Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

W takiej cenie patrzylbym na używki, z osobistym odbiorem i pomacaniem. 4000 to już konkretny młynek do ciężkiej pracy. Za 200 w nowym trzeba wybierać między mocą a kulturą pracy i jakością nawoju, hamulca. W używanym da się to pogodzić.

Exage, Ninja to przyjemne maszynki ale w plastiku. Do lekkiego łowienia ok, przy rozmiarze 4000 - osobiscie nie uznaję obudowy innej niż aluminium lub hybryda jak w starych shimano.

@Artech dobrze prawi, TD to chyba najlepsza opcja w tej cenie. Nie mam ale znam bo kolega łowi takim. Shimano to nie jest, ale kręci przyjemniej od zaubera a w srodku ten sam patent siedzi.

W takiej cenie patrzylbym na używki, z osobistym odbiorem i pomacaniem. 4000 to już konkretny młynek do ciężkiej pracy. Za 200 w nowym trzeba wybierać między mocą a kulturą pracy i jakością nawoju, hamulca. W używanym da się to pogodzić.

Exage, Ninja to przyjemne maszynki ale w plastiku. Do lekkiego łowienia ok, przy rozmiarze 4000 - osobiscie nie uznaję obudowy innej niż aluminium lub hybryda jak w starych shimano.

@Artech dobrze prawi, TD to chyba najlepsza opcja w tej cenie. Nie mam ale znam bo kolega łowi takim. Shimano to nie jest, ale kręci przyjemniej od zaubera a w srodku ten sam patent siedzi.

patent jednak inny aniżeli w zauberze ;)

Spro i Zauber mają takie same flaki , TD trochę się różni wewnątrz nie wiem dokładnie czym .Jak chciałem zamówić przekładnię do spro bo oczywiście firma expert nie wysyła części tylko naprawia u siebie. Ja nie zamierzam płacić za coś co mogę sam wykonać.I pytałem w Dragone to okazało się że przekładnia z TD nie pasuje do reda ale od Ryobi już tak.

Patent w sensie rozqiazań i schematu konstrukcji, wiem że TD to Excia a nie Zauber, ale to są różnice w detalach a nie założeniach konstrukcyjnych.

Na pewno TD ma przyjemniejszą pracę niż Zaubery z ostatnich wypustów, i na pewno w żadnym z nich nie jest to shimanowskie masełko.

Teraz bedzie dobry czas na zakupy, po świętach wielkie obniżki nowych, a używane też trafią masowo do drugiego obiegu.

Rok temu miałem podobny dylemat z rozmiarem 4000. Budżet był 300. Po miesiącu kombinowania, wpadce z Daiwą Legalis, dolozylem 100. Starczyło na używaną Ultegrę i nowe łożyska do niej. Mimo że jest pełnoletnia, to śpię spokojnie, jeszcze ładnych kilka sezonów przed nią.

Tematów o zauberowatych jest na jb więcej niż o shimano i daiwie...wystarczy w szukajce wpisać hasło Zauber.

Co ciekawe niektórych forumowiczów te same zagadnienia odnośnie Zaubero-podobnych nurtują od co najmniej trzech lat :-)))

Porównanie Zaubera i TD iz jest w temacie z 2009 r ,łącznie z fotkami :-)

Edytowane przez przemow

Witam ja szukam jakiegoś kręcioła do robinsona cortez zander jig 2,25  4-32 . Może ktoś miał taki kijek .  Mam z innego kija dragona maxima hs spin 1025 jednak do gum groche za słaba i rzęzi trochę :) . Problem że kołowrotki wielkości 3000 są za ciężkie .   tylko nie żadne red arki  bo ze 4 oglądałem i mi nie leżą :)   budżet do 350 pln może byc nawet używka 

Shimano Exage za 200 zł to raczej ciężko będzie kupić .Taki budżet to daje niewielkie pole do popisu, Moim zdaniem Daiwa Ninja , Daiwa Revros lub Ryobi Ecusima.

Mozna juz kupic za nieco ponad 200 zł. Najtansze opcje jakie widziałem to 230-240 zł.

Ale moze faktycznie lepszy wybór to ten TD.

Kołowrotek ma byc uzywany do trochę cięższego trollingu i do cięzkiego spiningowania.

Kołowrotek ma byc uzywany do trochę cięższego trollingu i do cięzkiego spiningowania.

A możesz sprecyzować co masz na myśli, pisząc cięższy trolling i ciężki spinning ?

Bo ja osobiście do takich założeń używam slammera 360. Żadnego exage czy dragona nawet bym nie brał pod uwagę.

Team dragona 930 iz zakupiłem do sandaczowania do którego używam gum ok. 3" na główkach o wadze 17-25 g. I do takich zastosowań jest ok. Nie wiem co prawda na jak długo ale na razie spisuje się nieźle. Dla mnie jednak jest to średni spinning... 

A możesz sprecyzować co masz na myśli, pisząc cięższy trolling i ciężki spinning ?

Bo ja osobiście do takich założeń używam slammera 360. Żadnego exage czy dragona nawet bym nie brał pod uwagę.

Team dragona 930 iz zakupiłem do sandaczowania do którego używam gum ok. 3" na główkach o wadze 17-25 g. I do takich zastosowań jest ok. Nie wiem co prawda na jak długo ale na razie spisuje się nieźle. Dla mnie jednak jest to średni spinning...

No to faktycznie zawsze lepiej ustalać terminologię :).

Dla mnie guma z główką o wadze 25-30 gram to już ciężki spinning. A cięższy trolling to już np.woblery o długości 15-20 cm. Wydaje mi się ,ze kołowrotek o wielkości 3000 jest trochę za mały do takiego wędkowania.

Widzę że humor dopisuje fakt sam się śmiałem po tym :P . No nic najwyzej kupię cieższy 250-260g jeszcze ujdzie ale mnie jeszcze nie pogieło żeby dać 1000 za kołowrotek . Mimo że mnie stać :P

Znaczy że część forumowiczów pogięło :-) niektórych to gięło nawet kilka a innych kilkadziesiąt razy :-) ha ha ha

To co powiedzieć o tym koledze co ma ponad " oczko" w stellach? Połamało go? :-)))

Napewno udźwigniesz te 30g więcej??? Żeby ręki Ci nie pogięło :-)

Wymiękam.....

Edytowane przez przemow