Skocz do zawartości
  • 0

Nanofil a Okonie

kokosz77

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Walicie w gumę z kolegi.Jak najbardziej nanofil jest dobry.Używam 0,04 ale z przyponem strzałowym.Sam ciężko uzyskać wytrzymałość na węźle bezpośrednio z przynętą.Większy zasięg jak na żyłce i czucie brań lepszy.Jak dla mnie na plus.

• Like 2

• 0

Ja aktualnie uzywam nanofila 5,7kg opisanego jako 0.11mm w zielonym kolorze. Jest bardzo fajny i nawet pstragi do 45 na niego polowilem. Wczesniej testowalem najcienszy bialy i 3.3 kg tez bialy. Najcienszy nadaje sie tylko na male ryby, na mikroprzynety udalo mi sie nawet zlowic na niego karasia. Jednak juz wzdrega 35cm potrafila zerwac to cudo przy ataku. Zaznaczam ze bez przyponu strzalowego.

Reasumujac - cienkie nanofile sa slabe i ich nie polecam. Grubsze (od 5kg) sa bardzo fajne. Trzeba tylko zwracac uwage na wezly bo nanofil jest bardzo sliski. Koniecznie zrobic test wytrzymalosciowy po wiazaniu.

Edytowane przez ictus
  • Like 1

• 0

Zaleta jest na pewno zasieg, czasem kilka metrow robi znaczenie. Minusem jest to ze latwo sie przeciera. Czasem przy zaciaganiu wezla widze ze cos z niej zlazi. Wtedy poprawiam wezel. Bardzo specjallistyczna linka, ale ma swoje zastosowanie.

Edytowane przez ictus

• 0

Walicie w gumę z kolegi.Jak najbardziej nanofil jest dobry.Używam 0,04 ale z przyponem strzałowym.Sam ciężko uzyskać wytrzymałość na węźle bezpośrednio z przynętą.Większy zasięg jak na żyłce i czucie brań lepszy.Jak dla mnie na plus.

Józiu, a nie lepiej jakąś dobrą "cieniutką" plecionkę/linkę? Bez strzępienia, przyponów strzałowych, przewiązywania itd.?

• 0

Taki mały Sarkazm ;)

Jest już w sprzedaży idealny Nanofil - średnica 0,02 1,415kg

Już się nie strzępi !!! (bo jest tylko z jednej nici wyciągniętej z grubszego Nanofila)

Zaleca się nie zacinać ryby (opór przynęty może zerwać linkę)

Uwaga Koledzy  - waga na opakowaniu podaje nie wytrzymałość Nanofila, tylko wagę jednostkową opakowania !

• Like 2

• 0

W ubiegłym roku z początku sezonu miałem 0,04 mm i wyjmowałem przy jego użyciu sztuki dobrze ponad 45 cm, ale hol na takiej niteczce ryb w tych rozmiarach nie należy do rzeczy przyjemnych. Brakuje zapasu mocy i cały czas istnieje spore ryzyko utraty ryby przy ostrych odjazdach. Później przeszedłem na 0,08 mm, ale i to moim zdaniem za mało. Myślę, że bezpieczne minimum przy takich rybach to 0,10mm. Do połowu okoni w przedziale ok 25-35cm w zupełności wystarczy 0,08mm.

Edytowane przez Iras1975

• 0

Moja fascynacja Nanofilem w rozmiarze 0,06 ustępowała, wprost proporcjonalnie do tępa (szybkiego raczej :angry: ) w jakim się perfidnie strzępił, pękał na połowie długości, na misternie ukręconym  węźle etc. W jednym z wcześniejszych wątków chwaliłem grubszą wersję....którą  po czasie również odradzam.

• 0

Taki mały Sarkazm ;)

Jest już w sprzedaży idealny Nanofil - średnica 0,02 1,415kg

Już się nie strzępi !!! (bo jest tylko z jednej nici wyciągniętej z grubszego Nanofila)

Zaleca się nie zacinać ryby (opór przynęty może zerwać linkę)

Uwaga Koledzy  - waga na opakowaniu podaje nie wytrzymałość Nanofila, tylko wagę jednostkową opakowania !

wyobraz sobie branie ryby z opadu,mocne uderzenie w kij i jak tego nie zacinać???

• Like 1

• 0

Nanofil ma jedna glowna zalete: odleglosc rzutu mala przyneta i mala srednice w stosunku do wytrzymalosci. Strzepienie sie jest powaznym problemem, nawet przy zaciaganiu wezla od tarcia na mini agrafce potrafi sie kawalek zetrzec. Mimo tego przy mikroprzynetach ( np biedronka) go stosuje. Jesli lowie z brzegu czasem kilka metrow robi roznice a nanofil leci daleko.

• 0

Moja przygoda z nanofilem 0,04 trwała kilkanaście minut :) Pierwszy rzut na zawodach paproszkiem-siedzi garbusek-kilka chwil i już go nie ma. Nie było pasiastego i nie było też przynęty. Oderwałem troszkę tego cudu, zawiązałem paproszka i bodajże za trzecim rzutem przynęta na 1,5g główce poleciała tam, gdzie sama chciała :) Fakt, że przynęta leci dalej niż na żyłce ale "kruche toto" jak diabli :) W związku z tym, że nie zamierzam bawić się w dodatkowe przypony itp. nanofil poszedł u mnie w niepamięć :)

Edytowane przez sylweczek
  • Like 1

• 0

Węzeł trzymał, nie trzymał nanofil :) A tak na poważnie, to nie zamierzam zmieniać swoich przyzwyczajeń i węzłów dla "tego czegoś" :) Spróbowałem po swojemu-nie udało się ale wiem, że są i zadowoleni użytkownicy, bo w końcu ktoś mi nanofil polecił :)

Edytowane przez sylweczek

• 0

Co do tego specjalnego wezla to cos w tym jest, bo nano jest diabelnie sliski.

Do wszystkich plecionek stosuje podwojne przelozenie przez ucho kretlika/agrafki a do nanofila potrojne bo zdazylo mi sie ze w czasie testu wezla ten zwyczajnie sie rozwiazal. Trzeba na to zwracac uwage