Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Witam Pytanie, moze na pozor malo wedkarskie, ale jednak u mnie ma jednoznacznie zwiazek z wedkowaniem :Czy ktos zna, kojarzy, jakis specyfik w formie sprayu, badz chusteczek, ktory zaaplikowany na okulary (szklane polaroidy) zmniejsza badz niweluje efekt parowania tychze ? Strasznie uciazliwa sprawa podczas porannego wedkowania, lub ogolnie podczas ciezkich przepraw w terenie (pot i rogrzane cialo), gdy podczas brodzenia obraz zachodzi mgla.Dziekuje za odpowiedzi Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Takie coś kupował znajomy w sklepie dla nurków, podobno tez narciarze sobie aplikują na gogle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Takie coś kupował znajomy w sklepie dla nurków, podobno tez narciarze sobie aplikują na gogle. Czyli jakie COS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Daniel stary skuteczny sposób stosowany przez nurków to przemycie szkieł kroplą płynu do mycia naczyć a następnie dokladne przepłukanie.Gdy nie ma płynu można przetrzeć własną śliną szkła i następnie wypłukać szkiełka. Ewentualnie Co do parujacej maski - wysmaruj od srodka pastą do zebow, zalej colą i zostaw na noc - rano wuplucz, umuj plunem do mycia naczyn po obu stronach (gumę też) i nie smaruj przypadkiem zadnym magicznymi anty-fogami... nad wodą nie dotykaj palcami szkla od srodka, napluj ostroznie tak by nie chcuchnąć i rozsmaruj (slina zawiera enzymy rozkladajace bialko i tluszcze), zaraz potem zalej woda ze zbiornika, przed wejsciem oplucz twarz wodą z maski i od razu zaloz - i pod zadnym pozorem nie sciagaj juz przed zanurzeniem. Nurajac drugi raz - wysusz po wyjsciu z pierwszego... W domu po nurkowaniu umuj plynem do naczyn i wysusz dokladnie. Edytowane 12 Października 2014 przez Karol Krause 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 spróbuj pianką do golenia heh głupie ale na lustro w łazience pomaga i nie paruje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Podobno(!)Lustro, jakby tak wmazać dokładnie pastą do zębów a później wypolerować do czysta, to nie zaparuje w czasie najgorętszej kąpieli. Nie sprawdzałem .W moim przypadku, najczęściej pomaga uniesienie ronda kapelusza/daszka czapki ku górze, co zapewnia lepszą cyrkulację powietrza.Kiedyś przetestuję ten samochodowy specyfik, do spryskiwania szyb, w celu zapobiegania ich parowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Daniel ja ten stosowałem i nie chcę znać innego.http://www.sportmaxx.pl/product-pol-2551-PLYN-ANTI-FOG-PRZECIW-PAROWANIU-AQUASPEED-W-WA.htmlEwentualnie to,też świetnie działa.http://www.military-zone.sklep.pl/p987,srodek-przeciw-parowaniu-okularow.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Daniel stary skuteczny sposób stosowany przez nurków to przemycie szkieł kroplą płynu do mycia naczyć a następnie dokladne przepłukanie.Gdy nie ma płynu można przetrzeć własną śliną szkła i następnie wypłukać szkiełka. Ewentualnie Co do parujacej maski - wysmaruj od srodka pastą do zebow, zalej colą i zostaw na noc - rano wuplucz, umuj plunem do mycia naczyn po obu stronach (gumę też) i nie smaruj przypadkiem zadnym magicznymi anty-fogami... nad wodą nie dotykaj palcami szkla od srodka, napluj ostroznie tak by nie chcuchnąć i rozsmaruj (slina zawiera enzymy rozkladajace bialko i tluszcze), zaraz potem zalej woda ze zbiornika, przed wejsciem oplucz twarz wodą z maski i od razu zaloz - i pod zadnym pozorem nie sciagaj juz przed zanurzeniem. Nurajac drugi raz - wysusz po wyjsciu z pierwszego... W domu po nurkowaniu umuj plynem do naczyn i wysusz dokladnie. Niezle czary.Chyba siegne po cos w sprayu - jakos za leniwy jestem chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Posmaruj pianką do golenia i wytrzyj do sucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 ja kiedys probowalem jakis antyfogow do endoskopow i tez nie specjalnie dzialalo. paruja bo jest roznica temperatury i sie wilgoc skrapla?Ciekawe jak szkla z tworzywa o innym przenikaniu ciepla/cieple wlasciwym czy jak tam to sie nazywa by dzialaly? albo cos ala szyby w oknach 2 soczewki z proznia pomiedzy.. Dywaguje sobie glosno bo przeszkadza mi to na rybach (okularnik jestem) i przeszkadzalo na rowerze (w zimie masakra szczegolnie) i kamera/aparat foto tez mi potrafia zaparowac od srodka dzieje sie tak tylko po dluzszej pracy = cieplo od srodka. Jakos nie widze by plucie etc mialo pomoc (chyba, ze przyczyna zjawiska jest inna niz mysle).PS jak zimno na polu to w irlandii (duza wilgotnosc wiekszosc szyb pojedynczych) to szyby az ciekna od wilgoci...Do kamerek kumple wkladaja jakies "torebeczki" wysuszajace i ponoc pomaga co mz wskazuje, ze jestem na dobrym tropie.Ps w samochodzie mam szyby regularnie z obu stron myte "specyfikiem" odpychajacym wode (nawet jak dosyc ostro pada, ale jade 60kmh+ nie musze uzywac wycieraczek, ale parowac paruja jak wczesniej,. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 W nowym sezonie - podczas zimowych pstragow - zaczne od pianki do golenia . Zobaczymy ja to sie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 W nowym sezonie - podczas zimowych pstragow - zaczne od pianki do golenia . Zobaczymy ja to sie sprawdzi.No, jasne. Człowiek ogolony, to i pstrągi biorą, jak należy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 No, jasne. Człowiek ogolony, to i pstrągi biorą, jak należy Tak wlasnie to dziala ... Ale ja watku " jaka pianka do golenia na pstragi" nie zaloze - bo wiem jaka musi byc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Podobno(!)Lustro, jakby tak wmazać dokładnie pastą do zębów a później wypolerować do czysta, to nie zaparuje w czasie najgorętszej kąpieli. Nie sprawdzałem .W moim przypadku, najczęściej pomaga uniesienie ronda kapelusza/daszka czapki ku górze, co zapewnia lepszą cyrkulację powietrza.Kiedyś przetestuję ten samochodowy specyfik, do spryskiwania szyb, w celu zapobiegania ich parowaniu.Przetestowałem,nie pamiętam szczerze mówiąc jakiej firmy ale Anti Fog się nazywało( w sprayu).Nic nie dało,a co więcej jakiś składnik tego specyfiku oczy mi podrażnił.Parowanie czasem faktycznie mocno irytuje(także na rowerze),ale ja już nie próbuję żadnych pryskaczy.Opuszczam okulary trochę niżej na nos,same odparowują. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek184 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 W okularach chodzę już kilkanaście lat i tak naprawdę nic nie jest skuteczne w 100 %. Parowanie jedynie jest ograniczane w w pewnym stopniu.Na parowanie szyb np. w samochodzie dobry jest najzwyklejszy szampon rumiankowy. Działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Cześć, bo to okulary tak należy dobrać żeby przewiew był , inaczej dupa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Noszę okulary lecznicze - 7 dioptrii, i w tym roku zrobiłem sobie polaryzacyjne w tej wartości ( szare wybrałem)U optyka u którego je robiłem pytałem o specyfik przeciw parowaniu szkieł, zaproponowal specyfik o nazwie "Izo Fog" produkcji JZO, producenta soczewek.Jak do tej pory zdają egzamin, jutro wstawię fotkę produktu.środek w postaci sprayu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Noszę okulary lecznicze - 7 dioptrii, i w tym roku zrobiłem sobie polaryzacyjne w tej wartości ( szare wybrałem)U optyka u którego je robiłem pytałem o specyfik przeciw parowaniu szkieł, zaproponowal specyfik o nazwie "Izo Fog" produkcji JZO, producenta soczewek.Jak do tej pory zdają egzamin, jutro wstawię fotkę produktu.środek w postaci sprayu.chodzi chyba o ten preparat http://allegro.pl/plyn-izofog-przeciw-zaparowaniu-soczewek-15ml-i4670766497.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umarlypoeta Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Firma Hoya ma specjalne ściereczki wielokrotnego użytku, nasączone jakimś specyfikiem. Czyste okulary przeciera się tą ściereczką i nie powinny parowac przez jakiś czas. Nazywają się ANTIFOG. Można popytać u optyka, może będą mieli. Ja osobiście ich jeszcze nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdz_13 Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Płyn do mycia naczyń. Przetestowane, działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi