz , tylko jerki . Miałem kilka jerków i krótki spinn to trochę podłubałem , ale w końcu sprawiłem sobie kijek i multika  oraz trochę jerków tonących . Mam też duże woblery. No i meritum - jadę na 3 dni , 4 chłopa jedna osobówka , więc trzeba przeselekcjonować sprzęt , żeby sie pomieścić , tak jak piszesz nie chcę przyglądać sie jak łowią , tylko sam chcę łowić , no i niebagatelna sprawa , chciałbym potestować moje jerki . 

Nie rozmawiałem z nim kolega robił rezerwację , czytałem dużo artykułów na temat Rugii i zdania w sumie nie są jednoznaczne co do przynęt. Część osób pisze o gumach - dużych , jeszcze inni o gumach 10-12 cm , część o woblerach , wszędzie piszą , zeby łowić z niewielkim obciążeniem - wolno , a Ty piszesz żeby łowić szybko, mam trochę  mętlik . Więc wolę się wypytać osoby , która ma już jakieś doświadczenia w łowieniu tam , żeby nie stać jak .Jesli bym miał miejsce w aucie tonie ma problemu z zapakowaniem kilku dodatkowych przynet , czy wędek , ale wiem jak ciasno jest podczas wyjazdu do Szwecji , więc wolę tego uniknąc.

wiesz, nie chce zeby tak wyszlo, ze chce ciebie na sile przekonywac, skoro chcesz przetestowac jerki o tej porze roku i na takich glebokosciach to przeciez mozesz ... ja bym tego nie robil   :)

przejrzyj ta galerie i sam zobaczysz co najczesciej maja ryby w pysku, jezeli cos maja  ;)  http://www.bodden-angeln.de/pinn_fotos_hecht/pinn_fotos_hecht_html/pinn_fotos_hecht.html 

plus archiwum z ostatnich paru lat http://www.bodden-angeln.de/pinn_fotos_archiv.html

Pitt chodzi właśnie o poradę - przekonałeś mnie ( no i zdjęcia )dzięki za poradę. Wierze , że wzbogacę swoje doświadczenie o kolejną wiedzę.  Meme  a ja tej wielkości twistery pogoniłem zima na allegro - trzeba będzie kupić parę sztuk- ach ..................... i znów wydatki . Pozdrawiam Panowie.

mozesz powiedziec gdzie jedziecie? mam informacje z pierwszej reki ale musialbym wiedziec wiecej, to moze bede mogl pomoc?

Będziemy nocowac w Schaprode u Pani Maritty Joppien, tyle wiem a łódź z przewodnikiem z Team Bodden Angeln , tyle wiem , nie wiem jak sie będzie nazywał przewodnik. Jedziemy 27-30 listopad.

schaproder bodden ma co najmniej 4 dobre miejsca, czyli praktycznie pod nosem, dzis rozmawialem z kolega i mowil mi, ze ryby stoja pomiedzy 4-6 metrem, klasycznie na kantach, w zasadzie tylko guma, od 15 w gore, ale tendencja jest jasna, tzn im wieksza guma tym wiekszy szczupak ... zapytam zaraz (specyficznie) o schaproder bodden chociaz jestescie w dobrych rekach, team matthiasa to profis

• Like 1

No to wtrącę moje pięć groszy na temat jerków.Moim zdaniem wszystko się może zdarzyć.W tamtym roku pod koniec listopada wyciągnąłem na łódkę dwunasto kilowego szczupaka o długości sto dwadzieścia pięć centów.Uderzył przy trzcinowiskach na trzy metrowej wodzie z zejściem na dwadzieścia metrów.Byłem w szoku bo nie mogłem dłuższy czas nic złowić na głębokiej wodzie,a próbowałem właśnie na kopyta 22cm,duże woblery.Z zaprzyjaźnionego sklepu jakt&friluft dostałem info,że chłopaki łowią sporo dużych szczupaków z głebokiej wody,lecz na innym zbiorniku.Tego pięknego wieczoru chodź cholernie zimnego uderzył w jerk rozemejer 100g.Wędeczka savagegear 195cm jednoskład,hamulec w multiku skręcony na beton.Przez krótką chwilę ciągnął łódkę.Niesamowite wrażenia.......Tak więc uważam,że warto mieć kilka jerków w razie czego,wtedy kiedy nic się nie dzieje w wodzie.Pisałeś wcześniej,że salmo.Też kilka modeli lubię.Warto spróbować baster jerk.To naprawdę skuteczne przynęty na szczupaki.elo

• Like 1

No to wtrącę moje pięć groszy na temat jerków.Moim zdaniem wszystko się może zdarzyć.W tamtym roku pod koniec listopada wyciągnąłem na łódkę dwunasto kilowego szczupaka o długości sto dwadzieścia pięć centów.Uderzył przy trzcinowiskach na trzy metrowej wodzie z zejściem na dwadzieścia metrów.Byłem w szoku bo nie mogłem dłuższy czas nic złowić na głębokiej wodzie,a próbowałem właśnie na kopyta 22cm,duże woblery.Z zaprzyjaźnionego sklepu jakt&friluft dostałem info,że chłopaki łowią sporo dużych szczupaków z głebokiej wody,lecz na innym zbiorniku.Tego pięknego wieczoru chodź cholernie zimnego uderzył w jerk rozemejer 100g.Wędeczka savagegear 195cm jednoskład,hamulec w multiku skręcony na beton.Przez krótką chwilę ciągnął łódkę.Niesamowite wrażenia.......Tak więc uważam,że warto mieć kilka jerków w razie czego,wtedy kiedy nic się nie dzieje w wodzie.Pisałeś wcześniej,że salmo.Też kilka modeli lubię.Warto spróbować baster jerk.To naprawdę skuteczne przynęty na szczupaki.elo

Bustery mam i w Finlandii rozczarowałem się nimi- zero brania , mam też jerki i duże wobki z Corona Fishing ,  no i całą game Salmo .gumy z kolei mam największe do 17 cm , nie chcę już inwestować , bo co roku wydaję majatek na przynęty , a po sezonie , te , które nie miały wzięcia wystawiam na allegro

Piękna sztuka Pitt - wierzę , że też w tym roku drapnę takiego , ten sezon na razie bez metrówy- czuję niedosyt . Wezmę gumy i przemyślałem sposób zapakowania - dorzucę parę jerków , szybko tonących. Zobaczymy co się będzie działo . A pro po gum i jerków , trochę poszperałem po angielskich sklepach internetowych . I wytłumaczcie mi jak to jest , że w przypadku niektórych wabików , cena w Anglii jest dwa razy niższa i dodatkowo są dwie sztuki w opakowaniu. Kiedyś jeździłem do Moritza na zakupy za Berlin , ale tam to tylko dobrze jechać po kołowrotki jak jest promocja ( taka mała dygresja niezwiązana z tematem).

Piękna sztuka Pitt - wierzę , że też w tym roku drapnę takiego , ten sezon na razie bez metrówy- czuję niedosyt . Wezmę gumy i przemyślałem sposób zapakowania - dorzucę parę jerków , szybko tonących. Zobaczymy co się będzie działo . A pro po gum i jerków , trochę poszperałem po angielskich sklepach internetowych . I wytłumaczcie mi jak to jest , że w przypadku niektórych wabików , cena w Anglii jest dwa razy niższa i dodatkowo są dwie sztuki w opakowaniu. Kiedyś jeździłem do Moritza na zakupy za Berlin , ale tam to tylko dobrze jechać po kołowrotki jak jest promocja ( taka mała dygresja niezwiązana z tematem).

Pewnie nie schodza, w UK ciagle kroluje 'glizda' i wedkarstwo gruntowo/splawikowe :) W mojej najblizszej okolicy na wszystkich zbiornikach wody stojacej jest zakaz spinningowania.