artur90 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Witajcie, Czy ktoś z Was orientuję z czego jest zrobiony ten puchowy dodatek na kotwiczce w tej obrotówce? Jak on się nazywa i gdzie go można kupić? Chciałbym podobnie ozdobić inne przynęty w ten sposób ale nie bardzo wiem jeszcze jak... Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Może popytaj w dziale dla muszkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Fachowo nazywa się to chwostem. Mój kumpel robi cos takiego chyba z włóczki w różnych kolorach i wychodzi mu to bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Nie pamiętam czy w lusoxie ale mepps robi duże chwosty między innymi z marabuta, czyli z jego zastępnika w postaci farbowanego indyka Kupisz to w każdym sklepie dla muszkarzy np salar.pl pod nazwą marabut lub puch marabuta. Takie chwosty, pod warunkiem, że są wystarczająco pękate pięknie pracują. Hmm, wróć. Coś mi w pamięci świta, że lusox to jednak chwosta może mieć syntetycznego. Wtedy to syntetyczne 'włóczki' , np. rozczesana wiskoza. Mepps 'Giant coś tam' ma z marabuta. Generalnie warto zarówno marabuta jak i inne materiały na duże chwosty łączyć z fleshami (coś jak anielskie włosie z choinki, tyle, że subtelniejsze) co daje świetny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mikolaj ma rację,to syntetyk łudząco podobny do wiskozy.Zaletą tego materiału jest to,że nie namaka.Pomaga utrzymaćkorpus lusoxa w poziomie.Marabuty i sierści wg mojej oceny pracują jednak bardziej kusząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mepps Giant Killer miał w zależności od roku produkcji chwosty z ogona jelenia, potem były wersje zdaje się z lamą lub kozą, a wraz z pojawieniem się modeli z paletkami malowanymi na fluo naturalna sierść została zastąpiona syntetykami.Marabuta nie pamiętam, ale być może i któraś z serii miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur90 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Teraz powinno się udać zmontować taki chwościk:-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Puch jest słaby i szybko ulegnie zniszczeniu. Próbuj z wiskozą i sierściami/ogonami. Ja robię z ogona jelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 venom_666, jedna seri ma :http://www.decathlon.pl/giant-marabou-id_8001283.htmli tu chwost jest imponujący, a łowi się na to... hmm... dostojnie Choć przynęta przeznaczona na muskie i łudząco podobna wypuszczona pod nazwą Musky Marabou.W każdym bądź razie rodzime szczupaki też biorą na chwosty w klasie XXXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Mikołaj...Chwost z marabuta, tyle że to nie Giant Killer, a Giant Marabou ;-)Giant Killer ma skrzydełko typu long.Chwosty w tych na zdjęciach na 100% z materiałów naturalnych - stawiam na ogon jelenia.Gdybym miał robić z syntetyków to wybrałbym Furrybou, Ghost hair, Ep Silky Fiber lub coś z podobnych materiałów, np. gotowy EP Ultra Brush który jest najprostszy do wykonania pieknego puszystego i dobrze pracującego chwosta.Dostepne np. tu - http://www.taimen.com/pl/pl/category/syntetyki/69 PS. Lusox ma po prostu pędzel z wiskozy... Edytowane 14 Października 2014 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppludrok Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Musky Marabou - mam taką blaszkę. Mega cwościsko na dwóch dużych kotwicach. 2 tygodnie temu wyjął w Szwecji kilka sztuk a w tym również mniejszą sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppludrok Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 ooo takie dwa maluszki mam Wbrew pozorom dobrze się tym rzuca i prowadzi. łapy nie urywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Też mam i dobrze się na to łowi, nawet w naszych wodach Wymaga jedynie zatopienia chwosta bo ten nie łapie od razu wody, ale to już urok naturalnych puchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppludrok Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 dokładnie. Aczkolwiek nie ukrywam, że pióra marabuta szału nie robią. Wg mnie fajniej pracuje sztywne włosie w giant killerach i musky killerach. Mam tandemy musky z 2 kotwicami, jest tego tam sporo i fajnie wygląda w wodzie. A więc jak koledzy piszą warto upolować jakiegoś jelenia i użyć sztywnego włoska :P:P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Odrobina chęci i można sobie chwosty ukręcić a czy będą takie jak przy Giant Killerach to już zależy od kręcącego - rybom to nie przeszkadza - w wodzie chwost i tak mokry... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur90 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 @venom_666Wielkie dzięki za linka :-) Czy mi się wydaje czy ten materiał o którym wspominałeś EP Ultra Brush, będzie mógł robić jako chwost "out of box"?. Trzeba by tylko dociąć odpowiednio na rozmiar i przymocować do kotwicy? np owinąć plecionką i dać na to parę kropelek kleju ala kropelka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Z kropelką bym nie ryzykował bo może zniszczyć lub usztywnić włókna - lepiej dać lakier do paznokci lub szelak od muszkarza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Ep brush stosuje się je ten sposób że pezymocowujesz koniec, owijasz wokół trzonka haka lub kotwicy, mocujesz przy oczku i odcinasz resztę. To wygodniejsze niż wiązanie pęczków siesci i mniejsza ilość daje lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi