Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam dobrać kołowrotek do wędki Dragon HM80 Ghost Buster, dł. 2.90m, c.w 2-10,5g, waga 145g. Rozważam kołowrotek wielkości 2500-3000. Przemawia ta druga wielkość z uwagi na nieco dłuższy zasięg rzutów małymi przynętami. Stosujecie ten kijek na kleniach? Może kilka propozycji modeli kręciołów? Myślę nad Twin Powerem Shimano. 

No właśnie na sucho w sklepie:) większość ładnie i przyjemnie będzie się prezentować,ale to nie nowość-ameryki nie odkryłem,a w praniu pod obciążeniem w warunkach bojowych wyjdzie szydło z worka ( i nie mówię tu o Beacie ;-) lecz biorąc pod uwagę cenę,która często jest wyznacznikiem to Ryobi będzie jednym z lepszych wyborów.

• Like 1

Kolego lepiej ten szrot oddaj jeżeli masz taka możliwość tutaj na forum zalozylem kiedys temat na temat tego kolowrotka :) do tej pory sie z nim mecze i non stop jest w serwisie teraz mam nadzeije ze oddadza mi pieniadze za niego

Na sucho chodzi piknie Wygląda rewelacyjnie i ma 5 lat gwarancji jakby co sie na wiosnę działo..:):) tfuj tfuj

Zastanawiam sie nad kupnem kołowrotka do xtreme lxs70mhf. Obecnie używam z nim biomastera 2500, chciałbym pójść w wyższą półkę. Ma obsługiwać przynęty na główkach do 30g - wiślany opad. Lubię podbijać przynętę z kołowrotka. Mogę kupić do niego Stellę 4000fi w dobrej cenie ze sklepu wędkarskiego (moge sprzęt pomacać) lub jakikolwiek kołowrotek wysyłkowo.

Czy rozmiar 4000 shimano nie jest zbyt duży do przelotek w fabrycznym xtreme? Czy do takiego opadu nowa stella to nie jest zbyt delikatna zabawka?

• Like 1

Kolego lepiej ten szrot oddaj jeżeli masz taka możliwość tutaj na forum zalozylem kiedys temat na temat tego kolowrotka :) do tej pory sie z nim mecze i non stop jest w serwisie teraz mam nadzeije ze oddadza mi pieniadze za niego

Do ludzi nadal nie dociera, że Ryobi już dawno się skończyło. Szrot taki jak honda civic w motoryzacji, ale nadal ma rzesze nie do końca rozgarnietych wielbicieli. Identyko z Ryobi :D

Do średniego spinningu co byście polecili (nowy kołowrotek) do 20 gramowych przynęt max?

Młynek najlepiej wagowo do 280 gr, kwotowo do 700 zł

- Calidia 3000 A

- Stradic 4000 FK

- inna propozycja, jaka?

Do 20g to śmiało 2508A. Ja 3000 używam do 35g i Caldia ma się dobrze.

• Like 1

Hej, właśnie sobie układam plan na wiosenne zakupy.

Do tej pory wstępnie zdecydowałem się na AVS90MLF2. Przydałoby się jeszcze wybrać jakiś kręciołek.
Pierwszym pomysłem był TP 25000S Japan, ale poszperałem i wyszło, że C3000 przy 5 gramach więcej ma ponad 2x mocniejszy hamulec (9kg wobec 4). I teraz mam pytanie czy te modele różnią się jeszcze czymś innym, poza głębokością szpuli (szerokość wydaje się taka sama)?
I jeszcze drugie:), będą do siebie pasować?

Biorę jeszcze pod uwagę Biomastera 3000S FB

Warunki:
Bug, Wisła, brodzenie po rafach
głównie woblery 2,5-5cm, czasem mniejsze,max boleniowe
klenie i brzany

Pozdrawiam

Edytowane przez korol

Hej, właśnie sobie układam plan na wiosenne zakupy.

Do tej pory wstępnie zdecydowałem się na AVS90MLF2. Przydałoby się jeszcze wybrać jakiś kręciołek.

Pierwszym pomysłem był TP 25000S Japan, ale poszperałem i wyszło, że C3000 przy 5 gramach więcej ma ponad 2x mocniejszy hamulec (9kg wobec 4). I teraz mam pytanie czy te modele różnią się jeszcze czymś innym, poza głębokością szpuli (szerokość wydaje się taka sama)?

I jeszcze drugie:), będą do siebie pasować?

Biorę jeszcze pod uwagę Biomastera 3000S FB

Warunki:

Bug, Wisła, brodzenie po rafach

głównie woblery 2,5-5cm, czasem mniejsze,max boleniowe

klenie i brzany

Pozdrawiam

Możesz też do TP 2500s dokupić drugą głębszą szpulę i będziesz miał większą moc hamulca☺

Mam do Was pytanie, w hierarchii Shimano Stradic jest niżej od Biomastera czy odwrotnie?

Czy zakup podobno w dobrym stanie Shimano Biomaster XT4000 opłaca się?

Biomaster stoi wyżej od stradica. Konstrukcyjnie blisko mu już do twin powera. Sustain, rarenium, stradiic to podobne konstrukcje różniące sie ilością łożysk, przełożeniem, designem. Jeśli chodzi o zakup kołowrotka używanego to ja bym uważał, niestety nie miałem szczęścia i każdy kołowrotek używany jaki kupiłem był w gorszym stanie niż w opisie poprzedniego właściciela. Ponac bezpiecznie można kupić używane kołowrotki z japońskich sklepów np. north-one tackles, pewnie tez użytkownikom z dużym stażem na forum można zaufać (nie bedą ryzykować utraty reputacji).