w6i6e6 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 pozdrawiam wszystkich wędkujących z warszawy i nie tylko <_< mam takie pytanie może ktoś poradziłby gdzie warto się w warszawie i okolicach wybrać ze spinningiem co sądzicie o jeziorku czerniakowskim ?? no i wisła kurcze kusi mnie ta rzeka od jakiegoś czasu ale zupełnie nie wiem jak sie za nią zabrać hehehe do tej pory moje doświadczenia spinningowe ograniczały się do łowienia szczupaków i okoni na jeziorach niedaleko których mieszkałem ( dreństwo , rajgrodzkie , białe , sajno , necko , tajno ) aha i jeszcze jedno jak kupić zezwolenia na łowienie ryb na wiśle jeżeli nie jest się członkiem pzw ???pozrdawiam i połamania kija na majowych szczupakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiex Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Widze, że kolega z Augustowa, bardzo lubię tamtejsze klimaty:)Wody na Mazowszu jest dużo, więc ciężko w jednym poście odpowiedzieć. Napisz jakiego rodzaju wody preferujesz, jakie ryby jakie metody itd... Jeziorko Czerniakowskie jest łowiskiem wygodnym, bo w środku Warszawy i z możliwością wypożyczenia łódki, co do ryb to nie spodziewaj się eldorado, ale napewno też nie jest to bezrybie. Za szczupakiem śmiało możesz tam się wybierać. Co do Wisły...miłości wielu z forumowiczów (w tym mnie)... Jest to ciekawa woda, ale jeżeli łowiłeś tylko na jeziorach a rzek nie znasz, to musisz mieć anielską cierpliwość Ja mam kontakt z Wisłą jakieś 6 lat i mimo tego, że moja wiedza o wędkowaniu oraz samej Wiśle teraz a 6 lat temu to jak niebo a ziemia, to pomimo tego większość wypraw spiningowych nad tą rzeką kończy się o kiju...i bynajmniej nie dlatego, że mało w niej ryb. W Wiśle trzeba się nauczyć łowić, nauczyć ją czytać, wyciągać wnioski itd. itd. Co do ryb w Wiśle...wystarczy przestudiować wątki na temat poszczególnych gatunków z zeszłych lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krąpiu Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Jako jeziorowcowi początkującemu na rzece gorąco polecam Ci z własnego doświadczenia książkę Marka Szymańskiego - Wędkarstwo rzeczne - spinning. Nie ma chyba drugiej takiej napisanej przez kogoś, kto tak czuje rzekę - a w dodatku głównie Wisłę. Ja przed powrotem do wędkarstwa w zeszłym roku, łowiłem dawno temu i tylko na jeziorach. Ta książka i złażone kilometry brzegu pozwoliła mi zacząć coś tam łowić w sposób świadomy, choć dalej stawiam pierwsze kroki. Oczywiście nie zawiera uniwersalnych recept, ale wytycza kierunki do własnych poszukiwań i pozwala się odnaleźć w świecie płynącej wody. Pzdr,Krąp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiex Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Ksiązki i wiedza teoretyczna jest ważna, ja osobiście polecam Sztukę łowienia ryb w rzece Jacka Jóźwiaka, nic Ci natomiast nie zastąpi nawet krótkiego bez wędki wypadu z doświadczonym kolegą, który poistruuje Cię na temat ciekawych miejsc, przynęt, technik prowadzenia itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Cześć w6i6e6 na wędkowanie nad Wisłą możemy oczywiście się umówić. Mnie jednak bardzo interesuje fakt bo jak mniemam zapewne się orientujesz co słychać na Rajgrodzkim i sąsiednim Krzywym które to jeziora wspominam z wielkim sentymentem bo omijam je szerokim łukiem od blisko 7-8 lat. Domyślasz się chyba z jakich powodów. Coś się zmieniło na lepsze? Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiex Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Nad tymi jeziorami nigdy nie bylem, ale domyslam sie ze je omijasz szerokim lukiem z tego powodu co ja omijam 90% jezior w tamtej okolicy Ja w okolicach augustowa łowie na kanale augustowskim i jeziorze dlugim augustowskim. Z tego co wiem, to jedyne miejsca w tej okolicy gdzie jest jeszcze nieźle z rybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w6i6e6 Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 jeśli chodzi o rajgrodzkie to jezioro nie jest już takie jak kiedyś , ale właśnie dziś dostałem info od znajomego że trafił dwa szczupłe 90 i 97cm ale niestety z marszu połowić sie nie da , na dobre wyniki mogą liczyć albo ludzie bardzo dobrze znający to jezioro albo farciarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w6i6e6 Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 tak się właśnie zastanawiam czy to tylko jezioro okolic augustowa mają wątpliwe szczęcie do głupich i pazernych dzierżawców . . .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi