Jozi Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) I ja wiem jaki - oczywiście TWIN POWER '11,właśnie taki bym wybrał,lub najchętniej klasy SW włącznie ze Stellą. Daiwa Certate HC - cóż z tego że super mocna przekładnia, po co i do czego ?,do normalnego łowienia normalnych polskich ryb?. I tak zaraz będzie wydawać niemiłe odgłosy połączone często z rzężącym łożyskiem głównym.Co zdarza się bardzo często.Łożysko tam zastosowane to kiepskiej jakości "Made in Thajland"Wybierać Panowie SHIMANO. Jest o wiele mniej kłopotów i satysfakcja większa. Pozdrawiam Józef LeśniakTrudno się z tą opinią nie zgodzić, osobiście podpisuję się 2-ma rękami.TP SW 4000XG może trochę przyciężki, ale jak wyważa mi kij od 2,52m do 2,9m to czego chcieć więcej?Wybór i tak należy do Ciebie.Chyba Kolega wyżej w poście napisał kwintesencę temau wyboru kołowrotka czy też kija Edytowane 12 Października 2014 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Jozi, chyba masz rację. Decyzja i już. Albo TP2011/4000 albo nowa Stella2014 .... w promocyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Jozi, chyba masz rację. Decyzja i już. Albo TP2011/4000 albo nowa Stella2014 .... w promocyjnej cenie.Nowa nie głupi wybór, hm może jednak stella SW będzie również na bolki na szybko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Jozi; Chyba XG , bo SW w nowej Stelli nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Stoję przed identycznym wyborem jak kolega Zyga102. Biorę te same kołowrotki pod uwagę. Jestem (byłem?) zdecydowany na HC3000 ale po lekturze wpisów znów zgłupiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Trudno się z tą opinią nie zgodzić, osobiście podpisuję się 2-ma rękami.TP SW 4000XG może trochę przyciężki, ale jak wyważa mi kij od 2,52m do 2,9m to czego chcieć więcej?Wybór i tak należy do Ciebie.Chyba Kolega wyżej w poście napisał kwintesencę temau wyboru kołowrotka czy też kijaOczywiście tylko twinek 4000 i tylko SW Waży tylko 30 kilka gram więcej, Al ta wieksza wago w dole kija przekłada sie na szybszy szczyt co szczególnie przy sandaczu jest przydatne I na okonie i na sandacze i na szczupaki stosujęNa dorsze też( jeśli spininguje za nimi ) TW 4000 SW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox34 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 TP 4000 SW na okonie ? Koledze chodziło zapewne o te Nilowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Jozi; Chyba XG , bo SW w nowej Stelli nie ma.Jest 2013, to znowu nie taka stara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) TP 4000 SW na okonie ? Koledze chodziło zapewne o te Nilowe W żadnym wypadku..Te zwyczajne okonie pasiaki nasze najpiękniejsze Edytowane 12 Października 2014 przez MIGOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nowy TP4000/2011 (310g i 83cm nawoju , 5,2;1) czy używka w stanie idealnym Certate HC3000 (285g i 81cm nawoju , 4,8;1)Wypowiadać się nie mogę o TP czy Certate bo nie używałem żadnego ale mam pytanie nawet nie do Zygi tylko do tych bardziej ogarniających w/w kołowrotki i nie tylko:Bardzo odczuwacie różnicę w przełożeniu 0,3 i 2cm różnicy w nawoju ? A 25 gram to taki najmniejszy kielonek , ja taki dziwigam . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Wypowiadać się nie mogę o TP czy Certate bo nie używałem żadnego ale mam pytanie nawet nie do Zygi tylko do tych bardziej ogarniających w/w kołowrotki i nie tylko:Bardzo odczuwacie różnicę w przełożeniu 0,3 i 2cm różnicy w nawoju ? A 25 gram to taki najmniejszy kielonek , ja taki dziwigam . Nie wiem czy wspolczuc czy zazdroscic:) Ile musialbym wypic kielonkow przed spiningowaniem, by w trakcie nie czuc roznicy w granicach 25 g, jak chodzi o kolowrotek, ktorym lowie ? ... Hmm, wole nie sprawdzac. Warto pamietac, ze jak sie siegnie po RCS AIR 3008 szpulke do tej HC to mozna zejsc z waga o kolejne 25 g. Pewnie sa tacy, co i 50 gramow roznicy nie odczuja.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nie wiem czy wspolczuc czy zazdroscic:) Ile musialbym wypic kielonkow przed spiningowaniem, by w trakcie nie czuc roznicy w granicach 25 g, jak chodzi o kolowrotek, ktorym lowie ? ... Hmm, wole nie sprawdzac. Warto pamietac, ze jak sie siegnie po RCS AIR 3008 szpulke do tej HC to mozna zejsc z waga o kolejne 25 g. Pewnie sa tacy, co i 50 gramow roznicy nie odczuja.... Chyba mówisz o szpuli RCS 3012 , bo ta jest do rozm. 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Masz rację, ta co wymieniłeś RCS AIR 3008 jest jeszcze lżejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Chyba mówisz o szpuli RCS 3012 , bo ta jest do rozm. 3000. Chyba wiem o czym mowie Mowie o szpuli Air 3008, o wadze 39 gram (zamiast 64). http://www.sl-planets.co.jp/shop/p/p00056111/ Szpula juz nie jest produkowana...a jej ceny rosna - wystarczy wrzucic ebay.com i sie przekonac po ile "chodza" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nie wiem czy wspolczuc czy zazdroscic:)Ile musialbym wypic kielonkow przed spiningowaniem, by w trakcie nie czuc roznicy w granicach 25 g, jak chodzi o kolowrotek, ktorym lowie ? ... Hmm, wole nie sprawdzac.Po pierwsze primo na rybach nie pije a po drugie primo uważam że 25 gram więcej nie robi różnicy, taki gruboskórny jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Chyba mówisz o szpuli RCS 3012 , bo ta jest do rozm. 3000. RCS 3012 wazy niemal tyle samo co oryginalna, rozni sie glebokoscia- czyt. pojemnoscia. Stad koncowka ...12.RCS 3012 jest metalowa.RCS 3008 (AIR) jest kompozytowa. Jak innne "AIR" w programie RCS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Po pierwsze primo na rybach nie pije a po drugie primo uważam że 25 gram więcej nie robi różnicy, taki gruboskórny jestem. Nie wiem czy to gruboskornosc, czy sila. Czy "krzepa". Czy kombinacja wielu innych czynnikow. Kilkoma zestawami mialem okazje w zyciu wedkowac - w tym kilkoma "nieswoimi".Jedno wiem - nie widzialem jeszcze zestawu, ktory lezalby mi lepiej niz ktorys z moich wlasnych - szczescie to czy przeklenstwo - nie wiem Ale w doborze swoich zabawek nad woda staram sie kierowac kilkoma zasadami : Wedkuje przy uzyciu mozliwie najkrotszych (na jakie pozwala lowisko) wedzisk, to oznacza najlzejszych (wagowo).Do tego najlzejszy wagowo kolowrotek (z zachowaniem mocy). Akurat relacji miedzy waga zestawu a jego czuloscia, porecznoscia, komfortem lowienia przez dlugie godziny...tego wszystkiego uwazam ze nie trzeba nikomu udowadniac.Zestaw musi byc wystarczajacej mocy by pozwolic wyholowac przylow w postaci OKAZU (kilka w tym roku wyjac zdolalem, czasami Woda obdarzy) - nie bylo kocich mord i Ryb z kolczykiem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dla mnie różnica 50 g (wody, wódki, czegokolwiek) to w kołowrotku przepaść. Ale ja mały i słaby jestem i mam rozwalone nagdarstki. Pomimo braku sił, jak już jadę na ryby to łowię 14-16 godzin, stąd jak mam do wyboru to wolę kołowrotki lżejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dla mnie różnica 50 g (wody, wódki, czegokolwiek) to w kołowrotku przepaść. Ale ja mały i słaby jestem i mam rozwalone nagdarstki. Pomimo braku sił, jak już jadę na ryby to łowię 14-16 godzin, stąd jak mam do wyboru to wolę kołowrotki lżejsze... Ja tez jestem nikczemnej postury w porownaniu z niektorymi Kolegami spotykanymi na wodami - 177 cm i 80 kg z haczykiem. Nadgarstki mam jeszcze w miare sprawne (jak na swoj wiek) Sprawa jest oczywista : Kazdy wedkuje czym moze, chce lub woli. W zaleznosci od okolicznosci. Nic mi do tego. Nikogo nie oceniam, bo woli TP SW do okoni niz 200 gramowe nawijadelko.Ale lekka drwina, z tego ze ktos czuje roznice w wadze zestawu w granicach 25 gram (albo wiecej w przypadku TP SW) to, moim skromnym zdaniem, raczej samoboj w kierunku wlasnego kolana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Edytowane 12 Października 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox34 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 177 cm i 80 kg z haczykiem ? Wcale nie tragedia a nawet więcejGuzu ze zdjęcia to wyglądasz na skromniejszego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Ja tez jestem nikczemnej postury w porownaniu z niektorymi Kolegami spotykanymi na wodami - 177 cm i 80 kg z haczykiem. Nadgarstki mam jeszcze w miare sprawne (jak na swoj wiek) Sprawa jest oczywista : Kazdy wedkuje czym moze, chce lub woli. W zaleznosci od okolicznosci. Nic mi do tego. Nikogo nie oceniam, bo woli TP SW do okoni niz 200 gramowe nawijadelko.Ale lekka drwina, z tego ze ktos czuje roznice w wadze zestawu w granicach 25 gram (albo wiecej w przypadku TP SW) to, moim skromnym zdaniem, raczej samoboj w kierunku wlasnego kolana.Pozwolę sobie uważać że postura przy wędkowaniu niewiele ma do rzeczy.Moja "nieco" ponad normę-190 cm z haczykiem i kg 120,też z haczykiem(może już nawet z siekierą).W zasadzie to Twoja,jakoby nikczemna,chyba lepiej w wędkowaniu,(zwłaszcza brzegowym)się sprawdza.A poważnie i bardziej w temacie,zapewne jest to kwestia używania wielu różnych wagowo zestawów,dla mnie róznica rzędu 35-40g wagi kołowrotka znaczenia większego nie ma.Kluczem jest tutaj słowo "zestaw" i jego pasowność.Dla przykładu-Talon z Red Arc 10400(310g) i Stradic'iem 3000(ok 350g).Dniówka z Redem porażka,zestaw kompletnie nie leżał mi w ręce,zupełny brak komfortu.Z cięższym o 40g Stradic,iem-bajka,jak przedłużenie ręki.Podobnie sytuacja ma się z krótkim(ok 215cm,do 30g)sandaczowym kijem.Nie piszę tego po to aby podważać czyjes doświadczenia czy preferencje,bo tak jak Guzu napisałeś-każdy ma swoje.Nie bez znaczenia jest na pewno także technika rzutu,każdy robi to trochę inaczej.Podając powyższe przykłady chciałem po prostu położyć nacisk na "pasowność"elementów zestawu(kija i kołowrotka).Jest czasem tak że kołowrotek sporo cięższy daje lepszy komfort niż lżejszy i jest to,oczywiście,bardzo subiektywne odczucie . Edytowane 12 Października 2014 przez drag 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Pozwolę sobie uważać że postura przy wędkowaniu niewiele ma do rzeczy.Moja "nieco" ponad normę-190 cm z haczykiem i kg 120,też z haczykiem(może już nawet z siekierą).W zasadzie to Twoja,jakoby nikczemna,chyba lepiej w wędkowaniu,(zwłaszcza brzegowym)się sprawdza.A poważnie i bardziej w temacie,zapewne jest to kwestia używania wielu różnych wagowo zestawów,dla mnie róznica rzędu 35-40g wagi kołowrotka znaczenia większego nie ma.Kluczem jest tutaj słowo "zestaw" i jego pasowność.Dla przykładu-Talon z Red Arc 10400(310g) i Stradic'iem 3000(ok 350g).Dniówka z Redem porażka,zestaw kompletnie nie leżał mi w ręce,zupełny brak komfortu.Z cięższym o 40g Stradic,iem-bajka,jak przedłużenie ręki.Podobnie sytuacja ma się z krótkim(ok 215cm,do 30g)sandaczowym kijem.Nie piszę tego po to aby podważać czyjes doświadczenia czy preferencje,bo tak jak Guzu napisałeś-każdy ma swoje.Nie bez znaczenia jest na pewno także technika rzutu,każdy robi to trochę inaczej.Podając powyższe przykłady chciałem po prostu położyć nacisk na "pasowność"elementów zestawu(kija i kołowrotka).Jest czasem tak że kołowrotek sporo cięższy daje lepszy komfort niż lżejszy i jest to,oczywiście,bardzo subiektywne odczucie . Dzieki za konkretny przyklad. Nie wiem co to za wedka ten talon, ze takiego kolowortka (350) wymaga, by operowalo sie tym wygodnie...Kolowrotki, o ktorych piszesz kojarze.Ze spiningowych, posiadanych przeze mnie w arsenale uzytkowym najciezsza jest Stella 4000 (260 g). Uzywam ja do "najciezszego" lowienia spiningiem jakie zdarza mi sie praktykowac...ale generalnie w ciagu calego sezonu lowie zdecydowanie lzej (jak chodzi o mase calosciowa zestawu) . Sumy (z premedytacja) lowie tylko i wylacznie na trolling....Ponizej fotka zestawu pstragowego, jakim probowalem w tym sezonie przechytrzac pstrazki :210 SCIV 14lb (SW) + Stella 2500 . Plecionka PE 1.5. Nie wazylem calosci zestawu. Ale mysle ze ponizej 350 g Edytowane 12 Października 2014 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dzieki za konkretny przyklad. Nie wiem co to za wedka ten talon, ze takiego kolowortka (350) wymaga, by operowalo sie tym wygodnie...Kolowrotki, o ktorych piszesz kojarze.Ze spiningowych, posiadanych przeze mnie w arsenale uzytkowym najciezsza jest Stella 4000 (260 g). Uzywam ja do "najciezszego" lowienia jakie zdarza mi sie praktykowac...ale generalnie w ciagu calego sezonu lowie zdecydowanie lzej (jak chodzi o mase calosciowa zestawu) . Ponizej fotka zestawu pstragowego, jakim probowalem w tym sezonie przechytrzac pstrazki :210 SCIV 14lb (SW) + Stella 2500 . Plecionka PE 1.5. Nie wazylem calosci zestawu. Ale mysle ze ponizej 350 g Talon o którym pisałem to VI PLUS,długość 290cm, cw.2-9g.Kij klenio-jaziowy.Nie chodziło mi o to że kij wymaga kołowrotka o wadze 350g,bo ktoś inny może czuc się z nim doskonale mając podpięty kołowrotek o wadze,powiedzmy,250g.Pisząc o takim zestawie,dla wielu osób pewnie nieakceptowalnym właśnie ze względu na wagę czy nawet wielkość kołowrotka,chciałem podkreślić jak ważne jest subiektywne odczucie łowiącego.Ty łowisz duże pstrągi zestawem o wadze mojego kołowrotka ,czując się z nim pewnie i to jest najważniejsze.Ja łowię klenie(czasem także spore)zestawem odbiegającym od,powiedzmy,"książkowego",ponieważ taki mi leżyi konkretna waga kołowrotka nie ma dla mnie znaczenia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Czyli te 40 g de facto roznice robi . Badz w jedna, badz w druga strone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi