Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy zgadzam się z wami w 100%

Ja chyba chce przekombinować za bardzo

Mianowicie mam 3 kije

HMX 2,60 18-42 TP 4000 PG

TD 2,55  18-42   Red Arc 400 stary dobry wypust 

TD 2,55   2-10 wklejka i tu nie mam nic???? sprzedałem była catana 2500

I tak naprawdę szukam kręcioła który pogodzi 2 wędki red przejdzie na emeryturę

i pierwszy pomysł było Rarenium 4000 FA za 850 zł  bo ma tylko 260 gram i 2 szpule

TYLKO CZY RARENIUM DA RADĘ DO GŁÓWEK 7-15 gram guma 4 cale ???

ale tak myślę czy nie dokupić 2 szpuli da TP 4000 PG i przemieniać tylko trochę to denerwuję

A pod okonia coś lekkiego dlatego myślałem o tym biomku 2500fb

Sam już nie wiem chyba za dużo kombinuję

z DRUGIEJ STRONY RED MNIE NIE ZAWIÓDŁ MOŻE GO ZOSTAWIĆ A KUPIĆ TYLKO POD OKONIA ???

Edytowane przez TEAM DRAGON

Nie lubię łowić kołowrotkami 1000

Żyłki zle schodzą z nich

Dalsze żuty większe szpule

Za chwilę mi ktoś wyjedzie z 1000 mithella że ma szpułę jak 3000

Miałem i po 2 sezonach odsprzedałem

Nie przypadł mi do gustu

Mam 2 typy i basta

Stradic 4000FB 230gram

Biomek 2500 FB 2 szpule 260 gram

Kutry lepszy

Nie lubię łowić kołowrotkami 1000

Żyłki zle schodzą z nich

Dalsze żuty większe szpule

Za chwilę mi ktoś wyjedzie z 1000 mithella że ma szpułę jak 3000

Miałem i po 2 sezonach odsprzedałem

Nie przypadł mi do gustu

Mam 2 typy i basta

Stradic 4000FB 230gram

Biomek 2500 FB 2 szpule 260 gram

Kótry lepszy

Ja wszystko rozumię

Przecież do kija do 42 nie dam kołowrotka 2500

Panowie trochę powagi

Red 400 zostaje i po temacie

Chodzi tylko o okoniówkę

Człowieku ogarnij się, nie dodawaj posta pod postem bo tylko śmiecisz. Masz opcję edycji żeby coś dodać do swojej wypowiedzi. I popraw te błędy bo aż w oczy kole. Chyba, że nie chcesz być traktowany poważnie.

• Like 1

Kamil, powiem Ci tak - może to wyglądać na fanatyzm dopasowania sprzętu pod siebie.

Ale jako, że mieszkam w takiej części województwa mazowieckiego, gdzie głównie łowię w cholernie zaniedbanych wodach okręgu maz. to trzeba dobrze kombinować żeby łowić wygodnie...bo żeby złowić cokolwiek trzeba długimi godzinami machać wędą...i ciągle kombinować ze sprzętem...szczególnie łowiąc z brzegu.

Producenci rozchodzą się jedni w lewo drudzy w prawo...a klientów chcących być "po środku" mają gdzieś to inna bajka.

Przykład : kij na sandacze - jedni producenci robią sztywne pałki na super blanku, z super osprzętem za klikaset PLN...a drudzy robią tanie, badziewne patyki za 150 zł (chociaż czasem trafia się perełka w niskiej klasie cenowej)

A bardzo rzadko ktoś wypuści porządną sandaczową wklejkę...z dobrze dobranym "kiwokiem" z osprzętem fuji i dobrym blankiem.

Podobnie jest z kołowrotkami...dlatego można wywnioskować z moich postów...że warto kupić "model X i przerobić to czy tamto" albo dokonuję wyboru na podstawie budowy technicznej maszynki...co o ma i z czego zrobione ;)

Kamil, powiem Ci tak - może to wyglądać na fanatyzm dopasowania sprzętu pod siebie.

Ale jako, że mieszkam w takiej części województwa mazowieckiego, gdzie głównie łowię w cholernie zaniedbanych wodach okręgu maz. to trzeba dobrze kombinować żeby łowić wygodnie...bo żeby złowić cokolwiek trzeba długimi godzinami machać wędą...i ciągle kombinować ze sprzętem...szczególnie łowiąc z brzegu.

Wiesz, jedno jest pewne, tam gdzie łowi się więcej ryb mniej uwagi przywiązuje się do sprzętu aczkolwiek lepiej jak komfort jest niż go nie ma. 

Producenci rozchodzą się jedni w lewo drudzy w prawo...a klientów chcących być "po środku" mają gdzieś to inna bajka.

Przykład : kij na sandacze - jedni producenci robią sztywne pałki na super blanku, z super osprzętem za klikaset PLN...a drudzy robią tanie, badziewne patyki za 150 zł (chociaż czasem trafia się perełka w niskiej klasie cenowej)

Myślę, że na tą chwilę rynek jest już przesycony i mocno się mylisz, że brak jest towarów po środku. 

Wydaję mi się, że większym problemem jest fakt iż ludzie chcieliby mieć towar PRO za cenę tego po środku, co niejednokrotnie pokazuje nam forumowa giełda.

Lubię łowić sandacze i trochę tych kijków przerobiłem i powiem Ci tylko, że nie zawsze ten który na sucho wydaje się być pałką jest nią podczas holu, to samo z kołowrotkami ;) , czasem na sucho praca nie jest zachwycająca, a podpinając przynętę jest tak jak być powinno.

A bardzo rzadko ktoś wypuści porządną sandaczową wklejkę...z dobrze dobranym "kiwokiem" z osprzętem fuji i dobrym blankiem.

Podejrzewam, że sandaczowa wklejka jest towarem bardzo niszowym... 

Osobiście nie znam osobiście nikogo, kto używałby wklejki do połowu sandaczy.

Podobnie jest z kołowrotkami...dlatego można wywnioskować z moich postów...że warto kupić "model X i przerobić to czy tamto" albo dokonuję wyboru na podstawie budowy technicznej maszynki...co o ma i z czego zrobione ;)

Jak już wracam do meritum ;) , przerobiłem temat stałoszpulowców od ruskiego oriona przez slamery, emblemy, kilka generacji TP do zachłyśnięcia się JDM. 

Powiem Ci, że jakikolwiek kołowrotek to by nie był, nie lubi nadmiernego w nim grzebania. Jeszcze żadne dołożone łożysko ( za wyjątkiem rolki ) nie zmieniło pracy kołowrotka w sposób odczuwalny podczas warunków do jakich został zaprojektowany. Zauważyłem też, że kołowrotki pracują lepiej jak zaglądam do nich od wielkiego dzwonu, a już znacznie lepiej kiedy o nich nie myślę  :) .

• Like 10

A co jest na 1 miejscu w rankingu obaw ;)

Praca fotelowa - nie dla onanistów. Przy okazji sam się wyleczyłem przy okazji tego kołowrotka z szukania dziury w całym.Na sucho pracuje średnio , pod obciążeniem bardzo dobrze i tak ma być z kołowrotkiem . Z minusów delikatny rant szpuli (bardzo podatny na uszkodzenia) , szybko padło łożysko rolki , lekki luz na rotorze.U mnie do zastosowań med-heavy - do ciężkiej orki jakoś go nie widzę .