kokosz77 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Witajcie koledzy mam pytanko bo na wedce do wzdregowania mam zalozony nanofil .Chcialem teraz zabrac teraz ten kijek na okonia na super lekko , i tu moje pytanie , czy nanofil nie zmniejsza ilosci bran okoi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Ja stosuje podobny wezel przy czym przez ucho agrawki przekladam podwojnie a dokola plecionki nie 4 tylko 8 razy. Na żyłce daje 5 razy.Nazywa się chyba Grinner. Edytowane 8 Listopada 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 andego Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) kupiłem sobie specjalnie na mroźne dni szpulkę ze średnicą 0,15 mm próbowałem wiązać tym węzłem i bardzo dobrze to wygląda jeśli chodzi o wytrzymałość. https://www.youtube.com/watch?v=8_wdhD7IN6Q Edytowane 4 Grudnia 2014 przez andego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MANTHEO Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Węzeł 3 końce stosuję od paru ładnych lat i w 100% mogę potwierdzić jego wytrzymałość, przy czym ja np. owijam od 6 do 8 razy i przekładam na końcu tylko raz i zawsze jest wszystko ok. Sprawdza się i na żyłkach i na plećkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grzegorzyk Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Z racji przymusu w postaci pogody i ujemnych temperatur zakupiłem tą linkę w średnicy 0,15 .Śliskie i sztywne to to jak diabli ale moc ma, jak na razie testowałem podwójny palomar i w rękach nie mogłem zerwać,zaczepów jakichś wielkich nie miałem,leci to jak wściekłe,kolor -czerwony po dwóch wypadach został jaki był.Puki co nie mam zdania,gdyby nie ta sztywność było by na pewno lepiej,choć podobno z czasem robi się bardziej miękka. A i jak to jest z tymi specjalnymi węzłami,stosuje się je bo lubi się ona rozwiązywać czy rwie się na węźle co sugeruje chociażby kolega z wymienionego filmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Iras1975 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Tutaj jest węzeł podobny do tego, który stosuję. Różnica polega na tym, że zakręcam zwoje od góry pętelki i jadę w dół, ale to wiązanie z obrazka też sprawdzę. Polecam zniesmaczonym wytrzymałością wypróbowanie tego węzła zakręcanego odwrotnie.. według mnie minimum + 50% wytrzymałości w porównaniu do węzła palomar. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez Iras1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grzegorzyk Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Tutaj jest węzeł podobny do tego, który stosuję. Różnica polega na tym, że zakręcam zwoje od góry pętelki i jadę w dół, ale to wiązanie z obrazka też sprawdzę. Polecam zniesmaczonym wytrzymałością wypróbowanie tego węzła zakręcanego odwrotnie.. według mnie minimum + 50% wytrzymałości w porównaniu do węzła palomar. Właśnie się nim bawię ,rzeczywiści prosty ,dość szybki węzeł.Jutro nad wodą. Edit - fakt lepiej(prościej) nawijać w stronę dołu,już mam palce pocięte od tego testowania. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez grzegorzyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Czytam i czytam i widzę, że z nanofilem już tak chyba będzie zawsze - jest tyle samo przeciwników co zwolenników. Osobiście byłem po stronie przeciwników do czasu kiedy nie trafiłem na zawodach do jednej łódki z obecnym kadrowiczem mazowieckiego. Zobaczyłem wtedy dopiero możliwości zastosowania nanofilu i instrukcję z jego korzystania. Kolega ten miał na obu wędkach nawinięte białe nanofile 0,02 i 0,04. Szukaliśmy okonia a bonusem standardowo był szczupak. Przy wietrznej pogodzie nanofil wygrał z moją plecionką 0,06. Ryby brały bardzo delikatnie ale jego linka miała wyraźną przewagę i pięknie przenosiła te skubnięcia. On wyhaczył 6 okoni 30-35cm i wymiarowego szczupaka a ja tylko jedną 30-stkę. Ale nie o wynik chodzi tylko właśnie o przenoszenie brań przy wietrznej pogodzie gdzie nanofilowi jakby to nie przeszkadzało. Są tu jednak minusy. Podczas tych jednych zawodów kolega stracił ok 30 metrów nanofila. Gdy miał zawad to po prostu rwał i wiązał następny zestaw. Oczywiście przy tym wiązaniu usuwał od 1 do 3 metrów końcowego nanofila ! Po minie wyglądało że tak właśnie musi być. Także ja nadal nie używam nanofila bo jedna szpula na zawody to nie moja półka. Jednak stosują ludzie i to z powodzeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pirania Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nanofil w połączeniu z fluorocarbonem jako przypon to najlepszy wybór. Strzela zazwyczaj na węźle a końcowy odcinek nie przeciera się. Dzięki temu nie tracimy tych ważnych dla Nas metrów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dalton Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Czy może mi ktoś mądry wytłumaczyć jedną rzeczJak to się dzieje że w opisie dla hamerykanów nanofil ma następujące parametry 0,005" to jest 0,127 mm6 lb to jest około 2,722 kg150 yd to jest około 137 m a sprzedawana na "naszym" terenie jaj wytrzymałość gwałtownie rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 To się nazywa marketing po polsku.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kempa Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Z tego co wyczytałem na jakimś amerykańskim portalu tam podaje się wytrzymałość minimalną, czyli przy zawiązanym zestawie się testuje (czyli jak pęka na węźle 2x szybciej to, to jest jego max) a u nas wiadomo im więcej kg tym lepiej (jeśli chodzi o wytrzymałość bo z grubością jest na odwrót) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dalton Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 sprawdzałem na amerykańskich stronach i jest to średnia wytrzymałość na węźle - i to ma sens.Natomiast co się podaje u nas to jest dla mnie zupełna tajemnica.Nie ma się co wtedy dziwić że niektórzy są rozczarowani,Dla amerykanów 0,02 mm ma wytrzymałość 1 lb czyli niecałe pół kg !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerwz Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Taki mamy klimat. A szmoc się lepiej sprzedaje. Kto kupi słabą linkę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kempa Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 To tak ja z samochodami lepiej wygląda/sprzedaje się zajechany diesel który na oko ma pół miliona km ale na liczniku 80 000km niż benzyna w idealnym stanie z 400 000km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinningista13 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 uzywam tego nanofilu i jest naprawde godny polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 kupiłem sobie specjalnie na mroźne dni szpulkę ze średnicą 0,15 mm próbowałem wiązać tym węzłem i bardzo dobrze to wygląda jeśli chodzi o wytrzymałość. https://www.youtube.com/watch?v=8_wdhD7IN6QTeż stosuję ten węzeł i jest ok. W WŚ z kwietnia też polecają ten węzeł. W ubiegłym roku udało mi się wytargać brzanę 75 cm na 0,08. Było ciężko, ale linka wytrzymała. Trzeba tylko pamiętać o strzępiącym się końcowym odcinku, ale biorąc pod uwagę inne zalety w sumie uważam, że warto. Wolę nanofil niż klasyczną, cienką plecionkę. Grubego nanofilu nie próbowałem, bo wydaje się strasznie sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Polecam stosowanie łączników bez węzłowych do nanofila zdecydowanie podnosi wytrzymałościowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zyga Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Jak dla mnie, szybko się zużył. Stał się szorstki, mocno hałasował na przelotkach. Póki był nowy, byłem zadowolony. Raczej nie kupię ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zyga Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Używam takiego węzła. Oplatam ok 6 razy. Zacisk zawsze na mokrej lince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Może ktoś się obrazi ale napiszę...taką polską rzeczywistość... ...troszkę zacząłem handlować sprzętem wędkarskim i przy orientowaniu się w cenach różnica w nanofilu wygląda tak, że jego cena u pseudohurtownika ("nanofil być popularny") najczęściej pochodzenia zagramanicznego i polskiego ale z czerwonym nosem (nie obrażając nikogo) a dużą hurtownią waha się ok.10zł ! Żyłki i plecionki w tym pierwszym przypadku są jednak przechowywane często w tragicznych warunkach - garaż, samochód, nieogrzewane pomieszczenia itp.... Niestety zaopatruje się tam część sklepów wędkarskich i później dostajemy baaardzo zleżałą linkę...Myślę, że część rozbieżności wynika na pewno z tego faktu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BreederGoulda Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Czy może mi ktoś mądry wytłumaczyć jedną rzeczJak to się dzieje że w opisie dla hamerykanów nanofil ma następujące parametry 0,005" to jest 0,127 mm6 lb to jest około 2,722 kg150 yd to jest około 137 m a sprzedawana na "naszym" terenie jaj wytrzymałość gwałtownie rośnie Pisałem już gdzieś na forum w jakimś temacie o sprzedaży nanofila że ta z amerykańskiego rynku ma podaną wytrzymałość węzłową a na nasz rynek wytrzymałość liniową stąd różnica w opisie. Nanofil nie jest wcale taki zły jak go opisują niektórzy i na UL się nadaje choć jest jak dla mnie zbyt sztywny i za szybko się niszczy, ja przesiadłem się na oryginalną Firline Crystal white i jestem z niej bardziej zadowolony niż z nanofila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zarq Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 węzeł.jpg Używam takiego węzła. Oplatam ok 6 razy. Zacisk zawsze na mokrej lince.Korzystałem z tego węzła dopóki nie "odkryłem" węzła zaprezentowanego przez Iras1975 -> jest o wiele mocniejszy od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arthrawn76 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 ja kupilem nanofil i w tym momencie po kilku dniach łowienia jestem zadowolony. Uzyskałem to czego oczekiwałem wcześniej od żyłki i plecionki, czyli: w miarę dalekie rzuty lakką przynętą oraz wytrzymałość. Biegam za pstrągami, a rzeczka jest bogata w zaczepy oraz rybki większe niż standardowe 0,5 kg. Trafiają się sztuki powyżej 3 kg i łososie i szczupaki. Pod koniec sezonu dam znać, czy było tak różowo jak jest teraz i pytanie często na węzłach z nanofilu, pokazana jest opcja użycia "kropelki" kleju. Czy używacie tego typu rozwiązania? Jaki klej użyć? faktycznie ową kropelkę. Czy ona może mimo wszystko nie osłabić zestawu? kiedyś, reperowałem woblerka kropelką i klej spowodowoł "utlenienie" się steru. Oczywiście woblerek naprawiony i śmiga jak dziki, tylko czy będzie korzystny dla naszej linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FidoAngel Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Tutaj jest węzeł podobny do tego, który stosuję. Różnica polega na tym, że zakręcam zwoje od góry pętelki i jadę w dół, ale to wiązanie z obrazka też sprawdzę. Polecam zniesmaczonym wytrzymałością wypróbowanie tego węzła zakręcanego odwrotnie.. według mnie minimum + 50% wytrzymałości w porównaniu do węzła palomar. A końcówkę przekładasz w oczko na górze czy na dole (oczko jiga)? A już widzę, nie odpowie ... Edytowane 3 Maja 2015 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mdziam_78 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Skuszony kilkoma dobrymi opiniami kupiłem Nanofila 0,04 choć to właściwie 0,0574. Oki cienki odpowiednio. Na szpulę Exage 1000 weszło wszystko, a w porównaniu z Techronem 0,04 było połowę mniej. Pierwszy rzut i poleciało bez urwania. Pierwszy zaczep nawet dało się wydostać, ale kolejne po mocniejszym szarpnięciu kijem rwałem. Jednak kiedy tnąc rybkę z nadgarstka, Saphirem do 7g gdzieś ją urwałem pomiędzy szczytówką i przyponem to mina zrzedła. Może jeszcze za mocny kij mam. Muszę kupić delikatniejszy i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kokosz77
Witajcie koledzy mam pytanko bo na wedce do wzdregowania mam zalozony nanofil .
Chcialem teraz zabrac teraz ten kijek na okonia na super lekko , i tu moje pytanie , czy nanofil nie zmniejsza ilosci bran okoi ??
Top użytkownicy dla tego pytania
12
9
9
5
Popularne dni
28 Paź
19
4 Lis
11
27 Gru
11
29 Paź
9
Top użytkownicy dla tego pytania
ictus 12 odpowiedzi
Jozi 9 odpowiedzi
guciolucky 9 odpowiedzi
BOB1 5 odpowiedzi
Popularne dni
28 Paź 2014
19 odpowiedzi
4 Lis 2014
11 odpowiedzi
27 Gru 2016
11 odpowiedzi
29 Paź 2014
9 odpowiedzi
Popularne posty
guciolucky
Gdybym nie miał wcześniej tej linki i ktoś by mi ją polecił jako produkt OK to po kupieniu i przetestowaniu czuł bym się oszukany. Uważam, że jestem bardzo szczery pisząc, że nie mogę polecić tej link
flower
Nanofila używam tylko w zawodniczym zestawie UL pod okonie i to już od paru lat czyli przynajmniej kilkaset godzin używania. Reasumując polecam. Stosuje klasyczny węzeł zderzakowy lub baryłkowy i ni
guciolucky
Nanofil nic nie zmniejsza poza wytrzymałością i czasem trwałości zestawu
Opublikowane grafiki
140 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi