Skocz do zawartości

Shimano TP4000 czy Certate Hyper Custom 3000 ...!!!

Zyga102

Rekomendowane odpowiedzi

jak już jadę na ryby to łowię 14-16 godzin

I pewnie większość z Was tak ma ? No to przy moich 4-5h i to max to jest różnica. Mnie nadgarstki nie bolą po tych kilku godzinach za tak tak kręgosłup nap......la że kończę wędkowanie albo muszę z godzinę posiedzieć a najlepiej poleżeć na płaskim.

• Like 1

I pewnie większość z Was tak ma ? No to przy moich 4-5h i to max to jest różnica. Mnie nadgarstki nie bolą po tych kilku godzinach za tak tak kręgosłup nap......la że kończę wędkowanie albo muszę z godzinę posiedzieć a najlepiej poleżeć na płaskim.

Wspolczuje z tym kregoslupem. Na moje (miesniowe) dolegliwosci w plecach pomaga wlasnie jak najlzejszy zestaw ...i dodatkowo pas usztywniajacy, ktory nosze podczas brodzenia.

Na problemy z samym kregoslupem, wiem ze to niestety nie pomaga...

Polecam wszystkim z problemami plecowymi pas usztywniający. Ja swój kupiłem w Decathlonie. Jest to szeroki pas neoprenowy, zapinany na rzepy z przodu, z dodatkowymi usztywnieniami z tyłu. Raz, że usztywnia krzyż, dwa, że podtrzymuje i napina mięśnie pleców, trzy, że grzeje.

• Like 2

Ja się dopiero uczę od kolegów racjonalizacji w tym zakresie. Kilka ostatnie razy brodziłem w Narwii, ceratowe spodniobuty, ciężka kamizelka, plus torba na plecach na pasku przez ramię a w niej ze 3kg żelastwa (używam głownie obrotówek i gum). A kolega sobie popylał w simmsie, z takim fajnym pasem wokół bioder. Mnie po 14-16 godzinach nie boli. Mnie napier..... Kręgosłup, plecy, łopatki, miejsca, o których normalnie nie wiem, że je mam...

• Like 1

Ja tez jestem nikczemnej postury w porownaniu z niektorymi Kolegami spotykanymi na wodami - 177 cm i 80 kg z haczykiem. 

Nadgarstki mam jeszcze w miare sprawne (jak na swoj wiek) :)

Sprawa jest oczywista : Kazdy wedkuje czym moze, chce lub woli. W zaleznosci od okolicznosci. Nic mi do tego. Nikogo nie oceniam, bo woli TP SW do okoni niz 200 gramowe nawijadelko.

To ja jestem jeszcze bardziej nikczemnej postury - 176 cm i 72 kg z haczykiem.

Pomimo moich 62 lat nadgarstki mam mocarne i nie przeszkadza mi waga młynków nawet w okolicy 600 gram,ale to żadna finezja w łowieniu.Odchodzę powoli od tego szczególnie przy połowie suma stosując dobre kołowrotki firmy SHIMANO klasy 4000 SW PG i choćby zapięło się sumka tak w ok.

2 metry + to nie ma najmniejszego problemu z holem.Stosuję też krótkie mocne wędziska o progresywnym ugięciu max.do 60 gram.Wiem że dla nie jednych może to być ból głowy.Ja nie mam problemu,a za sprawą takiego sprzętu też potrafię się siłowo przeciwstawić sumowi i wtedy on pokazuje na co go stać.Pomimo wszystkiego raczej hol siłowy i krótki,a to dlatego że rybka ma być błyskawicznie uwolniona po krótkiej sesji zdjęciowej.

Zaznaczam że to co opisałem odbywa się przy połowach z łódki na mojej ukochanej Odrze.

Dopowiem jeszcze;

Dwa lata temu na "Ujściu Warty" miałem na kiju chyba suma życia,który zaprosił mnie do Szczecina i poholował mnie w tym kierunku dobre 1,5 km i tak nap......ał  cały czas w plecionkę że w końcu puściła bardzo mocna agrafka firmy "Drenan".

Dzisiaj już nie ma takich rzeczy,a to w związku ze zmianą sprzętu.Na początku zabawy z sumami stosowałem morskie twarde wędziska o wysokim C.W i plecionkę PP 0,41.

Dzisiaj stosuję max.plecionkę 30 lb firmy Stren i to wystarcza. Na taki zestaw wyholowałem swojego największego Odrzańskiego suma o długości 1,95, ile ważył ?,tego nie wiem,bo został zaraz uwolniony i nadal zapewne pływa po Odrzańskich rewirach.

Co do wielkości kołowrotków to każdy łowi tym czym lubi i jak chce.Recepty na forum nie znajdzie.

Dopiero praktyka wędkarska pozwoli ocenić co jest odpowiednie do różnych zadań.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

To ja jestem jeszcze bardziej nikczemnej postury - 176 cm i 72 kg z haczykiem.

Pomimo moich 62 lat nadgarstki mam mocarne i nie przeszkadza mi waga młynków nawet w okolicy 600 gram,ale to żadna finezja w łowieniu.

Ja przed pierwszym wyjazdem do Norwegii kupiłem kołowrotki jak to na morze, solidne i ciężkie ale po 2 wyjazdach zmieniłem na Slammera 460 i Okumę Salinę 40 i starcza. Jakieś tam hole przeżyły i faktem jest że w Salinie łożysko oporowe po 4 latach padło ale w trakcie holów to się zdarzyło że plecionka pękła, agrafka morska się wyprostowała czy hak od kotwicy się złamał ale młynki wytrzymały.

ps. to ja jestem 5 lat młodszy, 5cm wyższy i ............35kg cięższy :wacko:

Cześć, Panowie jak bolą plecki to starajcie się nie wisieć na kregoslupie tylko podpierać go własnym poprzepcznym mięśniem brzucha , tzn jak stoimy mamy lekko wciągnięty brzuch i trzymamy się prosto , a po drugie aparat ruchu nie lubi być w bezruchu wiec starajmy się zmieniać pozycję. Tzn siedzimy, stoimy, rozciagamy się kręcimy , itd. Powinno pomóc :-) ja wytrzymałem max 20 godz na łódce bez wysiadania czy spania, na zmianę troling jako silnikowy i łapanie z ręki

Tomek

Zapomniałem dodać że przeróżne pasy właśnie zastępują nam napięcie mięśni poprzecznych brzucha, które niestety mamy zawsze za słabe.

Edytowane przez kostom63
  • Like 3

Cześć, Panowie jak bolą plecki to starajcie się nie wisieć na kregoslupie tylko podpierać go własnym poprzepcznym mięśniem brzucha , tzn jak stoimy mamy lekko wciągnięty brzuch i trzymamy się prosto , a po drugie aparat ruchu nie lubi być w bezruchu wiec starajmy się zmieniać pozycję. Tzn siedzimy, stoimy, rozciagamy się kręcimy , itd. Powinno pomóc :-) ja wytrzymałem max 20 godz na łódce bez wysiadania czy spania, na zmianę troling jako silnikowy i łapanie z ręki

Takie zalecenia dostałem od ortopedy jak mnie położyło kolejny raz w nadnarwiańskie trawy. I jeszcze: jak już stać to na lekko ugiętych w kolanach nogach i właśnie pracować mięśniem  (ale nie piwnym :P ) brzucha. 

Panowie,

Rozwińmy ten świetny tema Daiwa - Shimano ... :)  o inne dodatki zdrowotne ;

1. Prostata - sikać prosto czy na boki?

2. Zawał - czy łykać Akard , żeby nie dostać zawału kiedy złapiemy rybę naszego życia ?

3.  :)  :)  :)  :)  :) etc, ...

Żartuję oczywiście, co prawda zeszliśmy z tematu ale niestety te różne dolegliwości nam dokuczają i chyba nigdzie o nich nie rozmawialiśmy. Pozdrawiam Wszystkich męczenników naszego "Hobby" .

Jeszcze miałem coś napisać , ale muszę łyknąć coś na sklerozę .... :D .

Dobrze , że pamiętam gdzie chowam wędki, chociaż małżonka by chciała , żebym o nich zapomniał. Niedoczekanie ...!!!

• Like 6

Na bole plecow puki nie ma powaznego urazu polecam silownie - wzmocnic miesnie brzucha i plecow i same problemy znikna a i zona bedzie happy jak zobaczy ze dbacie o siebie a nie ciagle w zimnie i wilogci :),

Edytowane przez meme174
  • Like 2

Jak bolą plecy to siłownia raczej na zasadzie ćwiczeń ogólnorozwojowych / aeroby bo chyba nie masz na myśli budowania masy lub siły ?  Chłopaki podłapią i zaczną martwe ciągi robić i przysiady ... :D

Aby nie robić off topa mam pytanie odnośnie Daiw - czy jakieś modele są w pracy zbliżone do Shimanowskiego ideału , czyli masło w maśle ... ? Wszystkie charakteryzują się tą wyczuwalną pracą , czy jakieś modele są bardziej warte polecenia ?

Edytowane przez Szymon82

Zawsze myslalem ze martwe ciagi i przysiady to jedne z najlepszych cwiczen do ogolnorozwojowki (poza tym nie cwiczeni a ilosc powt. Ciezar czasy miedzy seriami i dieta detereminuja owa robienie masy) tyle grup miesniowych dziala na raz... Zreszta nie ten watek :)

Jak do wódki , to Cola z lodem i cytrynką... :) .

Ja oczywiście nie pijący... :P . A macie coś na rozgrzewkę tych mięśni , co by się nie zastały w bezruchu....!!!

Masc bengay mocno rozgrzewajaca :)

Edytowane przez meme174

Zawsze myslalem ze martwe ciagi i przysiady to jedne z najlepszych cwiczen do ogolnorozwojowki (poza tym nie cwiczeni a ilosc powt. Ciezar czasy miedzy seriami i dieta detereminuja owa robienie masy) tyle grup miesniowych dziala na raz... Zreszta nie ten watek :)

Jak najbardziej tak, ale pewnie wiesz , co miałem na myśli - chyba osobie z wyżej wymienionymi problemami te konkretnie ćwiczenia na zdrowie nie wyjdą, ale to tylko moje zdanie a zdań w tej kwestii jak i w kwestii wędkarstwa jest tyle co siłowni i osób tam trenujących :) Ja tam bym polecił stacje na każdą partię sobie poustawiać , wytrzymałość to jest to :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Szymon82

Jak bolą plecy to siłownia raczej na zasadzie ćwiczeń ogólnorozwojowych / aeroby bo chyba nie masz na myśli budowania masy lub siły ?  Chłopaki podłapią i zaczną martwe ciągi robić i przysiady ... :D

Aby nie robić off topa mam pytanie odnośnie Daiw - czy jakieś modele są w pracy zbliżone do Shimanowskiego ideału , czyli masło w maśle ... ? Wszystkie charakteryzują się tą wyczuwalną pracą , czy jakieś modele są bardziej warte polecenia ?

Daiw o pracy wybitnie maslanej jest sporo . Od rozmiaru 1000 do 4000 wlacznie.

Zalezy czego i do czego bys poszukiwal ....

\

Standardowy rzeczny Spinning , ale przynęty powiedzmy od 15 do 40 g (gumowe) , woblery itd...Ja napalony jestem na TwinPowera 4000 11' i zbieram na taki sprzęt, ale zawsze  jakieś alternatywne rozwiązania są mile widziane co powiedzmy przy zakupie sprzętu w ramach okazji często wychodzi na dobre - dlatego interesuje mnie ten wątek.

Edytowane przez Szymon82

Standardowy rzeczny Spinning , ale przynęty powiedzmy od 15 do 40 g (gumowe) , woblery itd...Ja napalony jestem na TwinPowera 4000 11' i zbieram na taki sprzęt, ale zawsze są jakieś alternatywne rozwiązania są mile widziane co powiedzmy przy zakupie sprzętu w ramach okazji często wychodzi na dobre - dlatego interesuje mnie ten wątek.

Kup TP 2011 JDM i ciesz sie zyciem :)

Jakby wpadla Ci w rece Daiwa Certate 3000, model aktualny ( w Japonii 2013, w Europie to juz rozne oznaczenia widzialem), to sobie zakrec :)