Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie śledzi w szkierach

pisiorek

Pytanie

Witam na wstępie wszystkich forumowiczów.

Z racji pierwszego wyjazdu do Szwecji na rybki chciałbym porad dotyczących połowu śledzia na tzw. choinki. Podzielcie się koledzy swoimi doświadczeniami, jaki sprzęt, jak rozpoznać ławicę, jaką techniką łowić (podrywanie ?). Nigdy nie łowiłem tą metodą więc szukam pomocy, bo podobno to sport narodowy w Szwecji, a więc być i nie spróbować to grzech.

Pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O ile wiem, żadna Szwedka nie uda się na potencjalne łowisko bez sprawdzonych gumek ;)

Niestety o połowach śledzi nie wiem nic, ale uwaga Kolegi kryst jest nie od rzeczy. Warto pobierać wiedzę u źródła.

Może ktoś kto je łowił jeszcze się wypowie. A na jak długo jedziesz i na ile skupiasz się na śledziach?

Pozdrawiam, Grzesiek

• 0

technika jest podobna do lowienia okoni i sieji na choinke, to z kolei sport narodowy w alpach ;)

1. lokalizacja ryb

2. opuszczenie zestawu na odpowiednia glebokosc

3. podnoszenie lub podszarpywanie zestawem (sila, odleglosc przesuwania oraz czestotliwisc zdradza ryby)

4. stosuje nie tylko gumy ale takze piora

5. wedka z delikatna i czula szczytowka i mocnym dolnikiem jest nie do pobicia

6. zgrabna szwedka na lodzi ma swje zalety tylko w cieple dni

• 0

totalny off top ale za to jaki przyjemny jest na co popatrzeć

chociaż ta wersja mi sie bardziej widzi

http://www.youtube.com/watch?v=a5hzdI-6HMQ&feature=relat ed

może ktoś ze Stralsundu by wiedział jak sie łowi na choinke śledzi ostatnio na moscie stało jakieś 400 osob a na wodzie było ze sto łódek

• 0

@Szpiegu....widziałeś ile tych filmików jest?? <_<

To nawet nie offtop....to materiał na cały artykuł B)

BTW

Jakby na szwedzkie szczupaczki nie gryzły to zawsze jest jakaś alternatywa ..... http://www.youtube.com/watch?v=noKgDhVygFo&feature=relat ed <_<

Wydaje mi się że byłoby niezłe branie :mellow:

UWAGA!! Oglądać tylko do 1min 20sek.!!

• 0

Czesc .

Nic prostszego ,jezeli napotkacie na stada sledzi ktore zalegaj czesto cale zatoki a laowicie z lajby same spuszczanie I OPAD zazwyczaj daje branie czesto na wszystkich hakach ot i cal filozofia .Mozna tez sobie podciagac ,podszarpywc lub lekko unosic jednym slowem wszystkie chwyty dozwolone .Te zaloczne stworzenia pozra wszystko co im podzocisz na chaku.

W sklepach za pare groszy kupisz gotowe zestwy chakow przyodzianych specjalnie na sledziE .Nam najlepiej sprawdzaly sie imitacje nadzinych na chak bialych robali BYLY TO TEZ GOTOWE ZESTWY co na poczatek jaknajbedziej polecam .

• 0

Jak ja lowilem makrelki tutaj w szkocji to zauwazylem ze najlepszym bajerem jest duza ilosc streberka. Technika jest dowolna jak wezmie jedna to poczujesz na kiju. Odczekaj chwile aby nastepne wziely na reszte hakow i zatnij. Zobaczysz co taka zgraja robi z zestawem.

A jak sie wedka wygina to glowa boli.

Polamania kija