orczyk Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Witam. Bardzo chciałbym przeczytać waszą opinię na temat Daiwy BRADIA. Czy warto starać się o nią i maksymalnie ile można zapłacić za używaną ? Nie ma na jej temat zbyt wielu opinii. Może ktoś jej używa i zna jej wady?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Witam. Bardzo chciałbym przeczytać waszą opinię na temat Daiwy BRADIA. Czy warto starać się o nią i maksymalnie ile można zapłacić za używaną ? Nie ma na jej temat zbyt wielu opinii. Może ktoś jej używa i zna jej wady?. wady ? prosta daiwa jak większość r4 wiele do certate nie brakuje ani bradii ani infinity czy innym bliźniakom....fajna maszynka bez udziwnień , metalowa hamulec mocny, szpula szeroka, mocy nie brakuje, jak to daiwa może śmigać jak masło, a zaraz może dawać się odczuć przekładnia nie mniej jednak to mocne sprzęty i nawet te ząbkujące czy z odczuwalną pracą przekładni kręcą bezawaryjnie.Ile można dać za używaną ? 5-6-7 stówek ? zależy od stanu i tego co masz w zestawie...Znajomy ma do sprzedania wersję 3000 praktycznie nową z oryginalną zapasową szpulą ,całość za 1100 zł , także masz jakieś porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 wady ? prosta daiwa jak większość r4 wiele do certate nie brakuje ani bradii ani infinity czy innym bliźniakom....fajna maszynka bez udziwnień , metalowa hamulec mocny, szpula szeroka, mocy nie brakuje, jak to daiwa może śmigać jak masło, a zaraz może dawać się odczuć przekładnia nie mniej jednak to mocne sprzęty i nawet te ząbkujące czy z odczuwalną pracą przekładni kręcą bezawaryjnie.Ile można dać za używaną ? 5-6-7 stówek ? zależy od stanu i tego co masz w zestawie...Znajomy ma do sprzedania wersję 3000 praktycznie nową z oryginalną zapasową szpulą ,całość za 1100 zł , także masz jakieś porównanie.http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/daiwa-bradia-japan/31391/p bradia w niezlej promocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 nawet powiedziałbym ,że w bardzo niezłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orczyk Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedź na temat Daiwy Bradia. Zapytam o coś jeszcze. Może wyda się to głupie, ale czy ktoś z was używał kiedyś do spiningu kołowrotka z ruchomą. szpulą. Wykorzystuje się do tego kołowrotki typu centrepin lub rosyjskie NELMY. Słyszałem , że nad Drawą spotykają się co jakiś czas "miłośnicy ruchomej szpuli" i oprócz łowienia na muchę również posługują się takimi kołowrotkami. Czy ktoś widział jakiegoś wędkarza w Polsce używającego do spiningu tego typu kołowrotka? Co sądzicie o łowieniu nimi przy użyciu spiningu ? Czy są sklepy gdzie można je dostać? Czy to już nieodwracalnie przeżytek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Siemka, przymierzam się powoli do zakupu jakiegoś młynka(jak opchne luviasa ), co byście podpięli do mhx'a s871-2? Myślę nad rarenium 2500 fb jak na razie, no i też mam na myśli jakąś używkę. Strasznie podoba mi sie certate 1500 ale znaleźć taką poza ebay to ciężko pewnie. Cenowo 800 z hakiem maksymalnie chciałbym się zmieścić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Luvias zły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Zły nie jest, wręcz przeciwnie, mam po prostu chęć pokręcenia czymś innym w mniejszym rozmiarze lub o mniejszej wadze w celu zredukowania wagi całego zestawu . Ot takie moje "widzimisie" Edytowane 30 Listopada 2015 przez MATIG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepccio Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Kolego każdy młynek, wielkości 2000-2500 będzie dobry. Zależy to od zasobności portfela lub preferencji. Może Rarenium, Biomaster, Soare,Twin Power, Spro "różnej maści", itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Dostałem niedawno rarenium 2500fb .. nowy, kupiony tutaj na forum. Kręci lepiej niż moje kanciaki i tp98... linkę układa cud miód i do tego jest piękny:) Jak z trwałością nie wiem ale mam to gdzies 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Stoję przed wyborem młynka w rozmiarze 40 (w starym pojeciu czyli mocny i spory). Pierwszą i najlepšza opcją jest biomaster 4000 XT ale to już bardzo leciwe maszynki i może być ciężko o egzemplarz w dobrym stanie. Wiec rozważam nowe i tu proszę kolegów o sensowne porady: - Daiwa Legalis 3000/3500- Jaxon VX machine 300- Ryobi Arctica 4000 CF- Konger Sentry 1240 FD Tylko proszę rzeczowo i konstruktywnie - bo że Stella lepsza i Emblem, i TP, to ja wiem. Że szwagier wujka miał kongera za 80zł i był bubel też wiem. Że wujek bratanka pociotka zajechał daiwe procaster w miesiąc też wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Na suma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Nie, bez żartów - po prostu cięższy rzeczny młynek. Na suma stricte to bym nie patrzył na młynki poniżej 5000. Mlynek który pozwoli wyjąć bez paniki wąsatego w mniejszym rozmiarze, fakt, ale nie na sumy przeznaczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Nie, bez żartów - po prostu cięższy rzeczny młynek. Na suma stricte to bym nie patrzył na młynki poniżej 5000. Mlynek który pozwoli wyjąć bez paniki wąsatego w mniejszym rozmiarze, fakt, ale nie na sumy przeznaczony. używany zauber / red arc / td 935iz - w 200 zł się zmieścisz ewentualnie poszukaj saliny 40 , też za 2 stówki trafisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 To moze jakies Zaubero/Redy ? to sa naprawde sprawdzone młynki...w "kieszonkowej" cenie Ps... nie trzeba młynka 5000 na suma wystarczy dobra konstrukcja i w 30 stce sie zmiescimy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Zaubery i redy od kilku lat jadą z jakością w dół aż kwiczy. I używka w tej klasie to naprawdę gruba loteria. Jak pisałem- z używek to rozważam i szukam starego, dobrego szimańca. A jak ma być nówka - to obecnie ponizej 1000 nic nie gwarantuje dobrej jakości. Więc pytam o najbardziej przyzwoity młynek. Z dobrym nawojem pletki, bo jakby nie ta sprawa to miałbym już Slammera. Alw nocne rozplątywaniw bród i rzuty pod nogi mnie cieszą. Co do obecnych 30 - jakoś nie widzę nawet średniego wąsacza na zauberze 3000. Widzę w wyobraźni dymiący hamulec i zgolone zęby napędu.Mimo masy wad mojego DAM-a calyber 30 z lat bodaj 2003-2005 ma moc i dał radę przy sumku 120. Tylko że młynek ewidentnie się męczy przy wiślanym łowieniu. Dzisiejsze młynki 30 to ni pies ni wydra - na cięższego spina za delikatne, na pstrągi za ciężkie. Chyba że mówimy o wysokiej półce daiwa/ shimano, chociaż Vańka 3000 na sumy bym nie wziął. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez etherni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Moj typ dla Ciebie to okuma raw II 40, mam od poltorej sezonu, nie korzystalem wiele ale trolling znosil dzielnie, szybkie hole zanderkow tez. Praca nawoj wyglad nienaganny, opinie zbiera dobre ... czego więcej Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Sandre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Ale pierdylenie ze teraz Redy sa gorsze jak kidys ...to bzdura ktos wypuścił taki mit i sie przyjeło ... Sa wyjątkowo dobre nadal w swojej klasie ... nówki tak samo Ale wiadomo ze są tez inne porównywalnie dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Do rozważenia, na rawki nie patrzyłem - jedyne co to chyba za lekka do mojego kija. Te 310-330g byłoby optymalne. W okumach nie lubię dziwacznej rolki z tym wcięciem , ale nawój mimo braku urody faktycznie jest dobry. O daiwie legalis nikt nic nie wie? Edytowane 4 Grudnia 2015 przez etherni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Bzdura zaloz obrotowke nr 5 do starego reda a zaloz do nowego. Po godzinie zobaczysz. Jesli mialbym wybrac najlepsza cene do jakosci powiedzialbym ryobi ecussima ... 90zl praca jak na ta klase po prostu maslo .. nawoj nienaganny, knob wygodny. Dla nieonanisty sprzetowego ten mlynek + inazuma xplode zander up to 23 to budzetowa maszyna na pare lat. Ja niestety z tej drugiej grupy;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Co do obecnych 30 - jakoś nie widzę nawet średniego wąsacza na zauberze 3000. Widzę w wyobraźni dymiący hamulec i zgolone zęby napędu.Mimo masy wad mojego DAM-a calyber 30 z lat bodaj 2003-2005 ma moc i dał radę przy sumku 120. Tylko że młynek ewidentnie się męczy przy wiślanym łowieniu. Na Red Arcu wyjechał we Francji sum 40 kg ( przytaczam info z innego forum o tematyce wąsatowatej ) - więcej zaufania do sprzętu A jak ma być nówka - to obecnie ponizej 1000 nic nie gwarantuje dobrej jakości. Więc pytam o najbardziej przyzwoity młynek. Z dobrym nawojem pletki, bo jakby nie ta sprawa to miałbym już Slammera. Alw nocne rozplątywaniw bród i rzuty pod nogi mnie cieszą. Niedawno sam chciałem zakupić jakiś kołowrotek z wyższej półki , z 1500 rzucę ,a co raz się żyje - myślałem sobie , że to będzie inwestycja na lata , połowię takim do 40-stki Porzuciłem te plany po solidnych rozmyśleniach , że w zasadzie małe szanse aby kołowrotek został u mnie dłużej niż 3 sezony bo i tak po dwóch trafi na giełdę , a od czasów kiedy poznałem Redy, Zaubery , już kilka dobrych lat temu , w zasadzie nic nie robi na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia , Stelle , Turki , ten sam złom Za 1500 nakupuję sobie Zauberowatych na każdy dzień tygodnia innego a czy dożyję ich zajechania to też nie jest zagwarantowane Próżność , znudzenie i ciekawość - to gubi najbardziej i niestety korci próbować innych , tyle.Wracając i nie rozmywając tematu , do 300 zł polecam Zauberowate, a może Ryobi Excia ? Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Szymon82 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Ja starej wersji nie mam, ale łowie takim kupionym w 2013 roku ..tego typu testy nie straszne mu są bo pracuje (jak dla mnie ) dalej dobrze i z gumami pod sporym obciążeniem tez świetnie pracuje... Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Greg #2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 No, a ja gdzieś pośrodku - tak się masturbuję sprzętem przez pokrowiec Ecusimy, passiony - ok. , ale chyba arctica to po prostu lepsza wersja tej konstrukcji? Zniechęca tylko brak zapasowej szpuli. Opinie ma świetne - na 10 łowiących Arcticą jest 9 zadowolonych. Z zauberem już tak nie jest. Najmniej wiadomo o daiwie legalis - wiecej mitów i uprzedzeń niż rzeczowych opinii. Z opisu - prosta, solidna, metalowa. Dobry nawój - to potwierdzają nawet zniechęceni wadami. Ale konkretów mało. Red arc, poza spadkiem jakości , po prostu odrzuca mnie wizualnie. Możecie się śmiać - i naprawdę mało mnie obchodzi wygląd młynka, ale kurka czerwony?!? Tęsknię za czasami kiedy młynki były czarne. Wszystkie, poza wyjątkami w kolorze ciemnej zieleni. Druga sprawa - za cenę red arca można kupić Shimano technium z starszej serii. Plastik, 3 łożyska, i w ogóle. Tyle że jakoś precyzja i moc tego młynka robi wrażenie. A "fefnaście" łożysk nijak mnie nie przekonuje chyba że w stelli. Stary exceler na 4 łożyskach jest zajeb.. trwały. Wada dla mnie dyskwalifikująca - nawój i zasięg rzutu. Jak daiwy nie lubię to młynek 8 letni bez luzów - szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Kolor nie ma znaczenia...jak sie nie podoba red to sa tez BLACK Arc,,, :lol: :lol: Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Greg #2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Black arc to inna konstrukcja... Nawój na "S" , inne bebechy. Arci się mocno różnią. Wbrew pozorom i wyglądowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi