drakodrako1 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.Kupiłem niedawno kołowrotek Spro red arc 10300 i mam problem przy łowieniu cięższymi przynętami jak np obrotówki od nr 4 w górę czy większych woblerach lub gumach czuć drganie dość mocne na wędce tzn czuję na dłoni którą trzymam wędkę praktycznie cykliczne drgania(co obrót korbką mniej więcej). Próbowałem używać 2 wędek jedna to wędka o ciężarze wyrzutowym 5-25 ,a druga 15-45 .Próbowałem zakładać plecionkę 0.15 i żyłkę około 0.18 lub 0.20 .Gdy założyłem starą catane wszystko jest OK .Myślałem że to może przez luzy ,ale catana ma niby większe ,a nie czuć tego podczas zwijania żyłki.... Co może być przyczyną? Dziękuję z góry za odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Może to problem ze smarowaniem? Te kołowrotki gdy dostaną trochę wody to mają anomalia w pracy , jak go sie rozkręci i wyczyścić i zasmaruje to jest ogólnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) A może być np za cienka plecionka do duzych przynęt? W sumie mi sie wydaje że nie .... Czym najlepiej nasmarować ? Mieszkam w UK i bez sensu wysyłac go chyba na gwarancje bo za przesyłki zapłacę pewnie za dużo...Teraz pomyslałem że stało sie to po tym jak łowiłem w dość spory deszcz.... Możliwe żeby od tego tak zaczął chodzić? miałem go moze z 10godzin max na rybach do tej pory;/ Czy może już któreś łożysko się rozleciało? Edytowane 11 Października 2014 przez drakodrako1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Obawiam się, że "ten typ tak ma" ( a raczej miewa). Mam Zaubera 4000 i to samo zjawisko "bicia" podczas ściągania cięższych przynęt.Kołowrotek przesmarowany i niewiele to pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Z tego co mi sie wydaje przed łowieniem w deszczu tego nie było ,ale pewny nie jestem;/ Może ktoś się wypowie co ma ten kołowrotek...Na sucho i z gumkami (zgłówką) do 15g czy woblerami do 10-12 g ,oraz obrotówkami max 3 działa idealnie.Jak założe większą obrotówkę już zaczyna się to drganie niestety ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Rozebrać i przesmarować.Ostatnia rzecz jaką te kołowrotki dobrze znoszą to wilgoć.Trzeba dbać. Edytowane 11 Października 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Smar już zakupiłem,oliwkę jakąś tam mam i teraz pytanko.Czyścić wszystko dokładnie ze starego smaru czy tylko dac nowy? Pewnie dla was głupie pytanie ,ale wolę zapytać We wtorek przyjdzie smar i będę coś musiał kupić do wyczyszczenia całego środka z poprzedniego smaru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Pytanie czy tam wogóle będzie smar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Wypadało by wymyć bo szkoda roboty i nowego smaru.Można umyć benzyną ekstrakcyjną z naftą (70ml - 30ml ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Ok dzięki za odpowiedzi.Mam nadzieje że to pomoże mojemu Spro Obym znalazł u siebie coś do wyczeszczenia bo róznie tu w Uk bywa z dostepnością takich rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Widzę że inni użytkownicy tej marki mają podobne zdanie o nich. Czyli konserwacja po kontakcie z wodą. Niestety. Trudno ale trzeba wymyc i przesmarowac. Bez obaw nie są to skomplikowane zabiegi tylko nie pogubić części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Znalazłem tylko white spirit (benzyna lakowa) .Czy moge tym wymyć cały środek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Ja bym lakowej nie brał , a benzynę ekstrakcyjną dostaniesz napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Niestety pojeździłem po sklepach i wszedzie jest tylko lakowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Niestety pojeździłem po sklepach i wszedzie jest tylko lakowa....Witaj, do czyszczenia kołowrotka równie dobra jest nafta. Do łożysk dużo lepsza od każdej benzyny (wszyscy producenci łożysk zabraniają mycia lożysk w benzynie, zupełnie odtłuszczone łożysko i pokręcone nawet bez obciążenia ulega uszkodzeniu- mikro zatarcia które będą się pogłębiać nawet z naj..... smarem). Wszystkie części wstępnie oczyść z resztek smaru, namocz nawet na całą noc, pędzelkiem z krótkim, sztywnym włosiem osusz i oczywiście nasmaruj. Do mycia bardzo dobry jest także olej maszynowy, j/w wstępnie namocz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Lighter fluid to jest to czego szukasz , wpisz w google I powinno pokazac gdzie mozesz kupic, tzn wszedzie zdaje sie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Tylko za żadne skarby nie próbuj moczyć/myć łożysk ani benzyną ani naftą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Okej dzięki za pomoc Kupie Lighter fluid bo jak nie będzie nawet w sklepie to na ebayu jest tego sporo Czy łozyska w tym moge myć czy raczej nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Zostaw łożyska w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Tylko je delikatnie z wierzchu przesmarowałem.Miałem sporo problemów ze złozeniem.Cos tryby nie chiały współpracować ,ale po 3 godzinach się udało ...Jutro test nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakodrako1 Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Byłem dziś na rybkach i jest nieco lepiej ale nadal przy wiekszych przynetach czuc wibrację .Myślę że to może któreś łożysko siadło.... Które to może być?PS Wyjąłem dziś szczupaczka 70cm i nie odczułem żadnych problemów...czuć to tylko przy woblerach stawiajacych większy opór (np salmo hornet 5cm) czy obrotówkach nr 5 .Np przy salmo pike 9cm czy salmo perch 8lub 9 cm (nie pamietam dokładnie) chodzi idealnie ...to samo gumy 9 cm na główce 7g jest idealnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi