Skocz do zawartości
  • 0

Nanofil a Okonie

kokosz77

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tutaj jest węzeł podobny do tego, który stosuję. Różnica polega na tym, że zakręcam zwoje od góry pętelki i jadę w dół, ale to wiązanie z obrazka też sprawdzę. 

Polecam zniesmaczonym wytrzymałością wypróbowanie tego węzła zakręcanego odwrotnie.. według mnie minimum + 50% wytrzymałości w porównaniu do węzła palomar. 

1407159_thumb.jpg

Potwierdzam ten węzeł jest bardzo dobry. Testowałem go ostatnio dość sporo i żadnego zerwania przy rzucie. mam nanofil 0,08 (czy coś tam 0,10) i przynęty do 12 gram.

natomiast zaczepy to oddzielny temat. Przy plecionce zdecydowanie więcej przynęt udaje się uwolnić.

• Like 1

• 0

Potwierdzam ten węzeł jest bardzo dobry. Testowałem go ostatnio dość sporo i żadnego zerwania przy rzucie. mam nanofil 0,08 (czy coś tam 0,10) i przynęty do 12 gram.

natomiast zaczepy to oddzielny temat. Przy plecionce zdecydowanie więcej przynęt udaje się uwolnić.

Ten węzeł jest góra średni. Niejeden test wykazał, że żyłka przechodząca przez ucho haka pojedynczo jest słabszym ogniwem w porównaniu do podwójnego przeplotu.

Węzeł ten to najzwyklejsza szubienica  i do prawidłowo, powtarzam prawidłowo zawiązanego palomara może się schować. W przypadku palomara duża pętla powinna być zaciskana na samym końcu- ona dociska węzeł. Wiele osób robi odwrotnie. Przetestowałem sporo węzłów i za cholere żaden nie może pobić dobrze zawiązanego palomara.

Nawet na animatedknots walneli babola

http://www.animatedknots.com/palomar/index.php?Categ=fishing 

Edytowane przez dud1
  • Like 1

• 0

nie jestem batdzo zadowolony z tej plecionki oczywiscie podstawa to prawidlowy wezel

To jesteś czy nie jesteś zadowolony z tej linki? Bo juz sie zgubiłem... ;) No chyba, ze znaki interpunkcyjne przestały na klawiaturze działać i powyższe zdanie bedzie miało inny sens po ich postawieniu miedzy słowami... ;) Edytowane przez Żbiku

• 0

Użytkuję nanofila yellow 0,8 od dwóch sezonów ( może z 20 wypadów za okoniem po 8-10 godzin ), jak za taką cenę nie ma się do czego przyczepić. Plusy to długość rzutu, na jakimś tanim kołowrotku ładnie się układa, jest cicha. Stosuje zwykły węzeł jak do żyłki i nigdy na rybie nie strzliło, czasem nawet rozgina haki od paprochów. Mogły by być trochę dłuższe odcinki niż te 125 m. Jak się łowi w zaczepach to się strzępi, trzeba przewiązywać. 

• 0

jestem zadowolony :),nie nie rwie sie byle gdzie tak powinno to brzmiec  pisze z reguly wieczorami a wtedy znaki interpunkcyjne maja male znaczenie ... :)

Jak widać, rankiem również interpunkcję masz serdecznie gdzieś. 

Poprawne pisanie postów, to wyraz szacunku dla czytelników. I świadectwo wystawiane własnej osobie. A mając w świadomości fakt, iż słowa zapisane w internecie mają bardzo długi żywot, nie jest to najlepsze świadectwo. Polecam uważną lekturę ZASAD:

http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

• 0

łowię okonie na 0,04 i jestem zadowolony

Zalety:

- cena

- nie wiem czy oddam to o co mi chodzi linka nie robi takiego balonu jak klasyczne plecionki, dzięki temu jest większe czucie przynęty i lepsze zacięcie w tempo

- długość rzutu

- z tą linką gumkę faktycznie można podbić 5 cm

Wady:

- faktycznie czasem lubi strzelić gdzieś w środku (jest podatna na uszkodzenia)

- zaczepy - cóż oczekiwać od linki 0,04 która faktycznie jest cienka

- wiązanie - pomimo dobrego węzła zawsze trzeba sprawdzić czy wiązanie siadło

- na czysto bez fluorokarbonu lub kawałka żyłki łowienie prawie niemożliwe, wystarczą za dwa kontakty z dnem i linka jest uszkodzona i się rwie

Reasumując polecam do ultra lighta spoko

Edytowane przez Piotr Boruch
  • Like 1

• 0

Jak zawiąrzecie węzeł to zamiast obcinać końcówkę linki przypalcie ją zapalniczką. W ten sposób na jej końcu powstanie kulka i kiedy węzeł zacznie się "przewlekać" to zatrzyma się na niej. Robię tak też z plecionką choć palomar się raczej nie przewleka.

Swoją drogą bierzecie linkę na uklejki (poniżej 0,1mm) i narzekacie, że słaba ;)

• Like 2

• 0

Ostatnio wiązałem FC Duel 0,19mm (cieńszego akurat nie miałem) z plecionką Varivas 0,8 (czyli jakieś 0,08mm).

Oczywiście węzełek stuka na przelotkach jak każdy jeden. Zestawy od 3 do 6g (nie zauważyłem aby specjalnie skracał odległość rzutu. Tutaj ni ma prawa się nic ześliznąć bo jeden węzełek dociska drugi.

(długość dowiązanego FC ok 2-2,5m)

Mam jeszcze ten "patent" Daiwy ale najczyściej stosuję to co opisałem wyżej

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

• 0

A dla czego miały by nie dać (przede wszystkim ten "zderzakowy"? Bo nanofil jest śliski? Ale najlepiej sprawdźcie sami. Ja nanofila nie używam bo mi nie odpowiada więc niczego nie gwarantuję. Polecam jednak te najprostsze z możliwych węzłów, które sprawdzają mi się z przeróżnymi plecionkami w łączeniu z żyłkami i FC

Adam, wiązałeś ten węzeł ... mokrymi, zgrabiałymi łapami  ;)

Edytowane przez BOB1