Skocz do zawartości

warszawa i co dalej . . .??

w6i6e6

Rekomendowane odpowiedzi

pozdrawiam wszystkich wędkujących z warszawy i nie tylko <_<

mam takie pytanie może ktoś poradziłby gdzie warto się w warszawie i okolicach wybrać ze spinningiem B)

co sądzicie o jeziorku czerniakowskim ??

no i wisła kurcze kusi mnie ta rzeka od jakiegoś czasu :mellow: ale zupełnie nie wiem jak sie za nią zabrać hehehe do tej pory moje doświadczenia spinningowe ograniczały się do łowienia szczupaków i okoni na jeziorach niedaleko których mieszkałem ( dreństwo , rajgrodzkie , białe , sajno , necko , tajno ) aha i jeszcze jedno jak kupić zezwolenia na łowienie ryb na wiśle jeżeli nie jest się członkiem pzw ???

pozrdawiam i połamania kija na majowych szczupakach

Widze, że kolega z Augustowa, bardzo lubię tamtejsze klimaty:)

Wody na Mazowszu jest dużo, więc ciężko w jednym poście odpowiedzieć. Napisz jakiego rodzaju wody preferujesz, jakie ryby jakie metody itd...

Jeziorko Czerniakowskie jest łowiskiem wygodnym, bo w środku Warszawy i z możliwością wypożyczenia łódki, co do ryb to nie spodziewaj się eldorado, ale napewno też nie jest to bezrybie. Za szczupakiem śmiało możesz tam się wybierać.

Co do Wisły...miłości wielu z forumowiczów (w tym mnie)... Jest to ciekawa woda, ale jeżeli łowiłeś tylko na jeziorach a rzek nie znasz, to musisz mieć anielską cierpliwość:) Ja mam kontakt z Wisłą jakieś 6 lat i mimo tego, że moja wiedza o wędkowaniu oraz samej Wiśle teraz a 6 lat temu to jak niebo a ziemia, to pomimo tego większość wypraw spiningowych nad tą rzeką kończy się o kiju...i bynajmniej nie dlatego, że mało w niej ryb. W Wiśle trzeba się nauczyć łowić, nauczyć ją czytać, wyciągać wnioski itd. itd.

Co do ryb w Wiśle...wystarczy przestudiować wątki na temat poszczególnych gatunków z zeszłych lat...

Jako jeziorowcowi początkującemu na rzece gorąco polecam Ci z własnego doświadczenia książkę Marka Szymańskiego - Wędkarstwo rzeczne - spinning.

Nie ma chyba drugiej takiej napisanej przez kogoś, kto tak czuje rzekę - a w dodatku głównie Wisłę. Ja przed powrotem do wędkarstwa w zeszłym roku, łowiłem dawno temu i tylko na jeziorach. Ta książka i złażone kilometry brzegu pozwoliła mi zacząć coś tam łowić w sposób świadomy, choć dalej stawiam pierwsze kroki.

Oczywiście nie zawiera uniwersalnych recept, ale wytycza kierunki do własnych poszukiwań i pozwala się odnaleźć w świecie płynącej wody.

Pzdr,

Krąp

Ksiązki i wiedza teoretyczna jest ważna, ja osobiście polecam Sztukę łowienia ryb w rzece Jacka Jóźwiaka, nic Ci natomiast nie zastąpi nawet krótkiego bez wędki wypadu z doświadczonym kolegą, który poistruuje Cię na temat ciekawych miejsc, przynęt, technik prowadzenia itd...

Cześć w6i6e6 na wędkowanie nad Wisłą możemy oczywiście się umówić. Mnie jednak bardzo interesuje fakt bo jak mniemam zapewne się orientujesz co słychać na Rajgrodzkim i sąsiednim Krzywym które to jeziora wspominam z wielkim sentymentem bo omijam je szerokim łukiem od blisko 7-8 lat. Domyślasz się chyba z jakich powodów. Coś się zmieniło na lepsze?

Pozdrawiam Paweł.

Nad tymi jeziorami nigdy nie bylem, ale domyslam sie ze je omijasz szerokim lukiem z tego powodu co ja omijam 90% jezior w tamtej okolicy :(

Ja w okolicach augustowa łowie na kanale augustowskim i jeziorze dlugim augustowskim.

Z tego co wiem, to jedyne miejsca w tej okolicy gdzie jest jeszcze nieźle z rybami.

jeśli chodzi o rajgrodzkie to jezioro nie jest już takie jak kiedyś , ale właśnie dziś dostałem info od znajomego że trafił dwa szczupłe 90 i 97cm ale niestety z marszu połowić sie nie da , na dobre wyniki mogą liczyć albo ludzie bardzo dobrze znający to jezioro albo farciarze :mellow: