Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy , ciężki wybór , potrzebna mi pomoc ...Nie będę specjalnie zakładaj ''swojego'' tematu dlatego podepnę się pod stary. Stoję przed trudnym , lecz stosunkowo przyjemnym problemem zakupu kołowrotka do 1500 zł...Dla mnie to spora kasa , musiałem kilka rzeczy się pozbyć , misja oczywiście odbywa się w całkowitej tajemnicy przed rodziną także nie mam co liczyć na jakieś opinie z ich strony :) Do tej pory byłem zwolennikiem starszych konstrukcji , i po swoich doświadczeniach + informacjach, które posiadłem od pomocnych forumowiczów doskonale wiem co warte i można brać w ciemno.Inaczej ma się sprawa z nowszymi konstrukcjami , które mnie zainteresowały.Nie oczekuję legendarnej trwałości na następne 20 lat bo znając życie i tak za kilka sezonów złapią mnie marketingowcy topowych marek w swoje sidła i zapragnę czegoś nowego.Niemniej nie chcę umoczyć i wydać pieniądz jak najlepiej.

Na oku mam kilka modeli :

Z Shimano Vanquish , Twin power 2015 a z Daiwy Luvias lub Certate , kołowrotek do żadnej ciężkiej orki - standardowe łowienie gumy 3-4 cale + główki 20 g.Ma być gładko , cicho , lekko bez szumów , ząbkowań i stuków puków pod woblerem sandaczowym 9 cm po prostu top w tej cenie. ... Doradzi ktoś ? Czy z nowych wypustów lepiej iść w stronę Shimano czy Daiwy ?

Edytowane przez Szymon82

Jak wiadomo gumami jak i sandaczowymi woblerami nie łowi się expresem , więc do takich zastosowań jak podałeś idealnym rozwiązaniem mógł by być nowy Twin Power.

Konkretnie to model 4000PG

Miękka , bezszelestna praca pod obciążeniem , niskie przełożenie , niska waga , duże koło przekładni z dużymi zębami ...

Z trwałością ciężko coś powiedzieć jak będzie , jednak na podstawie jednego sezonu stwierdzam że warto.

• Like 1

Witam

Na kolejny sezon zdecydowałem się kupić nowe wędzisko Fenwick ELITE TECH River Runner 2.30m, c.w. 0.8-9g z głównym przeznaczeniem na okonie. Łowię głównie na 2-3" gumy. Wędkę tą chcę sparować z kołowrotkiem, który je optymalnie wyważy (a w zasadzie nie przeważy, bo sam kij ma 115g).

Myślę o kołowrotku Mitchell Mag-Pro Extreme. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie z ww. wędziskiem i mlynkiem, to proszę o poradę, który rozmiar wymienionego przeze mnie kołowrotka będzie optymalny, 500 czy 1000?

Z góry dziękuję za Wasze porady i opinie

• Like 1

'15 Twin Power 4000PG - Panie Szymonie,w rolce jest łożysko zintegrowane razem z cała rolką.Ale jest.

Dziękuję Panie Józefie , a tak Pana okiem ten wypust 2015 jakie ma słabe strony , coś mi się obiło o uszy, że nie do końca się wszystko podobało ?

• Like 1

Że co zrobię?

Ja już ma sw 09

On miał na myśli poprzedni kręcioł.Poprosiłem moda o przeniesienie tutaj tematu , bo w końcu to chyba najlepsze miejsce na takie pytanie.

Osobiście skłaniam się do Twin Powera 4000 PG i chyba sobie go zakupię

Edytowane przez Szymon82

TP SW 4000 PG 09'  to zdecydowanie większy kołowrotek niż twinek 15' 4000PG - chociaż szpulki z twinka 09' pasują zamiennie do stelli FE , twinka XG jak i Vańka

Model 09r to raczej maszynka do ciężkiego łowienia , lekkiego trolu itp...

Tak może wyjść delikatne zamieszaniu dwa posty mogły się pomieszać:) godziny się nakładały wybaczcie ;)

Połączyła dwa tematy.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Nawet 3 tematy bo ja też w tym maczałem palce.

Przy okazji podpiąłem temat może ograniczy to tematy typu jaki kołowrotek do wędki x, a jaki do y

• Like 1

Nawet 3 tematy bo ja też w tym maczałem palce.

Przy okazji podpiąłem temat może ograniczy to tematy typu jaki kołowrotek do wędki x, a jaki do y

No połączyłeś, połączyłeś ;) , tylko zrobiłeś mi trochę niedźwiedzią przysługę, bo zależało mi na opiniach ludzi posiadających tego konkretnego Fenwicka, którzy mogliby podzielić się opiniami z jakimi młynkami sparowali swój kijek, a tak raczej tego posta nie znajdą... :( Jeśli nie jest możliwe, aby mój post pozostał na forum jako samodzielny temat, to może lepiej przerzucić go do tematu o wędkach Fenwick?

Co do Mitchella Mag-Pro Extreme, to zainteresowałem się nim, gdyż słyszałem kilka pozytywnych opinii i jest to ich flagowy młynek, więc może się przyłożyli?

Biorę pod uwagę też Shimano Rarenium ci4+ fb tylko, że w necie widzę oferty jedynie rozmiarów 1000 i 2500. Ten drugi jest za duży a pierwszy, hmmm, jak myślicie? Jasne, że najlepiej z wędziskiem w ręku dopasowywać kręciołek i przed samym zakupem oczywiście taka przymiarka nastąpi, ale wcześniej chcę mieć już zawężone pole poszukiwań i ukierunkowane na 1-2 konkretne modele.

Jaka właściwie jest przewaga tego Reranium nad Mag-Pro Extreme poza marką? Chodzi mi o ich faktyczne zalety i wady, zastosowane rozwiązania i przewagę jednych nad drugimi. Co właściwie jest takiego w Reranium, że są nad nim same ochy i achy, a Mitchell jest be, ale tak obiektywnie?