Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Ups...

Wspominając o Ultegrze 6000 SS sugerowałem się łowiskiem i parametrami kija używanego przez kolegę @pachuc.

I w taki rozmiar osobiście bym celował przy takich okolicznościach połowu.

Spodziewając się Suma pod 2m też z rozmiarem celowałbym w 6000.

Ale to tylko moje zdanie.

Suma 2 m należy się w "mojej" Wiśle spodziewać zawsze, ale przecież nie będę łowił bolków i sandaczy młynem 6000 i kijem 200g...

Kwestia kompromisu między komfortem,finezją a przyłowem. I tak uważam że grubo łowię, a ostatnio przyłów z wąsami rozwalił agrafkę 7kg.

Panowie,

co prawda powielam pytanie z innego wątku Shimano Vanquish, ale liczę na większe echo i reakcję z Waszej strony. Otóż, stoję przed takim oto dylematem:

Składam zestaw okoniowy (kijek  na blanku MatagiTR 74 Super Mebaru L, ma 220cm długości, 6lb mocy i ciężar wyrzutu do 4 gram). Do kijka chciałbym podpiąć, któryś z kręćków Vanquish (zastanawiam się nad modelem 2500S lub C2500HGS. Różnią się przełożeniem i wagą (o ile się nie mylę różnica wynosi 5g – 180/175g). Otrzymałem wiadomość od rodmistrza, że waga kijka nie przekroczy 80g. ( powinna się zamknąć w 60-80g). Dodam, że najczęściej będę spinningował w małych i średnich rzekach. A teraz pytanko za 100 punktów – który Vanquish polecacie i dlaczego?

PS. Od portalowego znajomego mam również ofertę zakupu kołowrotka Shimano Stella C2000S, rok 2014. Produkcja na europejski rynek.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na merytoryczną pomoc ;) Z góry dzięki wszystkim, którzy odpowiedzą ;)

dobierz vańka do przynęt jakich będziesz używał i siły nurtu , jeśli przeważać będą małe obrotówki, wobleri i cykady to przyjemniejszy będzie ten z niższym przełożeniem i dłuższym ramieniem korbki (2500s), do jigów i gumeczek wybrałbym hgs, nie będziesz musiał dużo pedałować korbą przez co ujmujesz nieco chaosu w animacji przynęt (nawój różni się minimalnie) ,   nie mierzyłem ale chyba szerszą szpulkę ma 2500s (organoleptyczne stwierdzenie) , zastanów się też nad najmniejszymi modelami , waga jest o wiele niższa, ale to trzeba obadać metodą wymacania bo każdemu zestaw leży inaczej.

Stella to nieco wyższa półka.

Ma za to nieco mniejszą pojemność szpuli oraz mniej nawija linki za jednym obrotem.

Pytanie jak będziesz łowił, jakimi linkami i czy taka pojemność szpuli będzie zadowalająca dla Ciebie (moim zdaniem to ważne).

Ceny również się różnią :)

Waga podobna - stella 180g.

Wszystkie typy są ok :)

@Bander - będę spinningował zarówno na woblerki, obrotówki, jak i przynęty gumowe. Szerokość rzek, na których będę łowił ma 10-15m. W przypadku plecionek będą to "trójki, czwórki i szóstki" maksymalnie, żyłki "dziesiątki, dwunastki, czternastki", grubszych raczej nie planuję. W przypadku wagi Stella C2000S ma mniej więcej tyle co Vanquish C2500HGS, 2500S. Jest jeszcze opcja zakupu Vanka typu C2000HGS lub C2000S. Kasowo też porównywalnie. Mam świadomośc, że łowiąc w rzece będę również prowadził przynętę z nurtem i tutaj przydałoby się większe przełożenie. Jestem przyzwyczajony do kołowrotków typu 2500, stąd wielkość 2000 mnie hamuje, ponieważ jest to klasyczna tysiączka. Z kolei ta wielkość pewnie świetnie by współgrała z Matagim 220, 05-4g.  

Edytowane przez wislokowy88

czy ktoś miał styczność z wiekszymi modelami PENN SS np 7500 ss. mam pytanie o działanie. ten model ma 2 przełączniki od blokady wstecznego biegu i do "treszczotki" problem w tym ze wyłaczajac treszczotke wyłacza się blokadę biegu wstecznego. czyli nie ma opcji zeby zwijać z blokada i bez treszczotki... to ma tak działać? HELP!

z jakiej wielkości SS (paskudnie sie kojarzy) to fota?  nie ma wyjścia trzeba go rozbebeszyć,  czyli powinien działać jak logika wskazuje,..

7500, robiłem wczoraj serwis kołowrotka Penn spinfisher V SSV7500 (jeśli na światło dzienne w dział napraw wróci mój temat serwisowy ukryty tymczasowo przez Moderatora to zamieszczę foto z serwisu) a jaki masz Ty konkretnie model? 

Edytowane przez Hunter_pike

Witam, poszukuje kolowrotka do kijka avid 1oz 260cm.budzet 1000zl.mysle nad nowym biomasterem 4000.Przynety 10-40gr.Czy to trafny wybor?Pozdrawiam.

W tej cenie możesz jeszcze kupić Sustain-a (ja pytałem w sklepie  wobler, mają teraz na wyprzedaży, po za allegro zaproponowano właśnie jakoś 1000zł) nie wiem który lepszy tu pomogą inni koledzy. Mówię tylko że masz taką alternatywę. Ja osobiści mam Biomstera 4000 i złego słowa nie powiem, ale gdybym podczas kupna Biomka widział tego Sustaina, to bym się nad nim zastanowił  :) . Ale tak jak pisałem, nie wiem który lepszy :D.

Sustain to półka niżej , to taki rarek ci4+ w amelinium obudowie , obok biomastera nawet nie leżał , oba mają zapasowe szpule w zestawie jakby co a 1000 zł za sustaina to żart, nie chce mówić o ile mniej kosztowały w de kilka miesięcy temu i pewnie jeszcze są

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Sustain to półka niżej , to taki rarek ci4+ w amelinium obudowie , obok biomastera nawet nie leżał , oba mają zapasowe szpule w zestawie jakby co a 1000 zł za sustaina to żart, nie chce mówić o ile mniej kosztowały w de kilka miesięcy temu i pewnie jeszcze są

No to masz sprawę jasną  :)

Ten sustain szału nie robi. Kręciłem nim we wspomnianym sklepie i do Biomka nie ma co startować.

W sensie nie żeby siusiek był zły , bo to poprostu kołowrotek klasy rarka tylko wzbogacony o kilka kulek , szpule zapasową i obudowe z amelinium co można dostosować pod konkretny kij , np dużo osób brało je do dłuższych patykow, tak naprawdę jak się odliczy zapasowa szpule i kulki to wychodzi cena rarka , to również sustain prezentuje w środku.