bomber Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Ty Pat kup juz TEN kolowrotek i idz na ryby. Jak sie za duzo mysli i pisze o sprzecie to mniej czasu na wedkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Własnie nie bede kombinował i wezmę Caldie 3000A, mam tylko nadzieje, ze nie bede żałował tej decyzji... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas85 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Witam wszystkich, co będzie lepiej pasowało do kongera championa tango 2.70 1-10g 1. Shimano exage 1000 fd2.Daiwa ninja 1500A Czy może coś innego polecacie w cenie ok 300zł ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Technium. Nówka przekracza budzet, ale używkę zmieścisz, a przy UL jakość nawoju ma znaczenie, to nie są młynki hipermocne , za to precyzyjne i w tej cenie nie dostaniesz nic innego z spowolnionym wormshaftem. Mam 1000 FA i nawój jest na najwyższym poziomie. Pod innymi względami nie jest idealem, ale jego ewentualne słabości nie mają znaczenie przy UL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Witam Potrzebował bym kołowrotek w okolicach ceny zaubera max 250 zł do ciężkiego spiningu na szczupaka. Nabyłem daiwe laguna 3000 i pod gumami i woblerami jest ok. W sumie kołowrotek spoko ale pod obrotówką longiem 3 10gr już ciężko pracuje i czuć mechanizm. Nie wiem czy może 4000 laguna by pracowała lżej bo jak za takie pieniądze to b.dobry kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) WitamSzukam kołowrotka który obsłuży przynęty do 90 gr .Kupiłem Fin-Nora moc ma piekielną ,zwija jerki jak paprochy i byłby idealny gdyby nie fatalny nawój i BRODY!!!!!.Myślałem nad Biomasterem 4000 FB lub coś z Okumy bo takowa jeszcze nawija . Edytowane 28 Maja 2016 przez MARIUSZ 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 WitamSzukam kołowrotka który obsłuży przynęty do 90 gr .Kupiłem Fin-Nora moc ma piekielną ,zwija jerki jak paprochy i byłby idealny gdyby nie fatalny nawój i BRODY!!!!!.Myślałem nad Biomasterem 4000 FB lub coś z Okumy bo takowa jeszcze nawija .Przynnęty 90g i kołowrotek shimano niespełna 300 gramowy?Zakładam, że chcesz więcej razy łowić jak raz.. ?Żaden kołowrotek ważący niespełna 300g nie podoła na dłuższą metę z takimi przynętami - choćby był cały z tytanu.Nie jestem zwolennikiem doradzania i sugerowania jakiegokolwiek "rozmiaru" kołowrotków, według mnie lepiej sugerować się ogólną wagą kołowrotka i jego jakością niż niewiele znaczącą "rozmiarówką".Myślę, że jednym z kołowrotków shimano w rozmiarze "4000" który może podołać na dłuższą metę z takimi przynnętami to generacja TP `02 lub stelli `01 - z tym, że były to modele sw. I gdyby dalej iść tą drogą to gwiadka sw `08, `13 lub TP `09 też radę jakiś czas da.Z daiwy pewnie jakiś "kanciak" najlepiej oczywiście odpowiednio ułożyskowana Z-ka 3000 już powinna podołać, a 4000 już z pewnością.Lub tournament "betorniarka" generacji iA lub C ( co prawda były tylko w rozmiarach 3000/3500) ale też jakiś czas radę da. No i Turek force 3000/3500 warty rozważenia, zwłaszcza, że jest w miarę kompaktowy i oczywiście jego następczyni saltiga.Innych alternatyw z daiwy i shimano w rozmiarówce 3000/4000 pod przynnęty 90 g. nie widzę. Chyba że zainteresujemy się większym rozmiarem tj. 5000 w górę - a to już kołowrotki zazwyczaj ważące ponad 500 g. ( poza niektórymi starszymi wyjątkami shimano gdzie korpus "5000" to klasyczne 3000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Krótko mówiąc trzeba szukać sumowych betoniarek z wagą ok 0,4-0,5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ens Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Cześć Szukam kołowrotka pod bolka i do opadu przynęty 10-22g do intensywnej pracy. Budżet niestety okrojony do 400zł, dużo przeglądałem forum czytałem ale nie mogę się zdecydować postawić kropki nad "i". Zastanawiałem się nad Ryobi Zauber 3000, slammer 360,red arc 1030 co byście doradzili może jakiś inny kręcioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Moja stara Okuma Epix pro już 4 sezon zwija ,jestem pod wrażeniem tego kołowrotka który kosztował niecałe 200 zł.Woblery są ciężkie ale to jerki topione w jeziorach i nie zawsze przynęty mają 90 gr.Myślałem nad kołowrotkami sumowymi i dlatego kupiłem Fin Nora ,gdyby nie te brody byłby idealny i nie waży jak betoniarka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi123 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Witam Wybieram się na sandacze jezioro ze srednią głębokością 9m chce łowic z opadu na gumki jaki zestaw polecacie interesuje mnie dobry stosunek jakości do ceny wedka i kołowrotek rozpoczynam swoją przygodę ze spinningiem myslłem nad kołowrotkiem Zauber 4000 i Mikado Inzuma 240 do 30 gjak możecie cos doradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Zauber pod sandacze jest za słaby jeśli będziesz podbijał korbą, szybko luzów dostanie, zdecydowanie lepiej kupić daiwę ninja w rozmiarze 3000 A przełożenie 4,7 do tego mimośród zamiast worma i lżejsza praca, myślę że dłużej pokręci niż zauber no ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 panowie jest gdzies do kupienia nówka ze sklepu Okuma Salina 40???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Centrum wędkarstwa w Gdańsku i zoo Karina. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca.b Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Cześć Szukam kołowrotka pod bolka i do opadu przynęty 10-22g do intensywnej pracy. Budżet niestety okrojony do 400zł, dużo przeglądałem forum czytałem ale nie mogę się zdecydować postawić kropki nad "i". Zastanawiałem się nad Ryobi Zauber 3000, slammer 360,red arc 1030 co byście doradzili może jakiś inny kręcioł?Witam. Od siebie mogę polecić w tym przedziale cenowym spro redarc używam go od sześciu sezonów ale tylko do podbicia i jest bardzo wdzięcznym kolowrotkiem oczywiście pamiętaj o konserwacji. Bo Jak mowi chinskie przysłowie jak nie posmarujesz to nie pojedziesz ???? będziesz z reda zadowolony. A co do bolenia to mam Stradica i jestem mega zadowolony dobrze wydana kasa. Mam nadzieję ze pomoglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Pod bolenia nadaje się Stradic 3000 sfc lub 4000 fc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Mariusz 69, a dlaczego nie multiplikator? Używam zarówno kołowrotków jak i multikow i kiedy przynęty mają 40 i więcej gramów to w grę wchodzi multiplikator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Bo puki co mam wędkę do stałoszpulowca. Lecz coraz bardziej chodzi Mi po głowie zmiana na multika.Jelenia Góra miejsce Moich urodzin ,słabo pamiętam bo byłem mały jak opuściłem to miasto. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez MARIUSZ 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Skoro i tak czekają Ciebie zakupy To zamiast szukać kołowrotka zacznij oglądać giełdę pod kontem multikow i wędki z pazurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Myślę nad zrobieniem takiej ale ja zawsze patrzę na górna półkę a tam ceny od 1000zł .Może coś byś Mi polecił żeby ogarniało tak do 90 gr i nie było szczotką do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Jednym z moich castingow to Batson MB842 czy jakos tak i do niego Revo sx. Takim zestawem ogarniam wszystko powyzej 40g na toąacym Salmo Jack kończąc.. czyli cos kolo 100g. Koszt takiego zestawu to lekko powyżej 1000zl. Zajrzyj do castingowego dzialu i poczytasz o naprawde wielu możliwościach. Nie twierdzę, ze moj zestaw jest jedynie słuszny bo zestawień wedka + multik jest bardzo dużo. Na jakie przynety najczesciej lowisz? Ktore z nich maja taką wagę? Proponuje tez przeniesc dyskusje w inne miejsce bo robimy castingowy oftop w wątku o kolowrotkach. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Polecano mi ABU AMBASSADEUR 5504 .Przynęty to duże jerki .SAVAGE GEAR 3D LINE THRU TROUT 20cm 93g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Mariusz chodź pod ponizszy linkhttp://jerkbait.pl/topic/73156-pomoc-w-dobraniu-pierwszego-zestawu-castingowego/page-3# Tam mozna kontynuować rozmowę Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 A ja mam pytanie czy będzie różnica w jakości pomiędzy TD 935iz a Ryobi Arctica 4000? Arctica pracuje u mnie pod bolenia od początku maja a mam wrażenie jakbym używał ją już co najmniej rok... stuki pod obciążeniem, szumy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zastanawiam się czy warto kupić nówkę Shimano SUPER AERO 4000F za 350zł? Głównie pod sandaczowy opad 20-25g? Czy lepiej coś innego? Zaubera i Redy już posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi