Skocz do zawartości

Specyfik do okularow polaryzujacych

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie, moze na pozor malo wedkarskie, ale jednak u mnie ma jednoznacznie zwiazek z wedkowaniem :

Czy ktos zna, kojarzy, jakis specyfik w formie sprayu, badz chusteczek, ktory zaaplikowany na okulary (szklane polaroidy) zmniejsza badz niweluje efekt parowania tychze ? 

Strasznie uciazliwa sprawa podczas porannego wedkowania, lub ogolnie podczas ciezkich przepraw w terenie (pot i rogrzane cialo), gdy podczas brodzenia obraz zachodzi mgla.

Dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Guzu

Daniel stary skuteczny sposób stosowany przez nurków to przemycie szkieł kroplą płynu do mycia naczyć a następnie dokladne przepłukanie.

Gdy nie ma płynu można przetrzeć  własną śliną szkła i następnie wypłukać szkiełka.

Ewentualnie 

Co do parujacej maski - wysmaruj od srodka pastą do zebow, zalej colą i zostaw na noc - rano wuplucz, umuj plunem do mycia naczyn po obu stronach (gumę też) i nie smaruj przypadkiem zadnym magicznymi anty-fogami... nad wodą nie dotykaj palcami szkla od srodka, napluj ostroznie tak by nie chcuchnąć i rozsmaruj (slina zawiera enzymy rozkladajace bialko i tluszcze), zaraz potem zalej woda ze zbiornika, przed wejsciem oplucz twarz wodą z maski i od razu zaloz - i pod zadnym pozorem nie sciagaj juz przed zanurzeniem. 
Nurajac drugi raz - wysusz po wyjsciu z pierwszego... 
W domu po nurkowaniu umuj plynem do naczyn i wysusz dokladnie. 

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Podobno(!)

Lustro, jakby tak wmazać dokładnie pastą do zębów a później wypolerować do czysta, to nie zaparuje w czasie najgorętszej kąpieli. Nie sprawdzałem ;) .

W moim przypadku, najczęściej pomaga uniesienie ronda kapelusza/daszka czapki ku górze, co zapewnia lepszą cyrkulację powietrza.

Kiedyś przetestuję ten samochodowy specyfik, do spryskiwania szyb, w celu zapobiegania ich parowaniu.

Daniel stary skuteczny sposób stosowany przez nurków to przemycie szkieł kroplą płynu do mycia naczyć a następnie dokladne przepłukanie.

Gdy nie ma płynu można przetrzeć  własną śliną szkła i następnie wypłukać szkiełka.

Ewentualnie 

Co do parujacej maski - wysmaruj od srodka pastą do zebow, zalej colą i zostaw na noc - rano wuplucz, umuj plunem do mycia naczyn po obu stronach (gumę też) i nie smaruj przypadkiem zadnym magicznymi anty-fogami... nad wodą nie dotykaj palcami szkla od srodka, napluj ostroznie tak by nie chcuchnąć i rozsmaruj (slina zawiera enzymy rozkladajace bialko i tluszcze), zaraz potem zalej woda ze zbiornika, przed wejsciem oplucz twarz wodą z maski i od razu zaloz - i pod zadnym pozorem nie sciagaj juz przed zanurzeniem. 

Nurajac drugi raz - wysusz po wyjsciu z pierwszego... 

W domu po nurkowaniu umuj plynem do naczyn i wysusz dokladnie. 

Niezle czary.

Chyba siegne po cos w sprayu - jakos za leniwy jestem chyba :)

ja kiedys probowalem jakis antyfogow do endoskopow i tez nie specjalnie dzialalo. paruja bo jest roznica temperatury i sie wilgoc skrapla?

Ciekawe jak szkla z tworzywa o innym przenikaniu ciepla/cieple wlasciwym czy jak tam to sie nazywa by dzialaly? albo cos ala szyby w oknach 2 soczewki z proznia pomiedzy.. Dywaguje sobie glosno bo przeszkadza mi to na rybach (okularnik jestem) i przeszkadzalo na rowerze (w zimie masakra szczegolnie) i kamera/aparat foto tez mi potrafia zaparowac od srodka dzieje sie tak tylko po dluzszej pracy = cieplo od srodka. Jakos nie widze by plucie etc mialo pomoc (chyba, ze przyczyna zjawiska jest inna niz mysle).

PS jak zimno na polu to w irlandii (duza wilgotnosc wiekszosc szyb pojedynczych) to szyby az ciekna od wilgoci...

Do kamerek kumple wkladaja jakies "torebeczki" wysuszajace i ponoc pomaga co mz wskazuje, ze jestem na dobrym tropie.

Ps w samochodzie mam szyby regularnie  z obu stron myte "specyfikiem" odpychajacym wode (nawet jak dosyc ostro pada, ale jade 60kmh+ nie musze uzywac wycieraczek, ale parowac paruja jak wczesniej,.

• Like 1

Podobno(!)

Lustro, jakby tak wmazać dokładnie pastą do zębów a później wypolerować do czysta, to nie zaparuje w czasie najgorętszej kąpieli. Nie sprawdzałem ;) .

W moim przypadku, najczęściej pomaga uniesienie ronda kapelusza/daszka czapki ku górze, co zapewnia lepszą cyrkulację powietrza.

Kiedyś przetestuję ten samochodowy specyfik, do spryskiwania szyb, w celu zapobiegania ich parowaniu.

Przetestowałem,nie pamiętam szczerze mówiąc jakiej firmy ale Anti Fog się nazywało( w sprayu).Nic nie dało,a co więcej jakiś składnik tego specyfiku oczy mi podrażnił.Parowanie czasem faktycznie mocno irytuje(także na rowerze),ale ja już nie próbuję żadnych pryskaczy.Opuszczam okulary trochę niżej na nos,same odparowują.

• Like 3

W okularach chodzę już kilkanaście lat i tak naprawdę nic nie jest skuteczne w 100 %. Parowanie jedynie jest ograniczane w w pewnym stopniu.

Na parowanie szyb np. w samochodzie dobry jest najzwyklejszy szampon rumiankowy. Działa bardzo dobrze.

Noszę okulary lecznicze - 7 dioptrii, i w tym roku zrobiłem sobie polaryzacyjne w tej wartości ( szare wybrałem)

U optyka u którego je robiłem pytałem o specyfik przeciw parowaniu szkieł, zaproponowal specyfik o nazwie "Izo Fog" produkcji JZO, producenta soczewek.

Jak do tej pory zdają egzamin, jutro wstawię fotkę produktu.środek w postaci sprayu.

• Like 1

Noszę okulary lecznicze - 7 dioptrii, i w tym roku zrobiłem sobie polaryzacyjne w tej wartości ( szare wybrałem)

U optyka u którego je robiłem pytałem o specyfik przeciw parowaniu szkieł, zaproponowal specyfik o nazwie "Izo Fog" produkcji JZO, producenta soczewek.

Jak do tej pory zdają egzamin, jutro wstawię fotkę produktu.środek w postaci sprayu.

chodzi chyba o ten preparat ;) http://allegro.pl/plyn-izofog-przeciw-zaparowaniu-soczewek-15ml-i4670766497.html

Firma Hoya ma specjalne ściereczki wielokrotnego użytku, nasączone jakimś specyfikiem. Czyste okulary przeciera się tą ściereczką i nie powinny parowac przez jakiś czas. Nazywają się ANTIFOG. Można popytać u optyka, może będą mieli. Ja osobiście ich jeszcze nie używałem.

• 4 tygodnie później...