godski Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Mam zagwozdkę który wybrać.Mam mozliwość zakupu Kolibri KM-330 ze sztywna , składaną podłogą bez kila za x zł lub wersję KM-330 D z kilem za X + 500,00 zł.Założenia to pływanie po jeziorkach 50-500 ha. Głównie sam, bardzo rzadko we 2 osoby.Nie zakładam ślizgu. Zależy mi na poręczności zestawu. Ale kto wie co bedzie za kilka lat.Teraz głównie kotka 55 Lb i spalinka 3,3 Hp.330 D ma minusy w postaci większej wagi i sporo wyższej ceny. Ale za to grubszy materiał no i kil. Tylko czy to jest warte 500 zł?Czy bez kila da się pływać w ślizgu czy to raczej samobójstwo? Edytowane 7 Października 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Ponton z kilem wybieraj , jak spotkasz duży wiatr na wodzie to go docenisz . Widziałem jak wiele razy brat z wiatrem nie mógł sobie poradzić na elektryku , kil dużo stabilizuje kierunek płynięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michal_ Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Nie jest to regułą Wyjątek potwierdzający regułę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janbo Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Cześć,Szukałem tematu i odkopałem. Zamierzam na przyszły sezon zaopatrzyć się w ponton. Długość 3,3m (pewnie Kolibri 330) . Docelowo planuję podpiąć do niego silnik elektryczny o sile ciągu 30-40lb (rozpoznaję dopiero temat). I pytanie, czy do spokojnego przemieszczania się po wodzie niezbędny jest kil? Jak to wygląda w praktyce? Wędkuje najczęściej na wodach o powierzchni do około 100-150ha. Wstępnie mam dwa wyjścia kupić ponton bez kilka z silnikiem elektrycznym w cenie pontonu z kilem. Stąd taki dylemat. Pozdr.Nie bierz pod uwagę silnika 30 lb, 40 to będzie ledwo, chyba że nie zamierzasz daleko pływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piter v Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Miałem ten sam dylemat i kupiłem 45 z max.Dziś brałbym 55 z max Oczywiście ponton z kilem,nie będziesz tańczył na wodzie. Edytowane 26 Września 2020 przez piter v 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolti Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Myślałem ,że temat moich zakupów jest zakończony. Ale wrócił jak boomerang za sprawą kilku osób na innym forum. A mianowicie zdecydowałem się na ponton bez kila 3,3 metra ponieważ dopłata do niego to było aż 750zł co dla mnie było sporą kwotą zważywszy ,że namówiony zostałem na lepsza echosondę. Już wszystko praktycznie dopięte , ja spokojny (pomijając kwestię ,że w tym tygodniu trzy osoby pochwaliły się trzema rozkwaszeniami identycznego pontonu jak mój + dwie osoby dostały ponton z wada fabryczną a dla równowagi jedne kolega pokazał swój ponton zakupiony u chyba najbardziej znanego producenta - też dramat i odmowa reklamacji ). Ale do rzeczy : pływać będę na tym pontonie tylko na elektryku i praktycznie tylko na Czorsztynie , gdzie wiemy jak zmienia się pogoda. Nie jestem wariatem a raczej człowiekiem zalęknionym więc na pewno jak zauważę symptomy zmiany pogody lub przed wypłynięciem zobaczę ,że pogoda ,,nie teges" to albo nie wypłynę albo bliziutko slipu. Ale każdy z nas wie ,że nie wszystko przewidzimy a ja mam szczęście do takich sytuacji i choćbym przestudiował wszystkie prognozy widział tafle na jeziorze i ani jednej chmury to kiedyś się pomylę i spotka mnie fala. Przed wyborem pontonu bez kilka -pytałem kilku sprzedawców /producentów i wszyscy mówili żebym sobie go darował . Mnie on nie jest potrzebny. Po czym teraz jest masa komentarzy ,że nawet przy elektryku ponton bez kila to samobójstwo i proszenie się o tragedię. I teraz pytanie jest proste zostać przy tym co jest czy zmieniać zamówienie na ponton z kilem. Tylko ,ze jest problem bo raz będzie kłopot by wysupłać te 750zł na większy a nawet 350zł przy zejściu z rozmiarem pontonu do 300cm. Tylko czy jest sens schodzić z rozmiarem pontonu. Mam dylemat bo jak zostanę przy pontonie bez kila to kupuje go max w następnym miesiącu i mam go na ten sezon a jak z kilem to nie wiem kiedy za sezon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Napisz proszę w czym ten kil ma pomóc przy złej pogodzie podczas pływania na elektyku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Przy elektryku i złej pogodzie (dużym wietrze) kil zdecydowanie pomaga utrzymać właściwy (oczekiwany) kurs.Kil powoduje w tym przypadku nieco mniejszą wrażliwość na boczny wiatr. (stawia większy opór jednostki w wodzie..)Ponton jest też w razie "podskakiwania" na falach bardziej stabilny niż taki sam ale bez kila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Pierwsze stwierdzenie jest zgodne z prawdą z jednym małym aleNie zdecydowanie a trochę pomagaReszta przy elektryku jest pomijalna Natomiast na stabilność na podskakiwanie na falach kil ma taki sam wpływ jak faza księżycaCzyli żaden 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czarny1 Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 zdarzyło mi sie pływać pare razy bez nadmuchanego kila - takie przeoczenie przy pompowaniu:) jedyna różnica polega na tym, że w ślizgu czasem nabiera powietrza pod podłogę co mocno destabilizuje ponton - bardzo nieprzyjemne, ale nic więcej... mam tylko 6hp i spokojnie można tak pływać, w slizg wchodzi normalnie, max ok 20km/h... jakbym miał znacznie mocniejszy silnik byłbym ostrożny - przy wiekszej predkości i pod mocny wiatr mogłoby ewentualnie nawet wywrócic ponton... a do pływania na elektryku moim zdaniem bez różnicy czy jest czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czarny1 Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 I teraz pytanie jest proste zostać przy tym co jest czy zmieniać zamówienie na ponton z kilem. Tylko ,ze jest problem bo raz będzie kłopot by wysupłać te 750zł na większy a nawet 350zł przy zejściu z rozmiarem pontonu do 300cm. Tylko czy jest sens schodzić z rozmiarem pontonu. Mam dylemat bo jak zostanę przy pontonie bez kila to kupuje go max w następnym miesiącu i mam go na ten sezon a jak z kilem to nie wiem kiedy za sezon ? odpuść sobie... ale jak chcesz taniej to mogę ci odsprzedać kil ze starego pontonu 3,20m (cały i sprawny) - i spokojnie zamontujesz sam, wspomogę radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Być może wszystko zależy o jakim kilu w pontonie mówimy.., ja się odnoszę do pompowanego kila w pontonie z drewnianą podłogą.Taki kil kształtuje "kadłub" pontonu w klasyczne (raczej dla łodz czy ribów) "V", zwłaszcza w dziobowej i środkowej części i zdecydowanie usztywnia i unieruchamia całą podłogę w pontonie. I do tego typu kila odnoszą się moje uwagi. Takiego kila nie da się w żaden sposób dołożyć czy dokleić dodatkowo bo trzeba by również wymienić całe dno pontonu które jest już oryginalnie do niego ukształtowane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wolti Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 odpuść sobie... ale jak chcesz taniej to mogę ci odsprzedać kil ze starego pontonu 3,20m (cały i sprawny) - i spokojnie zamontujesz sam, wspomogę radą Odpuścić zakup pontonu bez kila czy odpuścić zakup pontonu w tym roku i wziąć za niewiadomo kiedy coś z kilem ? Sorry ale ostatnio słabo z kumatością, ale wnoszę ,że brać bez kila i się nie cyrtolić. Być może wszystko zależy o jakim kilu w pontonie mówimy.., ja się odnoszę do pompowanego kila w pontonie z drewnianą podłogą.Taki kil kształtuje "kadłub" pontonu w klasyczne (raczej dla łodz czy ribów) "V", zwłaszcza w dziobowej i środkowej części i zdecydowanie usztywnia i unieruchamia całą podłogę w pontonie. I do tego typu kila odnoszą się moje uwagi. Takiego kila nie da się w żaden sposób dołożyć czy dokleić dodatkowo bo trzeba by również wymienić całe dno pontonu które jest już oryginalnie do niego ukształtowane.. Chodzi o ponton Kormoran 330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 (edytowane) Przed wyborem pontonu bez kilka -pytałem kilku sprzedawców /producentów i wszyscy mówili żebym sobie go darował . Mnie on nie jest potrzebny. Po czym teraz jest masa komentarzy ,że nawet przy elektryku ponton bez kila to samobójstwo i proszenie się o tragedię. Jak bym był handlowcem i miał sprzedać Tobie ponton a Ty byś mi zadał pytanie z kilem czy bez i dodał że mam taki a taki budżet co pewnie zrobiłeś, to dopasował bym ofertę cenowo zgodnie z budżetem, zachwalając ponton na jaki tego budżetu wystarczy. Tak działają handlowcy więc to nie jest miejsce do porad tego typu. Nie będę się silił na wady i zalety bo wcześniej już napisali mniej więcej. Kila pompować nie musisz, ale od przybytku głowa nie boli. A może za chwilę silnik spalinowy się Tobie zamarzy bo stwierdzisz że fanie było by gdzie indziej też połowić. A wtedy nie wyczarujesz kila. I wiele innych za kilem jest. Nie masz teraz kasy poczekaj, dozbieraj, i kup ponton uniwersalny z kilem i alu podłogą. I na koniec dodam, że o ile kiedyś zapragniesz czegoś innego, ponton z kilem ktoś odkupi. Na ponton bez kila masz mały procent chętnych w porównaniu do tego z kilem, więc albo za bezcen oddasz, albo zostaniesz z nim na zawsze. Edytowane 6 Lipca 2024 przez darek63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 Odpuścić zakup pontonu bez kila czy odpuścić zakup pontonu w tym roku i wziąć za niewiadomo kiedy coś z kilem ? Sorry ale ostatnio słabo z kumatością, ale wnoszę ,że brać bez kila i się nie cyrtolić. Chodzi o ponton Kormoran 330 Mój (o którym piszę..) to Kolibri 330 DSL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Mam zagwozdkę który wybrać.
Mam mozliwość zakupu Kolibri KM-330 ze sztywna , składaną podłogą bez kila za x zł lub wersję KM-330 D z kilem za X + 500,00 zł.
Założenia to pływanie po jeziorkach 50-500 ha. Głównie sam, bardzo rzadko we 2 osoby.
Nie zakładam ślizgu. Zależy mi na poręczności zestawu. Ale kto wie co bedzie za kilka lat.
Teraz głównie kotka 55 Lb i spalinka 3,3 Hp.
330 D ma minusy w postaci większej wagi i sporo wyższej ceny. Ale za to grubszy materiał no i kil. Tylko czy to jest warte 500 zł?
Czy bez kila da się pływać w ślizgu czy to raczej samobójstwo?
Edytowane przez godskiOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
10
6
5
4
Popularne dni
8 Paź
17
9 Paź
13
7 Paź
12
5 Lip
8
Top użytkownicy dla tego pytania
denis-pl 10 odpowiedzi
godski 6 odpowiedzi
spy 5 odpowiedzi
Tomek88 4 odpowiedzi
Popularne dni
8 Paź 2014
17 odpowiedzi
9 Paź 2014
13 odpowiedzi
7 Paź 2014
12 odpowiedzi
5 Lip 2024
8 odpowiedzi
Popularne posty
Tomek88
Pomimo na pewno mniejszego doświadczenia podpisuje się pod tym obydwoma rękoma.
patu
..tylko z kilem. Nie będę pisał dlaczego, w drodze ewolucji zachce Ci się silnika 6KM i...albo zmiana pontonu albo popływasz sobie w ślizgu. Co do wagi, za 100-150PLN zmajstrujesz sobie kółka slipowe.
spy
Kil nie jest nam potrzebny do ślizgu ale do stabilizacji toru. Czy pływasz w ślizgu czy bez kil według mnie jest niezbędny.
64 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi