Szymon82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Koledzy , ciężki wybór , potrzebna mi pomoc ...Nie będę specjalnie zakładaj ''swojego'' tematu dlatego podepnę się pod stary. Stoję przed trudnym , lecz stosunkowo przyjemnym problemem zakupu kołowrotka do 1500 zł...Dla mnie to spora kasa , musiałem kilka rzeczy się pozbyć , misja oczywiście odbywa się w całkowitej tajemnicy przed rodziną także nie mam co liczyć na jakieś opinie z ich strony Do tej pory byłem zwolennikiem starszych konstrukcji , i po swoich doświadczeniach + informacjach, które posiadłem od pomocnych forumowiczów doskonale wiem co warte i można brać w ciemno.Inaczej ma się sprawa z nowszymi konstrukcjami , które mnie zainteresowały.Nie oczekuję legendarnej trwałości na następne 20 lat bo znając życie i tak za kilka sezonów złapią mnie marketingowcy topowych marek w swoje sidła i zapragnę czegoś nowego.Niemniej nie chcę umoczyć i wydać pieniądz jak najlepiej.Na oku mam kilka modeli :Z Shimano Vanquish , Twin power 2015 a z Daiwy Luvias lub Certate , kołowrotek do żadnej ciężkiej orki - standardowe łowienie gumy 3-4 cale + główki 20 g.Ma być gładko , cicho , lekko bez szumów , ząbkowań i stuków puków pod woblerem sandaczowym 9 cm po prostu top w tej cenie. ... Doradzi ktoś ? Czy z nowych wypustów lepiej iść w stronę Shimano czy Daiwy ? Edytowane 15 Listopada 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jak wiadomo gumami jak i sandaczowymi woblerami nie łowi się expresem , więc do takich zastosowań jak podałeś idealnym rozwiązaniem mógł by być nowy Twin Power.Konkretnie to model 4000PGMiękka , bezszelestna praca pod obciążeniem , niskie przełożenie , niska waga , duże koło przekładni z dużymi zębami ...Z trwałością ciężko coś powiedzieć jak będzie , jednak na podstawie jednego sezonu stwierdzam że warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Dzięki Karolu za opinię , a jak ta rolka, w której brak łożyska ? (zgadza się ? ) Często tam zaglądałeś , szumiała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Szymon w ciągu sezonu nie zaglądałem tam zupełnie , jedynie co zaplikowałem może z 3 razy oliwki.Poza tym bezszelestnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 A może tp sw xg?Kolega dawek1 ma w dobrej cenie nowe modele.Większe przełożenie ale zawsze można kręcić wolniej korbką:-)Jeżeli nowy sw jest tak dobry jak model 09 to korba na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrykCBR Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam Na kolejny sezon zdecydowałem się kupić nowe wędzisko Fenwick ELITE TECH River Runner 2.30m, c.w. 0.8-9g z głównym przeznaczeniem na okonie. Łowię głównie na 2-3" gumy. Wędkę tą chcę sparować z kołowrotkiem, który je optymalnie wyważy (a w zasadzie nie przeważy, bo sam kij ma 115g). Myślę o kołowrotku Mitchell Mag-Pro Extreme. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie z ww. wędziskiem i mlynkiem, to proszę o poradę, który rozmiar wymienionego przeze mnie kołowrotka będzie optymalny, 500 czy 1000? Z góry dziękuję za Wasze porady i opinie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 TP SW to raczej cięższe zastosowania, przynajmniej ten 09 , korba nie dla mnie raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Nie jest aż tak duży.Też się kiedyś obawiałem rozmiaru ale jest ok.No i jest moc :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 skrzywdzisz się tym kołowrotkiem... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 U mnie najlepiej sprawuje się Shimano Cardiff Area Ci4 2000 wcześniej miałem certate 1003 i była za ciężka... Co do francuskich kołowrotków ... chyba jak z samochodami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Bierz rarenium 1000-2500FB. Sprawdzony mlynek ponizej 200g. Edytowane 15 Listopada 2015 przez pmiszk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 to już jak rarka to tego ci4 plus rozsądniej, nowe w smiesznej cenie a ma pinion na łożyskach a nie Stulejce od tylca ;> i waga niziutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Odpuść sobie Mitchella. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabik Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 najlepiej kup kij idz do sklepu z wędką i zobacz sam co ci pasuje , zobacz wagę nawet jakiegoś taniocha , a potem szukaj czegoś dobrego w tej wadze i wszystko Jasne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Dzięki Karolu za opinię , a jak ta rolka, w której brak łożyska ? (zgadza się ? ) Często tam zaglądałeś , szumiała ?'15 Twin Power 4000PG - Panie Szymonie,w rolce jest łożysko zintegrowane razem z cała rolką.Ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 '15 Twin Power 4000PG - Panie Szymonie,w rolce jest łożysko zintegrowane razem z cała rolką.Ale jest.Dziękuję Panie Józefie , a tak Pana okiem ten wypust 2015 jakie ma słabe strony , coś mi się obiło o uszy, że nie do końca się wszystko podobało ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) skrzywdzisz się tym kołowrotkiem...Że co zrobię?Ja już mam sw 09.Bardzo dobrze zainwestowane pieniążki. Edytowane 15 Listopada 2015 przez Łukasz W 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Że co zrobię?Ja już ma sw 09On miał na myśli poprzedni kręcioł.Poprosiłem moda o przeniesienie tutaj tematu , bo w końcu to chyba najlepsze miejsce na takie pytanie.Osobiście skłaniam się do Twin Powera 4000 PG i chyba sobie go zakupię Edytowane 15 Listopada 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Że co zrobię?Ja już mam sw 09.Bardzo dobrze zainwestowane pieniążki. jak najbardziej, ja pisałem o mitchellu a ktoś chyba tematy połączył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jakiś chochlik:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Tak może wyjść delikatne zamieszaniu dwa posty mogły się pomieszać godziny się nakładały wybaczcie Połączyła dwa tematy. Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jakiś chochlik:-) SW 09 jest debeściak i jego mafia też, nie śmiałbym inaczej twierdzić jest naj z tej rodzinki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 TP SW 4000 PG 09' to zdecydowanie większy kołowrotek niż twinek 15' 4000PG - chociaż szpulki z twinka 09' pasują zamiennie do stelli FE , twinka XG jak i VańkaModel 09r to raczej maszynka do ciężkiego łowienia , lekkiego trolu itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Tak może wyjść delikatne zamieszaniu dwa posty mogły się pomieszać godziny się nakładały wybaczcie Połączyła dwa tematy.Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu TapatalkaNawet 3 tematy bo ja też w tym maczałem palce.Przy okazji podpiąłem temat może ograniczy to tematy typu jaki kołowrotek do wędki x, a jaki do y 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrykCBR Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Nawet 3 tematy bo ja też w tym maczałem palce.Przy okazji podpiąłem temat może ograniczy to tematy typu jaki kołowrotek do wędki x, a jaki do yNo połączyłeś, połączyłeś , tylko zrobiłeś mi trochę niedźwiedzią przysługę, bo zależało mi na opiniach ludzi posiadających tego konkretnego Fenwicka, którzy mogliby podzielić się opiniami z jakimi młynkami sparowali swój kijek, a tak raczej tego posta nie znajdą... Jeśli nie jest możliwe, aby mój post pozostał na forum jako samodzielny temat, to może lepiej przerzucić go do tematu o wędkach Fenwick? Co do Mitchella Mag-Pro Extreme, to zainteresowałem się nim, gdyż słyszałem kilka pozytywnych opinii i jest to ich flagowy młynek, więc może się przyłożyli? Biorę pod uwagę też Shimano Rarenium ci4+ fb tylko, że w necie widzę oferty jedynie rozmiarów 1000 i 2500. Ten drugi jest za duży a pierwszy, hmmm, jak myślicie? Jasne, że najlepiej z wędziskiem w ręku dopasowywać kręciołek i przed samym zakupem oczywiście taka przymiarka nastąpi, ale wcześniej chcę mieć już zawężone pole poszukiwań i ukierunkowane na 1-2 konkretne modele.Jaka właściwie jest przewaga tego Reranium nad Mag-Pro Extreme poza marką? Chodzi mi o ich faktyczne zalety i wady, zastosowane rozwiązania i przewagę jednych nad drugimi. Co właściwie jest takiego w Reranium, że są nad nim same ochy i achy, a Mitchell jest be, ale tak obiektywnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi