Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Witam, Chciałem Was poprosić o pomoc w doborze kołowrotka. Wisła, Narew do 30g + guma , ale najczęściej lżej. 8-20g, do blachy , woblera, gumy - do wszystkiego. Chciałem również na bolenia go zastosować. Cena jest ta sama. Co lepsze...? Waga mi nie przeszkadza.Nowy TP4000/2011 (310g i 83cm nawoju , 5,2;1) czy używka w stanie idealnym Certate HC3000 (285g i 81cm nawoju , 4,8;1). Certate mimo mniejszego przełożenia ma prawie ten sam nawój. Shimano za to nówka.Który wybrać i jak uważacie, który tańszy lub łatwiejszy w naprawach , bo może też powinno się na to patrzeć.Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Oczywiście wiem, że przestali je już produkować....i co ? , mam przez to z nich zrezygnować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Koncepcyjnie to dwie różne maszyny. Nie znam nikogo kto lubilby obie.Albo lepiej się łowi daiwa , albo tp.Kwestia osobistych preferencji. Ciężko wykazać wyższość techniczna jednego modelu nad drugim.Bardziej popularnym kanonom dotyczącym kolowrotka wysokiej klasy odpowiada na sucho tp.I tak wybrałby większość. W pełni metalowe certate o super mocnej przekladni tez ma swoje zalety, którym tp nigdy nie dorowna.Kup oba. Pojedz nad wode. Po dniu prób zostaniesz z tym swoim a drugiego sprzedasz w stanie idealnym. Lepsze to niż łamanie sobie głowy i rozwiązywanie zagadek w teorii 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Tak z ciekawości jaka $ za Certate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Tak z ciekawości jaka $ za Certate? 1200zł Koncepcyjnie to dwie różne maszyny.Nie znam nikogo kto lubilby obie.Albo lepiej się łowi daiwa , albo tp.Kwestia osobistych preferencji.Ciężko wykazać wyższość techniczna jednego modelu nad drugim.Bardziej popularnym kanonom dotyczącym kolowrotka wysokiej klasy odpowiada na sucho tp.I tak wybrałby większość.W pełni metalowe certate o super mocnej przekladni tez ma swoje zalety, którym tp nigdy nie dorowna.Kup oba. Pojedz nad wode. Po dniu prób zostaniesz z tym swoim a drugiego sprzedasz w stanie idealnym.Lepsze to niż łamanie sobie głowy i rozwiązywanie zagadek w teoriiGuzu, dobra rada ale na podwójne zakupy nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 ..jak lubisz płynną, aksamitną pracę, nawet po kilku latach użytkowania wybór jest jeden... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 ..jak lubisz płynną, aksamitną pracę, nawet po kilku latach użytkowania wybór jest jeden... A jak postawisz na prostotę obsługi , moc oraz nie przeszkadza ci "ząbkowanie" wybór jest też jeden...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 ..a w czym ten druugi jest taki "zawiły" :P ;) ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Czyli Shimano.... Czuję , że zaraz będzie "wojna domowa" .Żart, żartem ale samemu czasem ciężko zdecydować. I to mocne i to czasem maślane. Ale może warto postawić na nowy kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Jeśli waga Ci nie przeszkadza to TP SW XG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunov Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) A jak postawisz na prostotę obsługi , moc oraz nie przeszkadza ci "ząbkowanie" wybór jest też jeden...... No jeszcze trzeba pamiętać że z rolką potrafią dziać się cuda, jak łowisz w brudnej wodzie to lubi sobie poszumieć ..... Ja mam dwie i bardzo je lobię ale warto też wiedzieć o tym, no zawsze co wędkowanie można czyścić rolkę.... Edytowane 11 Października 2014 przez lunov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) To już dla mnie za dużo i dla mojego kijka. Kupiłem Daiwę 3500HD custom i teraz muszę sprzedać , bo mi kijek leci. Świetna maszynka (od kolegi haja) , ale muszę sprzedać.Stan jak nówka.Może to shimano... . Czy przejmować się tym , że już nie produkują i może być problem z częściami zapasowymi ...!!! Edytowane 11 Października 2014 przez Zyga102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 ..mi w wszystkich daiwach jakie posiadałem szumiały..czasami od nowości...gratis dostałem ząbkowanie na 1szym wypadzie ( nówka certate)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Jeśli waga Ci nie przeszkadza to TP SW XG.Za ciężko dla kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 To już dla mnie za dużo i dla mojego kijka. Kupiłem Daiwę 3500HD custom i teraz muszę sprzedać , bo mi kijek leci. Świetna maszynka (od kolegi haja) , ale muszę sprzedać.Stan jak nówka.Może to shimano... . Czy przejmować się tym , że już nie produkują i może być problem z częściami zapasowymi ...!!!..pewnie i produkują, do czasu zanim nie wejdzie model 2015..części zabraknie, za jakieś 20lat..do tej pory chłopaki sprowadzaja z Dżapani części do modeli np. 98r... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 TP , jeżeli to nówka w 100% . Bo czasami w dobrej cenie można zanabyć tzw "nówkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 100% - nówka JDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 ..jak lubisz płynną, aksamitną pracę, nawet po kilku latach użytkowania wybór jest jeden... I ja wiem jaki - oczywiście TWIN POWER '11,właśnie taki bym wybrał,lub najchętniej klasy SW włącznie ze Stellą. Daiwa Certate HC - cóż z tego że super mocna przekładnia, po co i do czego ?,do normalnego łowienia normalnych polskich ryb?. I tak zaraz będzie wydawać niemiłe odgłosy połączone często z rzężącym łożyskiem głównym.Co zdarza się bardzo często.Łożysko tam zastosowane to kiepskiej jakości "Made in Thajland"Wybierać Panowie SHIMANO. Jest o wiele mniej kłopotów i satysfakcja większa. Pozdrawiam Józef Leśniak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 zima się zbliża 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 oj super ciezki wybor mam mlynki z tej i tej firmy i wiele razy sie zastanawialem ze czegos sie pozbede zabiore szimanca a cos nie idzie to zaluje ze daiwy nie zabralem i na odwrot i tu i tu sa zalety i wady a czym lowiles do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 I ja wiem jaki - oczywiście TWIN POWER '11,właśnie taki bym wybrał,lub najchętniej klasy SW włącznie ze Stellą. Daiwa Certate HC - cóż z tego że super mocna przekładnia, po co i do czego ?,do normalnego łowienia normalnych polskich ryb?. I tak zaraz będzie wydawać niemiłe odgłosy połączone często z rzężącym łożyskiem głównym.Co zdarza się bardzo często.Łożysko tam zastosowane to kiepskiej jakości "Made in Thajland"Wybierać Panowie SHIMANO. Jest o wiele mniej kłopotów i satysfakcja większa. Pozdrawiam Józef LeśniakDobra rada zawsze w cenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Panowie , dzięki Wam i waszej wiedzy , to ja nocy nie prześpię. Dziękuję za wszystkie rady. W grupie zawsze rażniej ...nieprawdaż !!!Dzięki J.pl , mimo że jesteście w kraju i za granicą, potrafimy się zebrać i pomóc. I to jest nasza "siła"Dziękuję uprzejmie ...wiem bardzo dużo ale nie do końca....czyli samo życie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Cześć, te 20 lat dostepności części to raczej rzadkość, ja do swojego TP 5000 XT jak i Team Daiwa 4000 HiA SW nie mogłem kupić nigdzie potrzebnych mi części, praca mojego Sustaina jak jest wilgoć w powietrzu super , jak słońce i sucho coś nieźle szumi, za to zakochalem sie w Certate 2500 HC, Tomek Edytowane 12 Października 2014 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 oj super ciezki wybor mam mlynki z tej i tej firmy i wiele razy sie zastanawialem ze czegos sie pozbede zabiore szimanca a cos nie idzie to zaluje ze daiwy nie zabralem i na odwrot i tu i tu sa zalety i wady a czym lowiles do tej pory BGM ja do tej pory łapię róznymi np; Penn Atlantis, czy RedArc4000, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 czy kupisz szimanca czy daiwe to bedzie spora roznica bylebys trafil na super plynnie chodzacy model bo to tez wazne szczescia troche kolega sprowadzil tp mg i chodzi mu conajmniej dziwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Panowie , dzięki Wam i waszej wiedzy , to ja nocy nie prześpię. Dziękuję za wszystkie rady. W grupie zawsze rażniej ...nieprawdaż !!!Dzięki J.pl , mimo że jesteście w kraju i za granicą, potrafimy się zebrać i pomóc. I to jest nasza "siła"Dziękuję uprzejmie ...wiem bardzo dużo ale nie do końca....czyli samo życie Od lat kręcę, równolegle, kołowrotkami obu firm. Nie odważyłbym się wyrokować, które młynki "lepsze".Oczywiście pomijam materiały, technologie i sposoby podparcia, oparcia i inne takie.Nad wodą liczy się ich sprawność a tu, czy Certate, czy TP, czy Stella, czy Exist, jeszcze mnie nie zawiodły.Kij ma leżeć w ręku? Kołowrotek chyba też 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi