Skocz do zawartości

Problem z kołowrotkiem...

drakodrako1

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.Kupiłem niedawno kołowrotek Spro red arc 10300 i mam problem przy łowieniu cięższymi przynętami jak np obrotówki od nr 4 w górę czy większych woblerach lub gumach czuć drganie dość mocne na wędce tzn czuję na dłoni którą trzymam wędkę praktycznie cykliczne drgania(co obrót korbką mniej więcej). Próbowałem używać 2 wędek jedna to wędka o ciężarze wyrzutowym 5-25 ,a druga 15-45 .Próbowałem zakładać plecionkę 0.15 i żyłkę około 0.18 lub 0.20 .Gdy założyłem starą catane wszystko jest OK .Myślałem że to może przez luzy ,ale catana ma niby większe ,a nie czuć tego podczas zwijania żyłki.... Co może być przyczyną? Dziękuję z góry za odpowiedz.Pozdrawiam

A może być np za cienka plecionka do duzych przynęt? W sumie mi sie wydaje że nie .... Czym najlepiej nasmarować ? Mieszkam w UK i bez sensu wysyłac go chyba na gwarancje bo za przesyłki zapłacę pewnie za dużo...

Teraz pomyslałem  że stało sie to po tym jak łowiłem w dość spory deszcz.... 

Możliwe żeby od tego tak zaczął chodzić? miałem go moze z 10godzin max na rybach do tej pory;/ Czy może już któreś łożysko się rozleciało?

Edytowane przez drakodrako1

Z tego co mi sie wydaje przed łowieniem w deszczu tego nie było ,ale pewny nie jestem;/ Może ktoś się wypowie co ma ten kołowrotek...Na sucho i z gumkami (zgłówką) do 15g czy woblerami do 10-12 g ,oraz obrotówkami max 3 działa idealnie.Jak założe większą obrotówkę już zaczyna się to drganie niestety ;/

Smar już zakupiłem,oliwkę jakąś tam mam i teraz pytanko.Czyścić wszystko dokładnie ze starego smaru czy tylko dac nowy? Pewnie dla was głupie pytanie ,ale wolę zapytać:) We wtorek przyjdzie smar i będę coś musiał kupić do wyczyszczenia całego środka z poprzedniego smaru ... 

Niestety pojeździłem po sklepach i wszedzie jest tylko lakowa....

Witaj, do czyszczenia kołowrotka równie dobra jest nafta. Do łożysk dużo lepsza od każdej benzyny (wszyscy producenci łożysk zabraniają mycia lożysk w benzynie, zupełnie odtłuszczone łożysko i pokręcone nawet bez obciążenia ulega uszkodzeniu- mikro zatarcia które będą się pogłębiać nawet z naj..... smarem). Wszystkie części wstępnie oczyść z resztek smaru, namocz nawet na całą noc, pędzelkiem z krótkim, sztywnym włosiem osusz i oczywiście nasmaruj. Do mycia bardzo dobry jest także olej maszynowy, j/w wstępnie namocz. :)

Byłem dziś na rybkach i jest nieco lepiej ale nadal przy wiekszych przynetach czuc wibrację .Myślę że to może któreś łożysko siadło.... Które to może być?

PS Wyjąłem dziś szczupaczka 70cm i nie odczułem żadnych problemów...czuć to tylko przy woblerach stawiajacych większy opór (np salmo hornet 5cm) czy obrotówkach nr 5 .Np przy salmo pike 9cm czy salmo perch 8lub 9 cm (nie pamietam dokładnie) chodzi idealnie ...to samo gumy 9 cm na główce 7g jest idealnie....