Kilobear Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Tak, wiem. Ale chodzi raczej o rozmiar samochodu a nie silnika Ale podobno: "Nie wielkość przyrodzenia a technika .......enia" Przy okazji jestem zwolennikiem samochodów z dużym motorem bo po prostu dobrze mi sie nimi jeździ. A wcale nie rozwijam kosmicznych prędkości, a wręcz preferuję emerycki styl jazdy. Ale rozumiem ze komus się podoba 1,2litra i to jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Ja miałem 1.2 i wiem ze to lipa z tym spalaniem. Na trasie owszem 4.4 litra ale w mieście z klima i korka mi 8-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 No masz rację. Myślę też nad Mazda3 2.0 albo Verso 1.8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) No masz rację. Myślę też nad Mazda3 2.0 albo Verso 1.8.Polecam 2.0 wolnossące od mazdy. Mam w 6-sce i od ponad 2 lat spisuje się swietnie. Ze spalanie można zejść w trasie do 6.1/6.3 i niewielu w to wierzy średnie spalanie na poziomie 7.5ltr. Edytowane 8 Października 2014 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 No masz rację. Myślę też nad Mazda3 2.0 albo Verso 1.8.Mazdy 6 to teraz bardzo popularne auta wśród moich kolegów z pracy.... ale wiem ile wysiłku kosztowało ich znalezienie w dobrym stanie auta.... I o dziwo właśnie wszyscy chyba mają 2.0 benzyna.... fajne auto... pamiętaj ze ja wysoki jestem to żebym się nie musiał gnieść na fotelu pasażera w drodze na ryby hahha Tomasz wiem ze to herezja.... i nie chcesz o tym slyszec jak ja jeszcze pol roku temu....ale dizel nie taki straszny... tylko musi być to stara konstrukcja i prosta... wkur*** mnie to klekotanie ale za to spalanie 6 l mi to wynagradza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Polecam 2.0 wolnossące od mazdy. Mam w 6-sce i od ponad 2 lat spisuje się swietnie. Ze spalanie można zejść w trasie do 6.1/6.3 i niewielu w to wierzy średnie spalanie na poziomie 7.5ltr.To ja polecam silnik 4.0L w jeepie Cherokee XJ, kupiłem używany ponad 10 lat temu, teraz ma około 800 tys km. Bezawaryjny. Przy 500 tys wymieniłem łańcuch rozrządu. O spalaniu nie wspomnę Za to o spalaniu moge wspomnieć przy okazji większego silnika 4,2 Tdi, na trasie przy wyjazdach do szwecji i trzymaniu sie limitów prędkości 6 litrów na 100km. A autko ma ponad 320KM. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Zeby nie było - sinik ani nie jest zły - ani dobry - jak dla mnie nie wyróznia sie niczym wspaniałym w porównaniu rywali ( mała pojemność i turbo ) Sam wybrałbym forda w podobnej klase Tpe - jesteś kierowcą dojrzałym, nie spieszy Ci sie i lubisz jezdzic ekonomicznie - polecam tego typu jednostki - jezeli jednak nie to zastanów sie nad mazda 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) @Kilober piszesz o A8 czy Q7. Jeśli ten pierwszy to nie wiem a jeśli Q7 to g.... prawda. Czworo ludzi bagażnik na dachu przelot Londyn Biała Podlaska i spowrotem 12/100 nie wyjente przy predkosci 120km/h. Może przy 70km/h pali inaczej ale swoje też spali. Tani diselek to jak pisze @Tomasz stare modele VW czy wolno ssące mercedesy. Reszta niestety ale już tanie nie są ani w kupnie ani w utrzymaniu.Jeden przykład; żona jezdzi rocznym galaxi 2.0 tdhuipo-cośtam 163PS jadąc normalnie Oxford-Birmingham i powrót koszt 24funtyJa mercedesem ML 350 3.7litra 245ps 2003 rocznik przy jezdzie 3 pasem na gazie koszt 27funtów, czasy tanich diselków mineły bez powrotnie. P.S. @tpe kup coś z jajem żeby zabawa była Edytowane 8 Października 2014 przez albercik2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 @Kilober piszesz o A8 czy Q7.O A8, jazda w 2 osoby, troche bagażu, bez bagażnika dachowego. Styl jazdy emerycki. Takiego wyniku nigdy nie miałem w Polsce. Tu najmniej 7,9 litra trasa. 10 litrów miasto.Ale wiem że tym samym modelem samochodu mój brat ma spalanie o 30-40 procent wyższe tylko i wyłącznie ze względu na styl jazdy.Q7 ma gabaryty, wagę i bagażnik dachowy to dodatkowy litr spalania do 120km na godzine. A potem pewnie kolejny powyżej 140. OK, tylke rozmów poza tematem. Sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Mazdy 6 to teraz bardzo popularne auta wśród moich kolegów z pracy.... ale wiem ile wysiłku kosztowało ich znalezienie w dobrym stanie auta.... I o dziwo właśnie wszyscy chyba mają 2.0 benzyna.... fajne auto... pamiętaj ze ja wysoki jestem to żebym się nie musiał gnieść na fotelu pasażera w drodze na ryby hahha Tomasz wiem ze to herezja.... i nie chcesz o tym slyszec jak ja jeszcze pol roku temu....ale dizel nie taki straszny... tylko musi być to stara konstrukcja i prosta... wkur*** mnie to klekotanie ale za to spalanie 6 l mi to wynagradza.. Tomek, starego DIZLA może kupię do śmigania na ryby. Teraz na tapecie nówka. która ma posłużyć dobrych kilka lat. Na dojazdy do pracy, jak i dalekie wyprawy wakacyjne. Na początku myślałem - tylko Toyota. Ale niestety, spalanie silników 1.6 132 KM i 1.8 147 KM raczej odstaje od tego, co osiągnęła w tej chwili konkurencja. Mazda 3 sedan jest po prostu śliczna. Szkoda tylko, że sedana nie można kupić z 2.0 165 KM. Z VW nie byłoby problemu z serwisem, z Fordem podobnie (chociaż wiadomo, zaczyna się na F ) Tak, czy inaczej mam jeszcze parę m-cy na decyzję, będę niedługo w kraju, odwiedzę znowu kilku dealerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 A widzisz ford. Sąsiadka tłucze fiesta od 3 lat i nawet jeszcze chyba opon nie pompowała. Wsiada i jedzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Za to za chwile wypadnie z podłogą. Niby zabezpieczenia Ford ma coraz lepsze, ale na przykładzie drzwi i klapy bagaznika z Focusa i Mondeo cieżko mi w to uwierzyć. A 10-letnie Audi nic.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi81 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Kolego Godski z fordami nie jest tak zle miałem Focusa i po 10 latach nie widać było rudej po 13 latch zaczęła się pojawiać na klapie i drzwiach w tej chwili ma 15 lat i śmiga w innych łapkach widziałem go ostatnio i klapa już do wymiany drzwi jeszcze trochę będą nadające się za to silniczek 1,6 benzynka ma nalatane 420 tysi i śmiga jeszcze całkiem całkiem dodam od siebie ze cała elektryka jeszcze sprawna i wszystko działa. A kolega jak szuka czegoś nowego niech zastanowi się nad mondeo naprawdę fajne autko , przyjemnie się jeździ ja mam akurat stary motor 2.0 pb 145 km i założoną kuchenkę 60 000 nalatane na gazie a ogólnie ponad 160 000 i nie wiem co to naprawy po prostu psikam gaz wymieniam olej i filtry i sobie jadę. Średnie spalanie 10 litrów gazu cykl pół na pół miasto trasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Auto może być małe, ale nie silnik, Adam Opel kiedyś powiedział, że pojemności skokowej nie da się niczym zastąpić, chyba, że większą pojemnością skokową Poniżej takie małe ale z dużym motorem;http://www.topgear.com.pl/ikony-hammonda-renault-clio-williams,garaz-top-gear,artykuly,2112 jest tez Clio V6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Auto może być małe, ale nie silnik, Adam Opel kiedyś powiedział, że pojemności skokowej nie da się niczym zastąpić, chyba, że większą pojemnością skokową Poniżej takie małe ale z dużym motorem;http://www.topgear.com.pl/ikony-hammonda-renault-clio-williams,garaz-top-gear,artykuly,2112 jest tez Clio V6Bo trzeba obycia z silnikami . Trzeba zrozumieć że nie konie mechaniczne na papierze, a tylko wspólnie z momentem obrotowym stanowią o przyjemności z jazdy. I ten dzwięk wolnossącego V6 lub V8. Nie do podrobienia. Tylko do tego trzeba dorosnąć, tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Panowie spokojnie - kolega szuka jak widac nowego samochodu z oszczednyn silnikiem - a tu juz v6,v8 Ja mam volvo z 5 cylindrowym dislem ( 2.5 tdi z transporter VW a nie bubel z audi ) i brzmi super Moze kup zamiast 1.2 tsi ten sam model ale np z 1.6, badz wiecej - spalanie jak widac bedzie na podobnyn poziomie a silnik nie wysilony i mniej czesci do psucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 10 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Michał, z 1.6 można kupić, ale tylko DIZLA...Grupa VW ma teraz ofercie tylko silniki benzynowe z turbiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) A tego to nie wiedzialem malo kiedy patrze na nowe samochody - if you know what I mean Ale tylko VW ? W tej cenie powinna byc Kia ceed - siostra ma poprzednia generacje jako samochod sluzbowy a jak sluzbowy to do wszystkiego ( wyciagalem mesia e klase 2.7 cdi w kombi z blota itp ). W miescie ciezko 9 przekroczyc w trasie przy sredniej 100-110 ciezko 6.5 przekroczyc. Segment wiecej duzo miejsca no i nowy ceed moze sie podobac Jedyne co sie psuje to zarowki - przepalaja sie dosyc czesto Edytowane 10 Października 2014 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Ja mam (chyba na dożywocie zostanie) starego Kadeta Combi z motorem 1,8 na jednopunktowym wtrysku i 8 ventyli. Mocy ma toto 90 KM, ale za to moment obrotowy już od 1000 rpm ma 70% maksymalnej wartości (175 Nm) a wartość maksymalną uzyskuje 2800 - 3000 rpm. Można tym jeździć 50 km/h na piątym biegu, można też całkiem inaczej. Średnie spalanie poniżej 8 l przy spokojnej jeździe w trasie można zejść poniżej 7 l, ale można też ostro depnąć i wstydu nie ma https://www.youtube.com/watch?v=ZLttD78XuFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Miałem Januszu ten motor w Oplu rekordzie kombi. Bardzo elastyczny motor lubiący się z LPG. Temat jest o 1.2 tsi. Dla mnie takie pierdziawki to jakieś nieporozumienie. Robisz 200 tyś i silnik do piachu. Nowe w tym wypadku nie zawsze jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OQŃ Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Nie przeglądałem ofert nowych aut, ale jeśli miałbym szukać czegoś oszczędnego a przy tym nie mułowatego rozglądałbym się za silnikiem benzynowym ośmiozaworowym o pojemności w okolicach 2litrów i toto zagazował dobrą instalacją. Myślę, że skodzina będzie jeszcze miała oktawię w z takim motorem. Zgadzam się z tym, że wyciskanie dużej mocy z małolitrażowych silników nie wpływa korzystnie na ich żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 2.0 8 zaworowe, dobre do gazu? Może z 10 lat temu dało się takiego kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) O 110 KM w Sportsvanie Pasek co 280 tyś., niezależnie od upływu czasu? (w Astrze co 60-70 tyś. albo co 5 lat)280.000km lub 5 lat. 1.2TSI 110KM, to drugia generacja TSI, bardzo chwalona. Widze, ze wielu kierowcow tu na forum oczekuje po silniku 1.2 mega rajdowki i spalania 3L/100km To silnik stricte na miasto i w normalnym uzytkowaniu srednie spalanie nie przekracza 6,5L/100KM. Jak wracalem Golfem 1.2TSI 105KM z Poznania do Gdanska i przejechalem caly odcinek autostrady od Torunia do Gdanska (142km) w 46 minut to komputer pokazal srednie spalanie 12.1L//100KM A najbardziej mnie juz smieszy jak ktos opisuje, ze mu 1500-1600kg auto (Touran) duż pali w miescie i nie jedzie jak sie "wcisnie" To auto dla starego niemca lub typowej matki z 3 dzieci, ktorzy jezdza mega spokojnie po miescie. I wtedy auto pali 7L. Zasada jest mega prosta: maly silnik pali malo w miescie, duzo na trasie, duzy silnik pali duzo w miescie, mniej na trasie. Pamietajcie tez, ze downsizing jest bardzo popularny na zachodzie z racji nizszych oplat podatkow, ubezpieczen itp. W Polsce niestety to jeszcze nie weszlo... Chcesz miec mocne i ekonomiczne auto? Kup sobie nowego Golfa 7 GTI. Bedziesz mial przy normalnej jezdzie 10L/100KM, co przy 230KM jest chyba dobrym rozwiazaniem. Edytowane 17 Października 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) 280.000km lub 5 lat. 1.2TSI 110KM, to drugia generacja TSI, bardzo chwalona. Widze, ze wielu kierowcow tu na forum oczekuje po silniku 1.2 mega rajdowki i spalania 3L/100km To silnik stricte na miasto i w normalnym uzytkowaniu srednie spalanie nie przekracza 6,5L/100KM. Jak wracalem Golfem 1.2TSI 105KM z Poznania do Gdanska i przejechalem caly odcinek autostrady od Torunia do Gdanska (142km) w 46 minut to komputer pokazal srednie spalanie 12.1L//100KM A najbardziej mnie juz smieszy jak ktos opisuje, ze mu 1500-1600kg auto (Touran) duż pali w miescie i nie jedzie jak sie "wcisnie" To auto dla starego niemca lub typowej matki z 3 dzieci, ktorzy jezdza mega spokojnie po miescie. I wtedy auto pali 7L. Zasada jest mega prosta: maly silnik pali malo w miescie, duzo na trasie, duzy silnik pali duzo w miescie, mniej na trasie. Pamietajcie tez, ze downsizing jest bardzo popularny na zachodzie z racji nizszych oplat podatkow, ubezpieczen itp. W Polsce niestety to jeszcze nie weszlo... Chcesz miec mocne i ekonomiczne auto? Kup sobie nowego Golfa 7 GTI. Bedziesz mial przy normalnej jezdzie 10L/100KM, co przy 230KM jest chyba dobrym rozwiazaniem. Średnia 185 km/h. Prędkośc maksymalna tego Golfa to 195 km/h. Te 12,00 to i tak nieźle. Ciekawe jak głowica się czuje po czymś takim. Edytowane 17 Października 2014 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nordfishing.pl Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Co za masakraaaaa. Przeciez mniejszy silnik wiecej pali i szybciej sie zuzywa,bo szybciej sie przeciez kreci. Kupujcie ludzie samochody,a nie odkurzacze do jeżdżenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi