Skocz do zawartości

Shimano TP4000 czy Certate Hyper Custom 3000 ...!!!

Zyga102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem Was poprosić o pomoc w doborze kołowrotka. Wisła, Narew do 30g + guma , ale najczęściej lżej. 8-20g, do blachy , woblera, gumy - do wszystkiego. 

Chciałem również na bolenia go zastosować. Cena jest ta sama. Co lepsze...? Waga mi nie przeszkadza.

Nowy TP4000/2011 (310g i 83cm nawoju , 5,2;1) czy używka w stanie idealnym Certate HC3000 (285g i 81cm nawoju , 4,8;1). Certate mimo mniejszego przełożenia ma prawie ten sam nawój. Shimano za to nówka.

Który wybrać i jak uważacie, który tańszy lub łatwiejszy  w naprawach , bo może też powinno się na to patrzeć.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Oczywiście wiem, że przestali je już produkować....i co ? , mam przez to z nich zrezygnować... :)

• Like 1

Koncepcyjnie to dwie różne maszyny.

Nie znam nikogo kto lubilby obie.

Albo lepiej się łowi daiwa , albo tp.

Kwestia osobistych preferencji.

Ciężko wykazać wyższość techniczna jednego modelu nad drugim.

Bardziej popularnym kanonom dotyczącym kolowrotka wysokiej klasy odpowiada na sucho tp.

I tak wybrałby większość.

W pełni metalowe certate o super mocnej przekladni tez ma swoje zalety, którym tp nigdy nie dorowna.

Kup oba. Pojedz nad wode. Po dniu prób zostaniesz z tym swoim a drugiego sprzedasz w stanie idealnym.

Lepsze to niż łamanie sobie głowy i rozwiązywanie zagadek w teorii

• Like 4

Tak z ciekawości jaka $ za Certate?

1200zł

Koncepcyjnie to dwie różne maszyny.

Nie znam nikogo kto lubilby obie.

Albo lepiej się łowi daiwa , albo tp.

Kwestia osobistych preferencji.

Ciężko wykazać wyższość techniczna jednego modelu nad drugim.

Bardziej popularnym kanonom dotyczącym kolowrotka wysokiej klasy odpowiada na sucho tp.

I tak wybrałby większość.

W pełni metalowe certate o super mocnej przekladni tez ma swoje zalety, którym tp nigdy nie dorowna.

Kup oba. Pojedz nad wode. Po dniu prób zostaniesz z tym swoim a drugiego sprzedasz w stanie idealnym.

Lepsze to niż łamanie sobie głowy i rozwiązywanie zagadek w teorii

Guzu, dobra rada ale na podwójne zakupy nie mam... :)  :)

A jak postawisz na prostotę obsługi , moc oraz nie przeszkadza ci "ząbkowanie" wybór jest też jeden...... ;)  :P

No jeszcze trzeba pamiętać że z rolką  potrafią dziać się cuda, jak łowisz w brudnej wodzie to lubi sobie poszumieć ..... Ja mam dwie i bardzo je lobię ale warto też wiedzieć o tym, no zawsze co wędkowanie można czyścić rolkę....

Edytowane przez lunov

To już dla mnie za dużo i dla mojego kijka.

Kupiłem Daiwę 3500HD custom i teraz muszę sprzedać , bo mi kijek leci. Świetna maszynka (od kolegi haja) , ale muszę sprzedać.Stan jak nówka.

Może to shimano... :) . Czy przejmować się tym , że już nie produkują i może być problem z częściami zapasowymi ...!!!

Edytowane przez Zyga102

To już dla mnie za dużo i dla mojego kijka.

Kupiłem Daiwę 3500HD custom i teraz muszę sprzedać , bo mi kijek leci. Świetna maszynka (od kolegi haja) , ale muszę sprzedać.Stan jak nówka.

Może to shimano... :) . Czy przejmować się tym , że już nie produkują i może być problem z częściami zapasowymi ...!!!

..pewnie i produkują, do czasu zanim nie wejdzie model 2015..części zabraknie, za jakieś 20lat..do tej pory chłopaki sprowadzaja z Dżapani części do modeli np. 98r...

..jak lubisz płynną, aksamitną pracę, nawet po kilku latach użytkowania wybór jest jeden... ;) :P

I ja wiem jaki - oczywiście TWIN POWER '11,właśnie taki bym wybrał,lub najchętniej klasy SW włącznie ze Stellą.

Daiwa Certate HC - cóż z tego że super mocna przekładnia, po co i do czego ?,do normalnego łowienia normalnych polskich ryb?. I tak zaraz będzie wydawać niemiłe odgłosy połączone często z rzężącym łożyskiem głównym.Co zdarza się bardzo często.Łożysko tam zastosowane to kiepskiej jakości "Made in Thajland"

Wybierać Panowie SHIMANO. Jest o wiele mniej kłopotów i satysfakcja większa.

Pozdrawiam 

Józef Leśniak

• Like 3

I ja wiem jaki - oczywiście TWIN POWER '11,właśnie taki bym wybrał,lub najchętniej klasy SW włącznie ze Stellą.

Daiwa Certate HC - cóż z tego że super mocna przekładnia, po co i do czego ?,do normalnego łowienia normalnych polskich ryb?. I tak zaraz będzie wydawać niemiłe odgłosy połączone często z rzężącym łożyskiem głównym.Co zdarza się bardzo często.Łożysko tam zastosowane to kiepskiej jakości "Made in Thajland"

Wybierać Panowie SHIMANO. Jest o wiele mniej kłopotów i satysfakcja większa.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Dobra rada zawsze w cenie !

Panowie , dzięki Wam i waszej wiedzy , to ja nocy nie prześpię. 

Dziękuję za wszystkie rady. W grupie zawsze rażniej ...nieprawdaż !!!

Dzięki J.pl , mimo że jesteście w kraju i za granicą, potrafimy się zebrać i pomóc. I to jest nasza "siła"

Dziękuję uprzejmie ...wiem bardzo dużo ale nie do końca....czyli samo życie  :)

• Like 1

Cześć, te 20 lat dostepności części to raczej rzadkość, ja do swojego TP 5000 XT jak i Team Daiwa 4000 HiA SW nie mogłem kupić nigdzie potrzebnych mi części, praca mojego Sustaina jak jest wilgoć w powietrzu super , jak słońce i sucho coś nieźle szumi, za to zakochalem sie w Certate 2500 HC,

Tomek

Edytowane przez kostom63

oj super ciezki wybor mam mlynki z tej i tej firmy i wiele razy sie zastanawialem ze czegos sie pozbede zabiore szimanca a cos nie idzie to zaluje ze daiwy nie  zabralem i na odwrot i tu i tu sa zalety i wady a czym  lowiles do tej pory

BGM ja do tej pory łapię róznymi np; Penn Atlantis, czy RedArc4000,

Panowie , dzięki Wam i waszej wiedzy , to ja nocy nie prześpię. 

Dziękuję za wszystkie rady. W grupie zawsze rażniej ...nieprawdaż !!!

Dzięki J.pl , mimo że jesteście w kraju i za granicą, potrafimy się zebrać i pomóc. I to jest nasza "siła"

Dziękuję uprzejmie ...wiem bardzo dużo ale nie do końca....czyli samo życie  :)

Od lat kręcę, równolegle, kołowrotkami obu firm. Nie odważyłbym się wyrokować, które młynki "lepsze".

Oczywiście pomijam materiały, technologie i sposoby podparcia, oparcia i inne takie.

Nad wodą liczy się ich sprawność a tu, czy Certate, czy TP, czy Stella, czy Exist, jeszcze mnie nie zawiodły.

Kij ma leżeć w ręku?  Kołowrotek chyba też  ;) 

• Like 6