Szpak Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam.Do tej pory bezskutecznie szukałem w necie informacji o wedzisku castingowym nadającym się do połowu sumów i ew. sandaczy na ciężkie(od 60g), duże gumy(od 15cm).Wiekszość cięzkich wędzisk do multika ma paraboliczna akcję i długosc nie przekraczającą 2m, a mi nie bardzo ona odpowiada- wolę dłuzsze kije(ok.2.4m) o akcji podobnej do wędziska ugly stick. Może ktoś łowi sumy na casting i mógłby mi jakis kij polecic? Byłbym dozgonnie wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ugly stick??Czarna mamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ugly stick??Czarna mamba?zdecydowanie czarna mamba (uwaga f. YORK ma takowa serie i wcale nie chodzi o te kije - choc jedne i drugie swoj rodowod maja w tej samej wiosce... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 To w co proponujesz zainwestować? Chodziło mi o Shakespeare Ugly Stik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 kwestia kosztow ktore chcesz poniesc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 wolę dłuzsze kije(ok.2.4m) o akcji podobnej do wędziska ugly stick No to może po prostu Ugly Stick Spincast lub Ugly Sapphire Cast (jeśli dobrze nazwy pamiętam)? 2,4m jest chyba do 45g, a 2,7m do 60g. Chyba w WMH był ten safirek, nawet zastanawiałem się, czy nie kupić, bo cena przyjemna, a i kij mi leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 wolę dłuzsze kije(ok.2.4m) o akcji podobnej do wędziska ugly stick No to może po prostu Ugly Stick Spincast lub Ugly Sapphire Cast (jeśli dobrze nazwy pamiętam)? 2,4m jest chyba do 45g, a 2,7m do 60g. Chyba w WMH był ten safirek, nawet zastanawiałem się, czy nie kupić, bo cena przyjemna, a i kij mi leżał. panowie ale ustalmy jedna rzecz: koledze chodzi o sumy, czy tez o sumiki karłowate?? no miejsce litosc. 45g na suma?? i do tego pewnie linka o POLSKIEJ ŚREDNICY i jeszcze innymi ciekawymi rozwiązaniami... no chyba ze ktoś planuje łowić kijanki - tylko wtedy to trzeba by sie zastanowic nad celowością takiego zakupu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Wybacz, przeczytałem do 60g.Co nie zmienia faktu, że Shakespeare ma wśród Ugly Sticków modele dedykowane na sumy. Na targach chyba te białe Catfishe do 3oz w długości 8' były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 I właśnie o taki kijek mi chodziło. Problem w tym, ze jak stwierdzili w Euromecie(przedstawicielstwo)- wędzisko to już nie jest produkowane i stad problemy... bo do tej pory nie znalazłem sprzętu o podobnych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 nadal nic nie widze na temat srodkow, któe chcesz przeznaczyc. tak czy siak podzwole sobie podlinkować dyskusje na temat wyzej wspomnianej czarnej mamby. obecnie z tego co sie orientuje jest na tym forum kilka patykow na tym samym blanku wiec i komentarzy oraz przemyslen na temat tej konstrukcji... http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&&th=331 1&goto=56211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Nie słyszałem jeszcze o tej czarnej.. A jaka firma ma coś takiego i czy taka dokładnie jest nazwa tego patyka? Planuje poswięcić max 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Nie słyszałem jeszcze o tej czarnej.. A jaka firma ma coś takiego i czy taka dokładnie jest nazwa tego patyka? Planuje poswięcić max 300zł. no to i wszystko jasne mamy. patyk o ktorym mowa jest zbrojony na zamowienie i za 300 pln BYĆ MOŻE udaoby sie kupić jego blank... a szkoda, bo jest wart każdej złotówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Właśnie oglądałem tem kijek.Jest idealny, tylko ta cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 no niestety jakosc, wszechstronnosc oraz komfort psychiczny jaki towarzyszy uzytkowaniu tego a]hand made[/b]'a nie idzie w parze z kwota przez Ciebie podana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Warto posłuchać mifka, ja posłuchałem i... mam Jedyny mankament to waga wędki, choć nie oszukujmy się - kij tej mocy i długości musi być cięższy niż np jerkówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 A co powiecie na Dragon Silver...pilk cast 2.50, cw. 120-300g i waga 250g. Czy to nie dziwne ze taki lekki- może blank ma zbyt cienkie sćianki? Bo w to, że przy cenie 200pln zastosowano w nim wysokomodułowe grafity ciężko uwierzyc. Plusem jest to że jako jedyny z morskich kijaszków posiada uchwyt z pazurem(w innych mocnych morskich wędziskach wystepują tylko niskostopkowe przelotki. Zastanawiam się tylko, czy nadaje się on do casta przy współpracy z 70g gumami? A może ktoś próbował castingować morskimi kijami bez specjalnego uchwytu tzw. cyngla? Bo gdyby to było mozliwe to wolałbym zakupić Shimano BeastMaster AX Boat(jest chyba pewniejsza od dragona)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Uwierze na słowo. Ale nistety 300 to górna granica moich możliwości. Moc musi cos ważyć i liczę się z tym.Wiem coś na ten temat bo do szczupakowego spina mam przykręconą Daiwę Tournament SS2600 i choc obudowa z grafitu, to mocne tryby swoja wagę mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszp Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Warto posłuchać mifka, ja posłuchałem i... mam Jedyny mankament to waga wędki, choć nie oszukujmy się - kij tej mocy i długości musi być cięższy niż np jerkówka. A jaki jest ciężar tej wędki? pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iselimfish Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Ja używam St. Croix Wild river WC80XHF 8' cca. 2,40m 7,7 oz (cca. 220g). Dobrze sie sprawdza. Multyk musi bić z mocnym hamulcem i mocnom linkom bo ryby będu spadać. Przepraszam za mój PolskiPozdrawiamIso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 iso cholernie się ciesze, że się w końcu odważyłeś coś napisac... mam nadzieje ze w tym roku latwiej nam pójdzie wybranie sie wspolnie na ryby - oczywiscie z castem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iselimfish Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Na przykład na ten kij złowilem somika 1,56cm. Kołowrotek ABU Revo Inshore. Woblerky powyżej >18g. PozdrawiamIsoiso.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpak Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Dzięki za wszystkie rady. Zastanawiałem sie nad wędką tej firmy ale ten model okazał sie nieosiagalny(w sklepie były tylko jerkówki).W salonie WMH zakupiłem sobie inny kijek: Exori Tom Hawk Trolling 35-80g za 460. A przykręciłem do niego multiplikator ABU ambassadeur 6501 C3Ten kij to niestety nizsza półka ale powinien wytrzymać, bo zalecają go do plecionki 0.30mm.W ta niedziele wykonałem swoje pierwsze rzuty multiplikatorem- niestety w wiekszości były nieudane .Moze to wina zyłki, bo nawinąłem Ownera 0.37mm, lub zbyt lekkiej gumy 10cm z główka 10g?Jaką żyłkę polecilibyście do castingu, bo słyszałem że sztywne się nie nadają? A może ktos używa takiej niebieskiej bardzo miękkiej, choć nierozciągliwej żyłki? Kiedyś widziałem ja na kołowrotku pewnego sumiarza no i kilka razy na stronach WŚ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2024 (edytowane) WitamWpadłem na pomysł łowienia sumów na casting, z łapy z brzegu.Rzeka Warta, głównie, oraz Odra.Woblery i opaski, główkiSumy wcześniej łowiłem tylko na podwodniaka i żywca.Teraz kilka pytań.Jaki kij i multik wybrać? jaka długość i cw?Jakie woblery? Jaka plecionka?Miałem już wcześniej styczność z castem.Każda porada będzie dla mnie cenna... Chyba, że to tzw overkill i zwykły sumowy spin z slammerem to będzie lepszy wybór Edytowane 13 Września 2024 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2024 Zestaw myślę tak do max 1500pln, zapomniałem dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2024 Próbowałem kiedyś łowić sumy Abu revo Beast 41 później Toro Beast plus sg2 do 220g .Wniosek taki że kupiłem madcata plus soccorro .większy zasięg rzutu często łowi się woblerami 20-30g zwykle lotnymi ale i tak dalej rzucisz spinem .Jak zmintujesz zestaw pod przynęty nie ryby to znaczy kij pewnie do 70g będzie ci brakowało mocy.Najważniejsze żeby zestaw dawał ci fun z ryb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi