Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy się Kolego żadnemu z tych kołowrotków bliżej nie przyglądałem, ale wg mnie w hierarchii shimano vaniek był poniżej TP. Może podpytaj ludzi, którzy serwisują kołowrotki, co myślą o tych maszynkach...?

Ja na Twoim miejscu poszukałbym TP, ale z 2011 roku. Tamtą generację wszyscy na forum bardzo chwalili.

Pomijając, że nie wiem, co to dokładnie znaczy "średni spin", to czemu Andrzej do podanej przez Ciebie gramatury nawój PG, (czyli pewnie koło 70-75cm), jest za mały? Może jestem skrzywiony - na bolenia chodzę ze stellą XG, ale na szczupaka już PG, bo to leniwa ryba, a ja inklinacje mam do zbyt szybkiego kręcenia. Tyle że łowię tego szczupaka zazwyczaj w płytkiej wodzie, zatem bez "opadingu" :) (Bo podejrzewam, że właśnie o podbijanie Ci chodzi ;)).

Nie wiem, o którego Twinka chodzi, ale ja osobiście brałbym ten kołowrotek, w którym jest mniej plastiku.

PG ma 70 cm. To dla mnie za mało nawet do powolnego łowienia bez opadingu. Zakręcę się na śmierć ;) . Nie mam nawyku szybkiego kręcenia.

Nigdy się Kolego żadnemu z tych kołowrotków bliżej nie przyglądałem, ale wg mnie w hierarchii shimano vaniek był poniżej TP. Może podpytaj ludzi, którzy serwisują kołowrotki, co myślą o tych maszynkach...?

Ja na Twoim miejscu poszukałbym TP, ale z 2011 roku. Tamtą generację wszyscy na forum bardzo chwalili.

Vaniek pozycjonowany jest tak samo albo nawet wyżej niż TP.

Vaniek też dlatego że to rozwiązanie z wormem na górze i tą długą dźwignią nie przemawia do mnie.

Gdzie można kupić Vańka poprzedniej generacji w dobrej cenie ? Może sobie kupię. Napaliłem się. :wub:

To ja też się podłącze. Poluje na kołowrotek do boleniowania na Wiśle i  wybór padł na Stradica FK. Waham się teraz pomiędzy 2500, 3000, a 4000. Ze strony shimano 3000 ma tylko głębszą szpulę niz 2500, a 4000 już wszystko większe.

http://fish.shimano.com/content/sac-fish/en/home/products/fishing-reels/spinning/stradic.html

Czy są jeszcze jakieś różnice pomiędzy tymi modelami?

@Patlove - Bardzo sobie chwalę Shimano Technium 2500Mgs, dobrze przesmarowany i nie zamęczony jest znacznie ciekawszym rozwiązaniem niż np. Rarenium 2500FA. Mam obydwa i Mgs spokojnie ciąga nawet 12-15g /główka+guma/, a przy Rarku już powyżej 10g czuję pracę przekładni. Mgs'a można wyhaczyć za 350zł i jest wart tej ceny.

@mdziam_78 , a MgS nawija tak samo ładnie jak "zwykły" Technium? Bo w tej cenie to brzmi naprawdę dobrze, mimo że mam młynek na pstrągi, plus zapas, to jakoś nadal patrzę w tym kierunku... Takie kropkowane zboczenie. Z kijami to samo, mam dwa, ogarniam każdą wodę, jestem zadowolony - a i tak szukam lepszego, fajniejszego, itd.

Po kontakcie z Ultegrą SuperShip w ciężkim spinie zacząłem rozważać coś podobnego na kropy, może wersję 1000, albo biomka XT. Choć nie ukrywam że siedzi mi w głowie chyba demonstracyjny egzemplarz Daiwy Ninja ktorym kreciłem w sklepie - herezja, ale chodził lepiej niż stradic FJ i Rarenium. Na sucho... Tu jest zagwozdka.

Majo przyzwoicie to pojęcie bardzo względne, czy Twoim zdaniem nadaje sie do plecionki 0,08-0,1?

Od jednego z forumowiczów dostałem propozycje na DAM Quick Winair 920 FD, jakies opinie? Jak to sie ma np do Applause czy Passion?

Wpadł mi do głowy jeszcze pomysł zeby do tego Fishmakera podpiąć Zaubera 2000. Co prawda myslalem o młynku w okolicach 250g ale waga 280g chyba tez nie bedzie przesada do tego kija?

Edytowane przez PatLove

Przyzwoicie, nie gorzej niż zauber. Z 0.10 spokojnie będzie dawał radę. Nawija identycznie jak wspomniany wcześniej passion- różnią się w zasadzie rodzajem tworzywa w obudowie i rotorze, osłonką rolki. Jak chcesz zaubera kupować- to lepiej w stacjonarnym sklepie. Dużo lipy obecnie się spotyka. 

Wlasnie pierwszym pomysłem był Passion 720 ale usłyszałem na forum, ze przy plecionce 0,08-0,1 przydałoby sie cos z lepszym nawojem...

W kwestii Zaubera 2000, to moze do tego kija bedzie trochę przerost formy nad treścią bo chyba nie ma większego sensu nabijać wagi przez full metal body itp itd skoro zestaw bedzie pracował z główkami max 10g i gumami 7,5cm...

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

Pisząc o dobrym nawoju nie mialem na myśli zaubera. Mimo worma jego nawój wcale nie jest lepszy niż wielu mlynków z systemem na "S" krzywce. Bardzo dobry nawój - shimano z wormem. Może z wyjątkiem Super GT i Stradic GT, ale nie mialem, po prostu widziałem niezbyt zachwycający nawój. Jakkolwiek sam wygląd walca z pletki nie zawsze odpowiada użytkowym wlasciwosciom nawoju - mam DAM-a ktory nawija wizualnie od linijki, idealnie, ale układ zwojów i kąt miedzy nimi wcale nie daje dalekich rzutów. Nie plącze, nie zakleszcza, ale rozmiar 30 rzuca na tej samej pletce, kiju i obciązeniu 30% bliżej niż shimano technium 1000.

Zauber i passion to inne półki klasowe, teoretycznie passion to już totalnie budżetowy młynek, choć ma opinie chyba w sumie lepsze niż zauber...

Jedna rada podstawowa - kołowrotka poniżej 500zł nie kupuj przez internet. Oszczędzisz parę zlotych, ale ryzykujesz nerwy i odsyłanie badziewia. W tej klasie cenowej rozrzut jakości nawet w obrębie jednego modelu jest olbrzymi. Z własnego doświadczenia to mówię.

Edytowane przez etherni

Nie oszukujmy sie-zarówno zauber, jak i Passion to budżetowe mlynki biorąc oczywiscie pod uwage ceny markowych kołowrotków ze średniej polki. Mam tu na myśli Shimano, czy Daiwe, u których średnia polka to ok 1000pln ale tu z kolei wszystko zalezy kto czego potrzebuje i jakie ma oczekiwania...

W sumie do Fishmakera zalozylem budżet na młynek do +/- 200pln i szczerze mowiac liczylem na znalezienie jakiejś ciekawej używki w rozmiarze 2000-2500 ale byc moze lepiej podpiąć tymczasowo zaubera 3000(zdaje sobie sprawę ze to troche absurdalne połączenie...) i czekać aż trafi sie cos z drugiej reki albo po prostu rozbierać troche grosza i powiekszyć budżet zamiast kupować takiego Passiona, Applausa czy cos podobnego

Edytowane przez PatLove

W zakładanym budżecie może z małym dodatkiem przy odrobinie szczęścia powinienes znaleźć np. Technium 2500 FA/FB. Znam ten dylemat, uzywka zawsze jest nieco ryzykowna, nówka - bierzesz w tej cenie niską półkę ale masz gwarancję. Cos za coś.

Techniumy FA znam i również mam o nich dobrą opinię. Z FB nie miałem kontaktu ale gdzieś po forum mam wrażenie, że to już nie to. Mylę się? 

Dlatego moze lepiej rzeczywiście podpiąć teraz tymczasowo Zaubera 3000 pod tego Fishmakera i szukać na spokojnie Technium 2500 FA, aczkolwiek podejrzewam, ze taki Passion 720 tez bez problemu by sobie poradził chociaż to budżetówka...

Passion do lekkiego spiningowania spokojnie wystarczy na kilka sezonów. Sam miałem go na kleniowym kijku dwa sezony, praca po 2 latach jak na początku. Później kupiłem sobie młynek z wyższej półki, Passiona przerzuciłem do pickera i teraz śmiga na tej wędce i jest o.k. Tak więc jak masz dylemat to weź sobie na początek coś tańszego, później najwyżej dasz dzieciakowi albo przerzucisz na spławikówkę. Naprawdę nie trzeba płacić kilku stówek za napis Shimano.

Calkiem po taniości to jeszcze Okuma Inspira, młynek za stówkę, 5 lat gwarancji, nawój może bez szału ale idzie podkładkami poprawić, rolka prowadząca średnia ale da się wymienić na inną i w dodatku dać do niej łożysko. Zadziwiająco dobry hamulec jak na tą klasę, ważna sprawa przy cienkich linkach. Oczywiście nawój jest daleko w tyle za shimano, ale nie doswiadczyłem ekstremalnych splątań nawet na pletce 0,08 "pajęczynka" w japońskim stylu czyli lejąca się linka o "jedwabnej" konsystencji.

Kupiłem swego czasu jako zapas, i za kazdym razem gdy sporadycznie uzywam tego kołowrotka jestem zaskoczony na plus, oczywiście mając w pamięci cenę 105zł.. Do tego stopnia że jestem rozdarty między chęcią zbycia i wymiany na inną zabawkę do zapasu a dokupieniem drugiej szpuli alu.