Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam Biomastera 4000 fb do połowu  sandacza na Odrze w Szczecinie na Inie do troci i na morzu z brzegu na troć i belone. Sandacz- Avid 9" Troć blass 3,05, i morze Daiwa Infininty seatrout.

Edytowane przez peryskop

Zależy co znaczy lepszy w tym wypadku . Akurat mam taki zestaw z 4000FB , ale jakby łowić lżej to 3000SFB też będzie pasował .

Mam taki sam zestaw i jest dobrze jak dla mnie, z jednym małym wyjątkiem. Akurat w tym modelu mam mały problem z obijaniem palcy przez kabłąk. Ramiona rotora w Biomasterze mają nieco większy rozstaw niż np. w Twin Powerze lub w Vańku, sam kabłąk też jest wyżej wyprofilowany niż w dwóch wcześniej wymienionych. Gdy kabłąk znajduję się w "najwyższej" możliwej pozycji, wystarczy że lekko rozluźnię palce na uchwycie i wtedy dostaję po łapach :lol:. Nie uniemożliwia mi to kręcenia, ale muszę cały czas kontrolować sposób w jaki trzymam uchwyt kija. Miałem Vańka, mam TP i w tych kołowrotkach nie ma tego. 

Mam taki sam zestaw i jest dobrze jak dla mnie, z jednym małym wyjątkiem. Akurat w tym modelu mam mały problem z obijaniem palcy przez kabłąk. Ramiona rotora w Biomasterze mają nieco większy rozstaw niż np. w Twin Powerze lub w Vańku, sam kabłąk też jest wyżej wyprofilowany niż w dwóch wcześniej wymienionych. Gdy kabłąk znajduję się w "najwyższej" możliwej pozycji, wystarczy że lekko rozluźnię palce na uchwycie i wtedy dostaję po łapach :lol:. Nie uniemożliwia mi to kręcenia, ale muszę cały czas kontrolować sposób w jaki trzymam uchwyt kija. Miałem Vańka, mam TP i w tych kołowrotkach nie ma tego. 

Ja takiego problemu nie mam ani w 3000 ani w 4000 a dłonie mam dość duże. W jaki sposób trzymasz wędkę?

Miałem  coś takiego gdy  kręciłem w sklepie nowym exagem lecz tu problemem była długość stopki kołowrotka.

Ja takiego problemu nie mam ani w 3000 ani w 4000 a dłonie mam dość duże. W jaki sposób trzymasz wędkę?

Miałem  coś takiego gdy  kręciłem w sklepie nowym exagem lecz tu problemem była długość stopki kołowrotka.

Dłonie i palce mam raczej normalne :). Stopkę kołowrotka trzymam między najmniejszym a zaobrączkowanym palcem i raczej nie zmienię sposobu trzymania, prędzej kołowrotek. Tak jak napisałem, w TP i Vaniek bez takiego problemu.

• Like 2

Potrzebuję kołowrotek do UL.
Blank Matagi super chinu 84ml

Zbrojenie delta.

Zastanawiam się nad :

Shimano TWIN POWER C2000S 2015 JDM

Lub

Daiwa 14 Caldia 2004 JDM

Który polecacie?

Inne propozycje mile widziane.

Cena do 1600PLN

Edytowane przez skuwa123

A więc napisałem do Mortiz i dostałem taką odpowiedź na temat wysyłki do irlandii:

Hallo
Es sollte eigentlich kein Problem sein.
Der Versand würde dann aber bei 30,00€ liegen. Wenn du damit einverstanden bist, kannst du uns gerne eine Mail schreiben.
moritzangelsport@t-online.de
Grüße dein Moritz Team

Czyli wychodzi na to, że wysyłka możliwa.

Witam, przymierzam się do zakupu nowego kołowrotka. Po głowie chodzą mi kręcioły Daiwy. I tu mam zagadkę, interesuję się modelami Lexa/Freams/Exceller... Który model polecacie? Interesują mnie też opinie posiadaczy i różnice między tymi kołowrotkami. Widzę różnice w przełożeniach ale reszta danych technicznych na papierze zdaje się być podobna...

Mam zamiar podpiąć go do kija dragon moderate 2,52m cw.4-20. Łowię (Odra) głównie woblerami i obrotówkami, rzadziej gumy.