Skocz do zawartości

dociążenie jerków

logun74

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Bustery mam i w Finlandii rozczarowałem się nimi- zero brania , mam też jerki i duże wobki z Corona Fishing ,  no i całą game Salmo .gumy z kolei mam największe do 17 cm , nie chcę już inwestować , bo co roku wydaję majatek na przynęty , a po sezonie , te , które nie miały wzięcia wystawiam na allegro

Daj czas Busterom, bo naprawdę warto tym przynętom poświęcić trochę uwagi. Nie łowią w każdych warunkach, ale odpowiednio poprowadzone w 70% przypadków produkują naprawdę sensowne pajki  ;)  Co do dociążania jerków, polecam upolować za granicą powerdots (http://www.sportfiskegiganten.se/fiskegrejer-fiskesaker/billiga-beten-fiskedrag-jerkbaits-wobbler/jerkbaits/strike-pro-cwc/bft-power-dots/ ),  albo wykonać je własnoręcznie, naprawdę ułatwiają życie!

• 1 rok później...

Witam. Zacznę od tego, że szukałem na forum, ale nie znalazłem tego, o co mi chodziło. Było o dociążaniu Sliderów i jeszcze kilka innych. Zacznę od tego, że zrobiłem sobie pierwszego jerka. ( nie mam w tym kompletnie doświadczenia) Dałem mu sporą ilość ołowiu, byłem pewien, że będzie tonący, bo z takim zamiarem go wystrugałem. Okazało się, że mój jerk nie tonie, nie ma na to szans. Wiem, że zbyt słabo go dociążyłem. Wobler ma około 9 cm, wagę widać na fotce. Chciałem zapytać, czy ktoś z was ma jakiś sprawdzony patent na dociążanie. Czy jest coś takiego, jak wzór na odpowiednią ilość ołowiu w stosunku do wielkości jerka? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeśli temat już był, proszę o linki, bo sam znaleźć nie mogłem.

20160221_193118_zpsu46wkzs9.jpg

20160221_190119_zpsylwvjlch.jpg

20160221_193155_zps1tmjoqik.jpg

Myśle, ze jerk o tej długości i gabarytach, aby był tonący, musi ważyć ok 40g. Dociąż go ołowiana lameta na kotwicach. Jak juz bedzie tonął, to zważ ile dodałeś tej lamety + ile wstawiłeś ołowiu do środka jerka i będziesz znał odpowiedz, ile trzeba odciążyć takiego slidera, aby tonął ;)

Edytowane przez Żbiku

Witam. Zacznę od tego, że szukałem na forum, ale nie znalazłem tego, o co mi chodziło. Było o dociążaniu Sliderów i jeszcze kilka innych. Zacznę od tego, że zrobiłem sobie pierwszego jerka. ( nie mam w tym kompletnie doświadczenia) Dałem mu sporą ilość ołowiu, byłem pewien, że będzie tonący, bo z takim zamiarem go wystrugałem. Okazało się, że mój jerk nie tonie, nie ma na to szans. Wiem, że zbyt słabo go dociążyłem. Wobler ma około 9 cm, wagę widać na fotce. Chciałem zapytać, czy ktoś z was ma jakiś sprawdzony patent na dociążanie. Czy jest coś takiego, jak wzór na odpowiednią ilość ołowiu w stosunku do wielkości jerka? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeśli temat już był, proszę o linki, bo sam znaleźć nie mogłem.

Temat już istnieje, nie ma potrzeby zakładać nowego 

Dzięki Jano, połączyłem wątki

• Like 1