Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

@coma , biomka macałem, to jest klasa sama w sobie. Ale 4000 to nadal nieduży i delikatny kolowrotek. Byłoby mi go szkoda do wiślanej orki bez subtelności.

.Osobiscie lowie Certata 3000 do ciezszych zastosowan 20-30g olowiu,a Biomka 4000 zamowilem i bedzie pracowal do 20g.

Panowie tak chyba trochę się z tym Biomkiem chyba zbyt pieścicie :)

Edytowane przez Szymon82

Fakt, do 20gr biomek 4000 to chyba lekka przesada. Taką gramaturę ogarniam wielkością 2500. Guma do 10cm na ołowiu 7gr

Zgoda,tylko w moim przypadku Certata jest wiekszym i mocniejszym sprzetem i robi z solidniejszym zestawem,a Biomek 4000 jest mniejszy i bedzie sparowany w systemie Delfin-Delta :) Biomaster pewnie poradzi sobie z wiekszymi ciezarami niz te 20g,ale ja sobie to tak zaplanowalem.

Też myślę nad nowym młynkiem do podobnych zastosowań co @coma. Postawię chyba na Daiwę Prorex 2500 RA, buda i bebechy od wielkości 3000  szpula i rotor od 2500, co powinno dać mu mocy podczas ściągania przynęt. Na plus dodatkowa szpula w komplecie, na minus kolorek taki sobie.

No to z tym prorexem dałeś mi teraz mocno do myślenia. Waga mniejsza o około 20g i dodatkowa szpula, cena tylko 100zł większa od BG 3000 i nadal conajmniej 200zł taniej niż Biomek. Wygląda to naprawdę nieźle. Pytanie czy też ma wkręcaną korbę?

No to z tym prorexem dałeś mi teraz mocno do myślenia. Waga mniejsza o około 20g i dodatkowa szpula, cena tylko 100zł większa od BG 3000 i nadal conajmniej 200zł taniej niż Biomek. Wygląda to naprawdę nieźle. Pytanie czy też ma wkręcaną korbę?

Trzeba tylko pamiętać, że prorex występuje na rynku w dwóch wersjach, tańsza poniżej 600 zł (bez szpuli zapasowej) i droższa wersja prorex xr, poniżej 900 zł (szpula zapasowa, mag sealed, coś tam jeszcze pewnie). Także nie jest aż tak fajnie, jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Bawiłem się w sklepie daiwą BG i prorexem tańszym i ten drugi zrobił na mnie fajniejsze wrażenie jeśli chodzi o powiedzmy lekkość, płynność kręcenia.

Edytowane przez Rlodz

Trzeba tylko pamiętać, że prorex występuje na rynku w dwóch wersjach, tańsza poniżej 600 zł (bez szpuli zapasowej) i droższa wersja prorex xr, poniżej 900 zł (szpula zapasowa, mag sealed, coś tam jeszcze pewnie). Także nie jest aż tak fajnie, jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Bawiłem się w sklepie daiwą BG i prorexem tańszym i ten drugi zrobił na mnie fajniejsze wrażenie jeśli chodzi o powiedzmy lekkość, płynność kręcenia.

No właśnie też już to zauważyłem i wczoraj zrobiłem mały research.

Wg. specyfikacji producenta:

Daiwa BG 3000 - cena około 500 zł.

pol_pl_Kolowrotek-Daiwa-BG-3000-10460-30

• Korpus HARDBODYZ®
  • AIR ROTOR®
  • 6 łożysk kulkowych
  • System hamulca ATD™
  • Przekładnia DIGIGEAR® II
  • Blokada obrotów wstecznych Infinite Anti-Reverse®
  • Rolka prowadząca Twist Buster® II
  • Aluminiowa szpula ABS® II
  • Aluminiowa korbka
  • Waga około 305g.

Daiwa Prorex 2500 RA - cena około 600 zł.

W porównaniu do poprzednika inny knob, dwa łożyska więcej, mniejszy rotor i szpula co daje 20g mniejszą wagę.

Dodatkowo:

• Węglowe tarcze hamulcowe (w BG nie ma informacji jakie są tarcze)
  • Nawój Cross Wrap® - krzyżowe nawijanie linki (może być istotne przy łowieniu na plecionkę)

Daiwa Prorex XR 2500 RA - cena około 900 zł.

daiwa_prorex-xr-frontdrag-reel_1280x1280

W porównaniu do zwykłego Prorexa ilość łożysk ta sama ale wszystkie są typu CRBB®, inny knob.

Dodatkowo:

• Oś kołowrotka zabezpieczona systemem MAGSEALED®
  • Nawój Cross Wrap® - krzyżowe nawijanie linki (może być istotne przy łowieniu na plecionkę)
  • Aluminiowa szpula zapasowa

Czekam jeszcze na informację od sprzedającego czy w powyższych modelach korba jest wkręcana w przekładnię. Jak dostanę odpowiedź to wstawię.

Teraz też jestem bliżej zwykłego Prorexa bo planuję łowić głównie na plecionki i tutaj nawój krzyżowy może robić znaczną różnicę. W przypadku Daiwy BG nic o nim nie wspominają.

Edytowane przez coma

... planuję zakup kołowrotka wielkości shimanowskiego 4000. Przeznaczeniem mają być szczupaki i sandacze, miejscem połowu Wisła.

Mam od grudnia Freams wielkość 4000. Łowię nim trocie w morzu. Wykonałem tysiące - średnio - okołostumetrowych ściągnięć i siłowych rzutów przynętami 15-40g i dalej płynnie działa ("masełko"). Ani razu nie splątała mi się plecionka Daiwa Tournament 0,10mm. Podczas holu ryby jest stabilny i nie wygina się jak ... inny kołowrotek niskobudżetowy Daiwy. Jedyny minus (czepialstwo) to cichy hamulec - słabo słychać go podczas holu, przy fali morskiej i nałożonych dwóch kapturach na głowę  :P Posiada nawój krzyżowy - CrossWrap, o który chyba Ci chodzi.

Test mniejszej wersji http://www.fishing-test.pl/74-najnowsze/942-kolowrotek-daiwa-freams-3000a

Może zakupię model BG 3000 do lżejszego kija na trocie z belki ale ten nie ma MagSeal'a. Nie wiem czy faktyczne BG jest supermocny (a potrzebuję takiego) czy to tylko chwyt marketingowy wynikający z korpusu HardBodyz, który również ma Freams.

Mam od grudnia Freams wielkość 4000. Łowię nim trocie w morzu. Wykonałem tysiące - średnio - okołostumetrowych ściągnięć i siłowych rzutów przynętami 15-40g i dalej płynnie działa ("masełko"). Ani razu nie splątała mi się plecionka Daiwa Tournament 0,10mm. Podczas holu ryby jest stabilny i nie wygina się jak ... inny kołowrotek niskobudżetowy Daiwy. Jedyny minus (czepialstwo) to cichy hamulec - słabo słychać go podczas holu, przy fali morskiej i nałożonych dwóch kapturach na głowę  :P Posiada nawój krzyżowy - CrossWrap, o który chyba Ci chodzi.

Test mniejszej wersji http://www.fishing-test.pl/74-najnowsze/942-kolowrotek-daiwa-freams-3000a

Może zakupię model BG 3000 do lżejszego kija na trocie z belki ale ten nie ma MagSeal'a. Nie wiem czy faktyczne BG jest supermocny (a potrzebuję takiego) czy to tylko chwyt marketingowy wynikający z korpusu HardBodyz, który również ma Freams.

Pewnie już robię się nudny z tym pytaniem ale to dla mnie istotne. Czy frearms ma wkręcaną czy przekładaną korbę?

No właśnie też już to zauważyłem i wczoraj zrobiłem mały research.

Wg. specyfikacji producenta:

Daiwa BG 3000 - cena około 500 zł.

pol_pl_Kolowrotek-Daiwa-BG-3000-10460-30

• Korpus HARDBODYZ®
  • AIR ROTOR®
  • 6 łożysk kulkowych
  • System hamulca ATD™
  • Przekładnia DIGIGEAR® II
  • Blokada obrotów wstecznych Infinite Anti-Reverse®
  • Rolka prowadząca Twist Buster® II
  • Aluminiowa szpula ABS® II
  • Aluminiowa korbka
  • Waga około 305g.

Daiwa Prorex 2500 RA - cena około 600 zł.

daiwa_prorex-ra-spinning-reel_1280x1280@

W porównaniu do poprzednika inny knob, dwa łożyska więcej, mniejszy rotor i szpula co daje 20g mniejszą wagę.

Dodatkowo:

• Węglowe tarcze hamulcowe (w BG nie ma informacji jakie są tarcze)

Daiwa Prorex XR 2500 RA - cena około 900 zł.

daiwa_prorex-xr-frontdrag-reel_1280x1280

W porównaniu do zwykłego Prorexa ilość łożysk ta sama ale wszystkie są typu CRBB®, inny knob.

Dodatkowo:

• Oś kołowrotka zabezpieczona systemem MAGSEALED®
  • Aluminiowa szpula zapasowa

Czekam jeszcze na informację od sprzedającego czy w powyższych modelach korba jest wkręcana w przekładnię. Jak dostanę odpowiedź to wstawię.

Teraz też jestem bliżej zwykłego Prorexa bo planuję łowić głównie na plecionki i tutaj nawój krzyżowy może robić znaczną różnicę. W przypadku Daiwy BG nic o nim nie wspominają.

Update od sprzedawcy - zarówno Daiwa BG 3000 jak i Prorex 2500 mają wkręcane korby.

Edytowane przez coma
  • Like 1

@Coma no bez jaj z tym cytowaniem  :blink:

Zacytowałem żeby dodać brakujące zdjęcie i poprawić błąd. Niestety postu już nie mogę wyedytować.

Przed chwilą też skorzystałem z promocji w Złotym Karasiu i zamówiłem Prorexa 2500 RA w dobrej cenie :D Jak przyjdzie podzielę się wrażeniami :)

Polecam FinNor Lethal 40. Wkręcana korba, dwa łożyska pod szpule, brak obrotów wstecznych, alu korpus itd. Pracuje podobnie co TP 4000 FC i rozmiarowo też podobny. Jesienią łowiłem przynętami do 80g i chodzi tak samo jak w dniu zakupu. Aha, w maju też nie miał lekko.

No i przed chwilą przyszedł :) Kręci przyjemnie i miękko na sucho, fajne uczucie zimna matowego metalu kiedy trzyma się go w ręku. Porównanie wielkościowe do TP 11 3000 SDH widoczne na zdjęciu. Dzięki małej szpuli w Prorexie 2500 RA młynki wydają się bardzo zbliżone. Wstawiam też schemat. Na razie tyle po pierwszym kontakcie. Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości nadarzy się okazja przetestowania młynka w boju.

post-56372-0-31133700-1495613977_thumb.jpg

Korba w jednym kawałku nakręcana na koło główne :) Jest możliwość przełożenia jej na drugą stronę.

post-56372-0-57585800-1495613989_thumb.jpg

Schemat:

post-56372-0-93357300-1495614073_thumb.jpg

• Like 1